Medie: Brødrepar med »bombefabrik« knyttes til eksplosion ved SKAT

To »bombefabrikker« i Malmø har fremstillet en stor del af de bomber, som er udløst i Sydsverige i år. De forbindes også til København.

 

To brødre med base i Malmø har fremstillet den bombe, som blev udløst foran Skattestyrelsen på Østerbro 6. august. Det rapporterer den svenske TV-kanal SVT i nyhedsprogrammet Veckans Brott.

Det svenske brødrepar driver en »bombefabrik«, som forbindes til en lang række eksplosioner i det sydlige Sverige i år og altså også til eksplosionen i København.

I SVT-programmet fortæller journalister tæt på sagen, hvordan to forskellige brødrepar fra Malmø står bag en stor del af de 71 eksplosioner, som har fundet sted i det sydlige Sverige siden januar. De to brødrepar menes både at have fremstillet og udløst flere af bomberne. De fremstiller såkaldte »termobomber« – sprængstof, der pakkes i en termoflaske.

Én af personerne sidder fængslet i Malmø. Han og hans bror forbindes til eksplosionen ved Skattestyrelsen.

To svenskere, en 22-årig og en 23-årig, sidder varetægtsfængslet i sagen i Danmark. De er sigtet for at have fragtet bomben til København og udløst den foran bygningens indgangsparti, som blev smadret.

Det er uvist, hvordan de to sigtede personer er forbundet til det svenske brødrepar. Tidligere har to andre svenskere været fængslet i sagen, men de blev løsladt igen.

Det andet brødrepar, som også menes at stå bag flere sprængninger, har ifølge SVT også forbindelse til vold i København.

Antallet af bombeeksplosioner er steget markant i Sverige det seneste år. Indtil videre har der været 173 eksplosioner. Der er opstået en større kriminel industri, hvor personer og grupperinger køber bomber og bestiller sprængninger:

»Eksplosioner er noget, der bruges til flere forskellige formål: afpresning, gengældelse og trusler,« siger Linda Staaf, der leder politiets nationale efterforskningsenhed, til Sveriges Radio.

Så sent som i den seneste weekend eksploderede tre bomber på forskellige adresser i Malmø. Ingen personer kom til skade.

»Det er utroligt foruroligende. Det er ikke noget, vi må vænne os til i Sverige. Vi vil slå tilbage,« sagde indenrigsminister Mikael Damberg efter weekendens eksplosioner.