»Tallet for nyindlæggelser stiger i København, og det er bekymrende« – her er eksperternes dom over de nyeste tal

Antallet af nyindlæggelser fortsætter med at stige i Region Hovedstaden. Det bekymrer Berlingskes eksperter.

En hospitalsseng står klar til brug ved intensivafdelingen for covid-19-patienter på Bispebjerg Hospital i København torsdag 7. maj 2020. Nu stiger antallet af nyindlæggelser i København igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være på vej den forkerte vej med smitten i København. Antallet af nyindlæggelser stiger. Men før vi når så langt, skal vi lige forbi det totale antal indlæggelser.

Frem til klokken 18.00 i går onsdag steg antallet af indlagte med tre personer. Nu er det samlede antal indlagte derfor 110. Der er to færre på intensiv, hvor der nu ligger 20 patienter. Der er fortsat 11 i respirator. Tre personer afgik ved døden med covid-19 inden klokken 18.00 i går. Dermed er det samlede antal døde med covid-19 nu 568.

Grundet en ukendt fejl har Statens Serum Institut ikke kunnet opdatere dagens tal i dag. Instituttet har kun offentliggjort tal, der dækker frem til kl. 18.00 onsdag. Derfor er dagens tal ikke helt sammenlignelige med tal fra de øvrige dage, da de dækker en langt kortere periode. (gælder også grafen)

Tallene stammer fra de overvågningsrapporter, som Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) dagligt offentliggør. Rapporterne beskriver udviklingen af covid-19 herhjemme, og Berlingske følger den tæt med analyser fra Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, samt fra Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør ved SSI.

Længere nede i Seruminstituttets mange tabeller gemmer sig nogle andre tal, som bekymrer eksperterne. Tirsdag den 26. maj var der 66 indlagte i Region Hovedstaden. På to dage er det steget til 75 indlagte.

»Vi har tre flere indlagte i alt, og det er nu anden dag i træk, at antallet af nyindlagte stiger i Region Hovedstaden. I forrige døgn var der fem nyindlagte og frem til kl 18.00 i går var der fire nyindlagte. Det ser ud som om, situationen ikke er helt stabil i københavnsområdet. Det ser ud som om, flere bliver indlagt end udskrevet i København. Det giver anledning til en lille bekymring,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Torben Mogensen er enig.

»Det er bekymrende, også fordi København har været et epicenter for smitten. Det er klart, at hvis det begynder at sprede sig i København, så kan det gå relativt hurtigt,« siger han.

Han kan ikke sige, om vi er på vej mod samme situation, som da statsminister Mette Frederiksen besluttede at lukke landet ned, fordi smitten var i fremdrift.

»Det er umuligt at sige. Befolkningen er langt bedre uddannede i at holde god hygiejne og afstand nu,« siger han.

Befolkningens adfærd er blot én blandt mange variabler, som eksperterne ikke kan se, derfor har de så meget fokus på de helt konkrete tal, som er blandt de synlige indikationer på, hvor vi er på vej hen. Tallet for nyindlæggelser er måske det mest afgørende af de konkrete tal.

»Vi kan ikke vide, om vi er på vej den ene eller anden vej, derfor skal vi hele tiden være meget opmærksomme på tallene. Tendensen er, at tallet for nyindlæggelser stiger i København, og det er bekymrende,« siger Torben Mogensen og tilføjer:

»Vi ved ikke noget, så vi må holde øje med konkreter og teste så meget som muligt.«

Antallet af test udført frem til klokken 18.00 i går bekymrer begge eksperter. Det er for få. Situationen er, at folk med symptomer bliver henvist til test, mens andre selv kan booke en tid.

»Det er ikke til at sige, hvorfor så få bliver testet. Det kan skyldes, at færre har symptomer, men det kan også være at færre selv opsøger test, fordi folk har mistet interessen,« siger Torben Mogensen.