Jihadist anholdt i lufthavnen: Det bliver »en ganske almindelig straffesag«

Den danske jihadist bliver fremstillet i grundlovsforhør tirsdag.

Billede fra Islamisk Stats højborg Raqqa i Syrien i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Han er blevet anholdt mandag, han bliver fremstillet i grundlovsforhør tirsdag, og senere venter der ham efter alt at dømme en retssag.

Sådan ser den umiddelbare fremtid ud for den såkaldte fremmedjihadist, der mandag eftermiddag er blevet anholdt i Københavns Lufthavn af politiet efter at være ankommet fra Tyrkiet.

»En 28-årig dansk statsborger blev mandag eftermiddag anholdt, da han landede i Københavns Lufthavn med et fly fra Tyrkiet, hvor han netop var blevet løsladt fra et udsendelsescenter,« skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse:

»Han har tidligere fået en dom på fire års fængsel i Tyrkiet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat (IS). Den 28-årige blev begæret udleveret fra Tyrkiet i 2017.«

En mand, der af dansk politi er sigtet, fængslet in absentia og internationalt efterlyst for terror ved at have tilsluttet sig Islamisk Stat samt tilskyndelse til terror.

Jihadist fra Aarhus

Manden er aarhusianske Ahmad Salem el-Haj.

I 2014 blev han i Københavns Byret fængslet in absentia for i Syrien at skyde til måls efter billeder af kendte danskere, blandt andre Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, og for at have tilsluttet sig IS.

En mand, der er dansk statsborger, og som det derfor ikke er muligt for danske myndigheder at fratage statsborgerskabet.

Ahmad Salem el-Haj blev såret i Syrien i 2017, siden fandt han med sin kone og to børn vej til Tyrkiet, hvor han efter at være blevet fængslet og dømt endte i et udrejsecenter.

Et udrejsecenter, som han altså nu har forladt til fordel for Danmark.

Ifølge Weekendavisen har »Danmark ikke været villig til at hjemtage Ahmad Salem el-Haj i det år, han har tilbragt på udrejsecentret«.

Ifølge strafferetsadvokat Mette Grith Stage er det »normalt sådan, at dansk politi vil tage ned og hente ham og følge ham hjem«.

Ifølge TV 2 var der med på flyet til Danmark også tyrkisk politi.

»Når han er anholdt, skal han stilles for en dommer inden for 24 timer,« fortæller hun.

Politiet skriver da også, at »den 28-årige vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret tirsdag med henblik på varetægtsfængsling«.

»Så skal det vurderes, nu han er til stede, om der stadig er begrundet mistanke imod ham, og han fortsat skal varetægtsfængsles. Herefter kører det ellers som en ganske almindelig straffesag,« forklarer hun.

Men vi kan ikke tage statsborgerskabet fra ham?

»Nej, så er han jo statsløs. Det er kun dem med dobbelt statsborgerskab, hvor vi kan det. De andre hænger vi så at sige på,« siger strafferetsadvokaten.

Mette Grith Stage er forsvarer for to andre danske IS-krigere, der er varetægtsfængslet in absentia, og som Københavns Politi og anklagemyndigheden ønsker til Danmark.

Den ene er alene dansk statsborger. Den anden har dansk-tyrkisk statsborgerskab. Begge er formentligt på fri fod et sted i Mellemøsten.