Sundhedsordfører om smitteapp: »Den app skal fungere til den pris, der er aftalt«

Smittestop-appen er blevet kritiseret for ikke at opspore alle de nære kontakter, for ikke at kunne downloades af alle – og senest for, at den er dyr. Sundhedsordfører Per Larsen (K) mener ikke, at der skal bruges flere penge på appen.

Smittestop-appen er af flere omgange blevet kritiseret. Senest går kritikken på, at appen er for dyr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skulle Smittestop-appen koste ti millioner kroner. Dernæst skulle den koste 20 millioner.

Nu står den til at koste knap 32 millioner kroner.

Regeringen har nemlig anmodet Folketingets Finansudvalg om yderligere 12 millioner kroner til appen. Budgettet var i forvejen på 20 millioner kroner. De ekstra millioner skal gå til oplysningskampagner efteråret igennem, men også til en videreudvikling af appen, så den blandt andet kan fungere på tværs af landegrænser.

Det lyder helt grotesk, mener sundhedsordfører Per Larsen (K).

»Jeg stiller mig voldsomt uforstående over for det. Jeg er nødt til at sige, at den app skal fungere til den pris, der er aftalt,« siger han.

I økonomioverblikket, som Berlingske er i besiddelse af, fremgår det at Netcompany har estimeret, at der er behov for yderligere 3.200.000 kroner til videreudvikling i appen. Pengene skal blandt andet gå til visning af dagens smittetal og anden info i appen samt engelsk sprogunderstøttelse. Ydermere fremgår det, at der er behov for 2.900.000 kroner til anden videreudvikling, som fremtidssikring af leverandørkontrakter og sikkerhedstest.

15. maj indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget en aftale om den danske smitteopsporingsapp. Det blev blandt andet aftalt, at appen skulle være et vigtigt værktøj til at bryde smittekæder i samfundet.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan appen ikke kan downloades af over 100.000 danskere med ældre iPhones, og Sundheds- og Ældreministeriet har erkendt, at appen i en række tilfælde ikke har underrettet nære kontakter, som har været tæt på en smittet i længere tid, om at de har været udsat for smitterisiko.

Derfor er Per Larsen (K) fortørnet over, at regeringen anmoder om flere penge til appen, der er udviklet af Netcompany. Han mener, at der givetvis er en hel del, som er blevet smittet af nogen, der burde være blevet opsporet ved hjælp af appen.

»Vi har købt et produkt, som i lang tid helt katastrofalt ikke har virket efter hensigten. Med den meget ringe succes, den Smittestop-app har haft indtil nu, burde leverandøren være ansvarlig for, at vi er gået glip af så meget data og så mange advarsler i forhold til at få folk testet. Jeg synes næsten, de skulle sættes fra bestillingen,« siger han.

Så det er Netcompany, der burde stå med ansvaret?

»Ja, det synes jeg. Det må have en økonomisk konsekvens. De har jo solgt et produkt, som ikke virker, og har lanceret det. Det er kritisabelt,« siger Per Larsen fra de Konservative.

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) synes, det lyder fornuftigt.

»Der kan sagtens blive et efterfølgende forløb, hvor noget kan være ansvarspådragende for Netcompany, i forhold til den løsning de har leveret. Når de leverer en løsning og siger, at den kommer til at koste 20 millioner kroner, så må forventningen også være, at den løsning kan tages i brug, og at den lever op til det, man kan forvente,« siger han.

Leverandør bør kompensere for fejl

Han mener dog også, at det ikke ville give mening at bremse pengestrømmen til Netcompany, hvis det er penge, der skal til, for at appen er brugbar for befolkningen og kan anvendes internationalt.

»Selve Smittestop-appen er jo et godt supplement i forhold til den teststrategi, der er i forvejen. Så jeg har ikke de store problemer, i forhold til om der skal bevilges yderligere midler til den, hvis det er med til at sikre, at den bliver brugbar, og dens funktionaliteter øges,« siger Peder Hvelplund.

Per Larsen (K) mener, at det er uacceptabelt, at der skal tilføres yderligere midler til appen, selv om der er sket fejl i en ekstraordinær situation.

»Hvis man byder på en opgave og mener, at man kan løse den, så må man jo også stå på mål for det. Der er jo også andre leverandører, som er interesserede i at løse den opgave. Jeg synes virkelig, at det er kritisabelt, at man i så lang tid kan køre med en smitteapp, som beviseligt ikke fungerer efter hensigten,« siger han og fortsætter:

»Derfor synes jeg, at man skal have en økonomisk kompensation den anden vej. Altså at det udviklingsarbejde, som ikke var lavet fra start, det skal kompenseres af leverandøren på en eller anden måde.«

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en e-mail, at »partierne bag den politiske aftale om smittestop-appen siden lanceringen har bakket op om, at appen skal videreudvikles til at udveksle notifikationer om smitterisiko på tværs af landegrænser. Derudover ønsker regeringen, at der informeres bredt om appen i form af kampagner over efteråret. Det skyldes, at smittestop-appen er et vigtigt redskab i smitteopsporingen. Det er nye elementer, som ikke indgik i det oprindelige budget, og regeringen har derfor besluttet at søge Finansudvalgets tilslutning til at projektet tilføres yderligere i alt 12 millioner i 2020, ud over de 20 millioner.«

Netcompany har ikke ønsket at komme med en kommentar til denne artikel.