Store spillere i erhvervslivet slår alarm: »Nærmest dødbringende for dansk økonomi«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, advarer mod at sænke pensionsalderen. Her ses han til et pressemøde om den midlertidige lønkompensationsordning under covid-19-krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges første morgenoverblik.

Vi skal i dag genbesøge en opsigtsvækkende politisk sag, som alle formentlig husker, vi skal runde en ekstraordinær stor milliardregning til sygehusvæsenet, og så skal vi møde intet mindre end en indisk vaccinekonge, som kan blive manden, der forsyner verden med coronavacciner.

I denne uge bliver det desuden særligt interessant at følge med i, om antallet af nye tilfælde med coronavirus fortsat ligger på flere end 100 daglige bekræftede smittede.

Og så bliver det selvfølgelig interessant at følge med, når regeringen i morgen præsenterer, hvordan Arne kan komme på pension. Det sker, når S-regeringen tirsdag præsenterer sit udspil til en ret til tidlig folkepension.

Samlet set ser situationen med coronavirussen nu sådan ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 15.617
Indlagte: 12
Indlagte på intensiv: 0
Antal døde: 621
Bekræftede smittede på verdensplan: 21.826.342
Døde på verdensplan: 773.152

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Bag om salget af DONG

Vi begynder her i Berlingske.

I en ny artikelserie udfolder vores Business-redaktion forløbet bag det kontroversielle salg af DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. I seks kapitler kommer vi med bag kulisserne i »verdens måske mest vellykkede skandale«, som det formuleres i seriens første kapitel.

Mens salget i 2014 vakte voldsom debat og sendte SF ud i et større stormvejr, har selskabet – der som bekendt i dag hedder Ørsted – efterfølgende vist sig at være en guldrandet forretning for den danske stat.

Så var salget af DONG til Goldman Sachs, ATP og PFA en genistreg? Eller har den danske stat skandaløst solgt ud af arvesølvet?

Disse spørgsmål forsøger artikelserien at nærme sig de kommende dage. Du kan læse første kapitel her.

Erhvervslivet i samlet opråb

Landets tre største arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer udsender nu en advarsel i den verserende debat om danskernes pensionsalder.

Det sker, efter at både de Radikale og DF har åbnet for, at den stigende pensionsalder skal stoppe ved 70 år, og hertil er der opbakning at finde i Enhedslisten og SF.

Erhvervslivet advarer dog nu i kraftige vendinger imod at sætte en grænse ved 70 år, skriver Politiken.

»Det vil være nærmest dødbringende for dansk økonomi,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, til avisen.

Også Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening er mildest talt kritisk over for de politiske vinde, der blæser på Christiansborg med hensyn til pensionsalderen.

Den historie kan du læse hos Politiken her.

Kæmperegning

2,3 milliarder kroner.

Sådan lyder den foreløbige regning for de danske regioners indkøb af covid-19-relateret udstyr til sundhedsvæsenet – eller helt nøjagtigt 2.308.770.000 kroner. Der er blandt andet brugt over 788 millioner på indkøb af kitler og mere end en kvart milliard kroner på operationsmasker.

»Det er sindssygt mange penge. En kæmperegning. Men ingen vidste, hvor galt det kunne gå. I begyndelsen steg smittetallet voldsomt, og det ville have skabt en enorm utryghed, hvis der ikke havde været udstyr nok til beskytte sundhedspersonale og behandle såvel covid som andre patienter med livstruende sygdomme,« siger medlem af Forretningsudvalget i Region Hovedstaden Karin Friis Bach (R), der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Forløbet bag indkøbene har været alt andet end sædvanligt. Det kan du læse mere om her.

Mød en vaccinekonge

Verden holder vejret, mens der arbejdes på højtryk for at udvikle en vaccine mod coronavirussen.

Men hvem skal producere vaccinerne, når de er klar?

Et bud kan være indiske Adaar Poonawalla, der står i spidsen for verdens største vaccineproducent.

Og han er en interessant historie. Læs bare denne beskrivelse af Poonawalla:

»Han lader sig gerne fotografere blandt de hundreder af heste på ranchen hjemme i Indien. Eller i en af de flere end 35 luksusbiler, som garagen ved hans hvide palæ indeholder. Og kontoret, tja. Det ligger såmænd i et udrangeret jetfly, som han har fået bugseret ind på fabrikken i Pune nær Mumbai i det sydvestlige Indien – inklusive cockpit, elevator og egen landingsbane.«

Det er svært ikke at læse videre, og det kan du gøre i Berlingske lige her.

Natteliv: Svært at genåbne

Med aftalen om den fortsatte genåbning af landet blev der givet en lille håndsrækning til landets natklubber.

For selv om natklubber skal holdes lukket indtil 31. oktober, blev det muligt at genåbne, hvis det kan ske under samme retningslinjer som barer og restauranter med skrappe krav til afstand og åbningstid.

Det er dog usandsynligt, at dette kan lade sig gøre, lyder det fra nattelivskoncernen Rekom.

»Det er helt usandsynligt, at vi kan omdanne natforretninger til aftenforretninger, som der gives mulighed for i den aftale, politikerne indgik i fredags. Vores venues (natklubber eller diskoteker, red.) er udviklet og dimensioneret til at fungere på nattelivets præmisser med stående og dansende gæster. Så alle vores natforretninger vil fortsat være lukket,« forklarer Lars Børsting, som er politisk chef i nattelivskoncernen Rekom, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det sker i dag:

  • Copenhagen Pride Week skydes i gang i dag og varer indtil søndag. På grund af coronavirussen bliver selve paraden i weekenden afholdt som en digital parade, der transmitteres online og på TV 2 Lorry.
  • Det forventes, at EU og Storbritannien i dag  indleder den sjette forhandlingsrunde om en handelsaftale i kølvandet på briternes udtrædelse af EU. Ifølge aftalen har parterne indtil slutningen af året til at forhandle en aftale på plads.
  • Både de Radikale og SF afholder sommergruppermøder.