Sverige sætter kedelig rekord: »Vi må kigge mod krigszoner for at finde noget tilsvarende«

Håndgranater og hjemmelavede bomber er detoneret over 100 gange i Sverige. Så mange gange, at kriminolog sammenligner med lande i krigstilstand.

Malmö: Politiet spærrer af, efter at en eksplosion har ødelagt en bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige har i løbet af 2019 været ramt af over 100 bombeangreb og sammenlignes nu med en krigszone.

Det skriver det svenske medie Dagens Nyheter.

»Udviklingen er vældig alvorlig, særligt den hensynsløse brug af sprængstoffer. Vi har ikke set noget tilsvarende internationalt, og det er et svært og komplekst billede for svensk politi,« siger den svenske rigspolitichef, Anders Thornberg.

Ifølge svensk politi er der både blevet brugt håndgranater og hjemmelavede bomber.

En krigszone

Svensk politi har i år fået 187 anmeldelser om eksplosioner. Sidste måned i oktober var der 27 tilfælde. Den nationale bombegruppe har rykket ud over 100 gange i år.

»Jeg har været i kontakt med utallige politimyndigheder både i Europa og Nordamerika. Ingen oplever den samme udvikling, som vi har i Sverige,« siger den svenske kriminolog Amir Rostami til Dagens Nyheter og forklarer:

»Vi må desværre kigge mod krigszoner eller lande med en lang historie af terrorisme for at finde noget tilsvarende,« siger han.

Det formodes, at eksplosionerne trækker tråde til opgør mellem kriminelle. Før var det kun i forstæderne til Stockholm, Malmö og Göteborg, men nu har det også spredt sig til mindre byer i Sverige som Linköping, Lund og Örebro.

En video viser en studerende på vej hjem fra byen natten til 14. september i år. Billedet stammer fra et overvågningskamera, der viser, hvordan vinduesglasset blev smadret, og en ung kvinde bliver skubbet tilbage af eksplosionens tryk. Ifølge Aftenposten fik hun alvorlige ansigtsskader. Blot få sekunder tidligere havde en bybus kørt forbi samme sted, hvor eksplosionen fandt sted, og dermed kunne langt flere være kommet til skade.