Syrien-jihadist anholdt i Københavns Lufthavn

Politiet har anholdt en syrienkriger, der mandag ankom til Danmark fra Tyrkiet. Han sigtes for terror.

Arkivfoto: Politiet har anholdt en syrienkriger, der mandag ankom til Danmark, fra Tyrkiet. Han sigtes for terror. Fold sammen
Læs mere

En syrien-jihadist på 28 år med dansk statsborgerskab, der tidligere er idømt fire års fængsel i Tyrkiet, er mandag eftermiddag blevet anholdt, da han ankom til Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den beskrivelse passer på den dansk-palæstinensiske syrien-jihadist Ahmad Salem el-Haj, der var ventet mandag.

Den 28-årige blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017, og i Danmark er han sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terror og paragraf 136 om offentligt at tilskynde til forbrydelse.

Den anholdte har tidligere fået en dom på fire års fængsel i Tyrkiet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat, skriver politiet.

Den 28-årige vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret tirsdag med henblik på varetægtsfængsling.

Landets statsminister Mette Frederiksen har netop udtalt sig på Facebook om sagen:

»Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark. Hvis I har dobbelt statsborgerskab, har vi nu fået hastebehandlet lovgivning, så I kan miste det danske statsborgerskab,« siger statsministeren og fortsætter:

»Under alle omstændigheder skal anklagemyndigheden undersøge, om I kan sigtes og tiltales. Til alle jer andre: De her mennesker har vendt os ryggen. Vi arbejder videre for at finde internationale løsninger, så de kan retsforfølges i de områder, de måtte have begået forbrydelser.«

Flere på vej

Tidligere på dagen kom det frem, at ikke bare en enkelt men tre jihadister med dansk statsborgerskab, der har kæmpet for Islamisk Stat, skulle være på vej mod Danmark.

Til den britiske avis The Guardian sagde talsmand for det tyrkiske indenrigsministeriums İsmail Çataklı:

»Forberedelser til at udsende to irske, 11 franske og tre danske statsborger er også på vej,« sagde İsmail Çataklı ifølge The Guardian.

Mindst to danske statsborgere med tilknytning til Islamisk Stat opholder sig stadig i Tyrkiet, den ene er dog også tyrkisk statsborger og udleveres derfor ikke, idet Tyrkiet aldrig udleverer egne statsborgere.

Den sidste er er en kvinde i 20erne – med initialerne AMA – der blev anholdt i marts i Tyrkiet, da hun krydsede grænsen fra Syrien. AMA blev den 2. august 2017 varetægtsfængslet ved Retten i Glostrup in absentia for at forsøge at rekruttere sin 18-årige lillesøster til at tilslutte sig Islamisk Stat. Lillesøsteren nåede dog aldrig afsted