Sygehusene melder om opløftende tendens: »Vi er meget mere tilfredse nu«

Efter antallet af daglige covid-19-test blev øget i april, fik hospitalerne travlt, og nogle danskere oplevede flere dages ventetid på deres testresultat. Ventetiderne er nu forbedret, viser en rundringning.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I april besluttede sundhedsmyndighederne at øge testkapaciteten i Danmark med en ambition om 42.000 daglige test.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan de nye retningslinjer førte til, at svartiden nogle steder i hovedstaden næsten blev fordoblet fra 26 timer til 47 timer.

Nu ser tallene imidlertid ud til at være faldet på nogle af de hospitaler, der analyserer flest covid-19-test. Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Aarhus Universitetshospital og Statens Serum Institut, der har ansvaret for de hvide testtelte, melder alle om kortere svartider. Det viser en rundringning, som Berlingske har foretaget.

Nikolai Kirkby, laboratorieleder på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet

»Det var en kurve, der var uhyggelig at kigge på, men vi var simpelthen ikke klar til det øgede antal test.«


De hvide testtelte

Regionerne tester primært personer med symptomer på landets sygehuse og hospitaler. Test af personer uden symptomer – de såkaldt asymptomatiske patienter – bliver testet i de hvide testtelte under det nyetablerede TestCenter Danmark.

Statens Serum Institut har ansvaret for de hvide testtelte og har indtil videre testet 47.687 personer (19. maj kl. 15.00). Svartiden ligger på mellem 25 og 28 timer, alt efter hvornår på dagen testen er foretaget. Det oplyser afdelingschef for Virus og Mikrobiologisk Specialdiagnostik Claus Nielsen.

»Testene kommer ind på laboratoriet dagen efter, de er taget. Så hvis de bliver taget tidligt på dagen, så har de længere svartid end dem, der bliver taget sendt på dagen. Præmissen er bare, at dem, vi får taget i dag, har borgerne svar på i morgen. Det er vores mål,« siger han.

Rigshospitalet

Rigshospitalet har indtil videre analyseret 26.168 test for coronavirus (19. maj kl. 15.00). Efter de nye retningslinjer 21. april, hvor sundhedsmyndighederne bebudede flere test, havde Rigshospitalet en svartid på adskillige dage.

»Det lå på 60-65 timer i fire-fem dage efter de nye retningslinjer. Det var en kurve, der var uhyggelig at kigge på, men vi var simpelthen ikke klar til det øgede antal test,« siger laboratorieleder på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Nikolai Kirkby.

En måned senere er svartiden væsentligt lavere, oplyser Nikolai Kirkby. De nyeste tal viser, at 90 pct. af patienterne har svar inden for 24 timer.

Svartiden afhænger dog af patienten. Hvis det drejer sig om en hasteprøve, hvor en patient oplever symptomer og kræver indlæggelse, kan hospitalet analysere prøven inden for to timer. Ved uopsættelige prøver, hvor en person eksempelvis skal opereres, men ikke oplever symptomer, er svartiden omkring 10 timer.

Rigshospitalets prøver registreres i systemet, når laboratoriet modtager dem. Borgerne kan derfor opleve længere svartid, da prøven først skal transporteres til laboratoriet fra eksempelvis telte og plejehjem.

Hvidovre Hospital

Hvidovre Hospital analyserer prøver for omkring halvdelen af Region Hovedstaden og har sammen med Herlev Hospital indtil nu analyseret 109.140 test.

Efter myndighedernes nye retningslinjer steg Hvidovre Hospitals svartid fra 26 timer til 47 timer, ligesom hospitalet havde eksempler på prøver, hvor svaret først lå klar efter 5-6 døgn.

Christian Østergaard Andersen, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Hvidovre Hospital

»Vi er meget mere rolige og tilfredse nu.«


Svartiden har imidlertid stabiliseret sig de seneste uger, og 95 pct. af de testede har nu svar på deres prøve inden for 24 timer. Nogle patienter kan dog opleve en svartid på op til 48 timer, mens der ligger svar på hasteprøver inden for otte timer, oplyser Christian Østergaard Andersen, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

»Vi er meget mere rolige og tilfredse nu. Jeg er meget glad for, at det har ligget stabilt i to uger nu. Da svartiden var flere døgn, fordi vi ikke kunne følge med, frygtede vi, at vi måtte aflyse operationer, men det er heldigvis ikke sket,« siger han.

Prøverne fra Hvidovre Hospital registreres i systemet, allerede når testen bliver bestilt. Hospitalets tal ser dermed »dårligere ud, end de egentlig er«, da nogle personer først testes, dagen efter prøven er registreret, oplyser Christian Østergaard Andersen.

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital analyserer dagligt mellem 2.500 og 3.000 for hele Region Midtjylland.

Fredag havde 95 pct. af de testede modtaget svar inden for 24 timer, mens der lå svar på hasteprøver inden for seks timer. Mediantiden lå på 18 timer for alle test, oplyser ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi på hospitalet, Svend Ellermann-Eriksen.

»Mediantiden er meget præget af dem, der venter længe, for den gruppe er over halvdelen. Ideelt set havde vi flere reagenser, personale og flere af de maskiner, der kan levere hurtige svar. Men med de vilkår, vi har, synes jeg, vi gør det ekstremt godt,« siger han.

Prøverne registreres i systemet, når laboratoriet modtager dem. Borgerne kan derfor opleve længere svartid, da prøven først skal transporteres til laboratoriet fra testtelte.

Det har ikke været muligt at få oplysninger fra landets øvrige hospitaler. Danske Regioner oplyser, at de arbejder på at fremlægge en samlet svartid for hele landet.