Syv timer inden vigtigt pressemøde frarådede Brostrøm og Mølbak at lukke Danmark ned

En hidtil ukendt e-mail afslører nu, at Søren Brostrøm og Kåre Mølbak frarådede regeringen at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer, blot syv timer inden statsministeren lukkede landet ned.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sendte rystelser gennem Danmark, da Mette Frederiksen 11. marts lukkede store dele af landet ned og beordrede skoler, daginstitutioner og offentlige forsamlinger lukket med det samme. Statsministeren kunne dog fortælle, at den politiske beslutning ikke var grebet ud af den blå luft. Det var nemlig »myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned«, lød det.

Ved Mette Frederiksens side stod blandt andre direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak. Men en hidtil ukendt e-mail afslører nu, at de to eksperter – der har ageret regeringens fremmeste rådgivere under coronakrisen – blot syv timer før pressemødet frarådede at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer. Det skriver B.T.

»Vi kan ikke ud fra sundhedsfaglige grunde anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation,« skrev Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, efter at han havde drøftet sagen med Kåre Mølbak.

Forud for pressemødet havde myndighedsgruppen Den Nationale Operative Stab (NOST) foreslået tiltag, som lå langt fra den nedlukning, Mette Frederiksen endte med at gennemføre.

I sin e-mail advarede Brostrøm desuden regeringen mod at indføre yderligere tiltag.

»Det er på den baggrund vores sundhedsfaglige indstilling, at man afventer udmelding af yderligere tiltag ud over det i vedhæftede skitserede, indtil vi fra sundhedsmyndighedernes side vurderer, at det er hensigtsmæssigt,« skrev han.

NOST anbefalede heller ikke nedlukning

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan NOSTs indstilling til regeringen ét døgn før den historiske nedlukning åbner et hul i Mette Frederiksens forklaring om, at beslutningen om at lukke Danmark ned var baseret på »myndighedernes anbefaling«.

NOST omfatter Rigspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen og er den gruppe, der træder til, når Danmark står over for alvorlige kriser.

I sin indstilling til regeringen nævnte NOST ikke et eneste ord om en nedlukning. I stedet anbefalede NOST, at regeringen droppede den hidtidige inddæmningsstrategi til fordel for en afbødningsstrategi, som blandt andet indebærer god håndhygiejne, opfordring til at undgå offentlig transport i myldretiden og opfordring til hjemmearbejde.

11. marts – forud for pressemødet – mødte Svend Larsen, der er politidirektør og chef for NOST, op til et hasteindkaldt møde med afdelingscheferne fra landets ministerier, kendt som AC-gruppen.

Her havde Svend Larsen, i mødereferatet benævnt SL, fået en besked, som skulle få afgørende konsekvenser for Danmark:

»SL oplyste, at AC-gruppen var tilfredse med det notat, NOST afleverede til Justitsministeriet vedr. overgangen fra inddæmnings- til afbødningsstrategien den 10. marts. Men at der fra politisk niveau var et ønske om at begynde planlægningen af et mere vidtgående scenarie.«

Med andre ord lød beskeden fra ministerierne, at man ønskede at gå i en anden og mere vidtgående retning, end myndighederne i NOST anbefalede.

Foruden NOSTs anbefaling har Jyllands-Posten tidligere beskrevet, hvordan anbefalingen heller ikke kan tilskrives Sundhedsstyrelsen.

Avisens gennemgang af forløbet op til den store nedlukning skaber ifølge eksperter og partier alvorlig tvivl om den forklaring, som statsminister Mette Frederiksen gav til befolkningen, da hun bebudede de mest vidtgående indgreb siden Anden Verdenskrig.

Samtlige af Folketingets partier har vel at mærke tilkendegivet, at det var den rigtige beslutning at lukke landet ned.