Sundhedsmyndigheder dropper udskældt karantænestrategi: Nu skal nære kontakter i tredje led ikke i isolation

Styrelsen for Patientsikkerhed lemper nu på karantænereglerne. Det betyder, at en nær kontakt til en person, der er nær kontakt til en person, der er smittet med den såkaldte »deltavariant« ikke længere behøver gå i isolation.

2.005.331 danskere er nu færdigvaccinerede. Det er en af årsagerne til, at myndighederne lemper på kravet om, at nære kontakter i tredje led til smittede med deltavarianten skal isolere sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra mandag morgen behøver nære kontakter i tredje led til en smittede med deltavarianten ikke længere gå i isolation. Det er meldingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

»Vi har besluttet at droppe anbefalingen om isolation for nære kontakter i tredje led. Vi fastholder dog, at de fortsat skal testes på fjerde og sjette dagen, hvis de er uvaccinerede,« siger Anette Lykke Petri, der er direktør hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Myndighedernes hidtidige strategi, hvor ikke bare nære kontakter, men også nære kontakter til en nær kontakt til en smittet med deltavarianten blev bedt om at gå i isolation, har på det seneste været voldsomt kritiseret. Kritikken har blandt andet gået på, at en enkelt smittet potentielt har kunnet sende massevis af mennesker i isolation. For eksempel blev 253 elever og medarbejdere mandag i sidste uge bedt om at gå i isolation, fordi en enkelt elev havde været smittet på en skole i Gladsaxe.

»Jeg kan godt forstå, at kritikken har været her på det seneste, hvor rigtig mange er blevet ramt, fordi flere og flere smittes med deltavarianten. Men man skal se det i lyset af, at vi er bekymrede for deltavarianten, ikke mindst set i lyset af, hvad der sker i eksempelvis England« siger Anette Lykke Petri.

Myndighederne fastholder at nære kontakter til smittede fortsat isoleres og testes på fjerde- og sjettedagen. Ligesom kontakter i tredje led skal testes på fjerde- og sjettedagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Bekymringen bunder blandt andet i, at deltavarianten er blevet målt til at være 50 procent mere smitsom end den britiske variant, der i forvejen var mere smitsom end de tidligere varianter. De danske sundhedsmyndigheder har desuden skelet til situationen i Portugal og England, hvor deltavarianten har sat sundhedssystemet under pres.

»Isolationsstrategien for tredje led har været med til at holde hånden under den store genåbning, vi har haft,« siger Anette Lykke Petri.

Ingen præcise tal

De seneste syv dage har Styrelsen for Patientsikkerhed talt med i alt 12.884 nære kontakter i andet og tredje led og opfordret dem til at isolere sig.

Af hensyn til databeskyttelse kan Styrelsen for Patientsikkerhed ikke bede om folks cpr-numre, når de ringer op til de nære kontakter. Det betyder, at der ikke er præcise tal på, hvor mange af de nære kontakter af de nære kontakter i andet såvel som tredje led, der er blevet smittet. Styrelsen for Patientsikkerhed har de seneste syv dage talt med 2.346 smittede.

»Vi kan altså ikke sige, hvor mange tredjeledskontakter, der er blevet smittet. Men vi har blandt andet haft større udbrud med varianter på nogle restauranter, hvor et ikke ubetydeligt antal kontakter i tredje led blev smittet. Det er altså ikke bare en teoretisk risiko,« siger Anette Lykke Petri.

Styrelsen for Patientsikkerhed har siden marts 2021 anbefalet isolation og test af nære kontakters nære kontakter ved alle varianter, som myndighederne vurderede gav ekstra grund til bekymring – herunder deltavarianten.

»Vi kan se, at det har haft en effekt. Smittekæderne har indtil nu været meget korte. Og vi har ikke haft samfundssmitte før i juni. I marts, april og maj har vi kunnet holde deltavarianten fuldstændig i skak. Det har resulteret i, at flere har nået at blive vaccineret,« siger Anette Lykke Petri.

Den dominerende variant

Deltavarianten er indtil i juni kun blevet fundet i enkelttilfælde, hvor folk for eksempel har været ude at rejse og er kommet smittede hjem. Men i juni begyndte der at være samfundssmitte med deltavarianten – hvor folk er blevet smittet rundt omkring i landet, uden at de ved, hvor smitten stammer fra.

Myndighedernes strategi har været at forsinke deltavarianten, så flest muligt har kunnet nå at blive vaccinerede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Det er netop den udbredte smitte, der er blandt årsagerne til, at isolationskravet for kontakter i tredje led nu ændres.

»Vi er i en overgangsfase, fordi deltavarianten er gået fra at være en variant, vi kunne forsinke, til at være den dominerende variant. I starten af juni blev den kun fundet i én procent af alle sekventerede prøver. Nu fylder den 60 procent. Dermed er balancen tippet,« siger Anette Lykke Petri, som forklarer, at isolationskravet nu bliver droppet – både fordi en stigende andel af danskerne nu er færdigvaccinerede – og fordi udbredelsen nu betyder, at kravet om isolation for nærkontakter i tredje led vil kunne lamme samfundet.

»Vi er allerede reelt lykkedes med at forsinke processen, så flere er nået at blive færdigvaccinerede i mellemtiden,« siger Anette Lykke Petri og tilføjer:

»Men vi fastholder at kontakter i andet led fortsat isoleres og testes på fjerde- og sjettedagen. Ligesom vi beder kontakter i tredje led blive testet på fjerde- og sjettedagen, så vi kan holde smitten i kort snor,« siger Anette Lykke Petri og tilføjer, at de personer, der nu sidder i isolation, fordi de er nære kontakter i tredje led til en smittet med deltavarianten, kan droppe isolationen, men fastholde teststrategien.

Ifølge de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen fra 2. juli klokken 14 er 2.005.331 danskere nu færdigvaccinerede.