Statsministeren håber på hjemmetest – og flere danske selskaber kan have svaret

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og ledende fagfolk ser såkaldte hjemmetest som et potentielt vigtigt våben i kampen mod coronavirussen. Danske virksomheder har test på vej.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vi skal undgå endnu en stor nedlukning af samfundet som den, vi står midt i netop nu, kan simple virustest, der foretages derhjemme, blive et vigtigt redskab.

Både statsminister Mette Frederiksen (S) og ledende eksperter har ytret, at denne type simple spyttest i samspil med vaccinerne kan vise sig afgørende i de kommende måneder – måske endda år på grund af faren fra mutationer.

Det er endnu uvist, hvornår den type test kan udrulles i stor skala, men flere danskbaserede selskaber har allerede nu spyttest på vej.

I samarbejde med forskere på Syddansk Universitet har det danske biotekselskab Bioporto eksempelvis udviklet en covid-19-test, som virksomheden håber at kunne sætte i produktion hurtigst muligt. Testen er en spyttest, som nemt kan foretages derhjemme.

Den udføres ved, at man spytter ned i en lille beholder, som man sætter ind i testkittet. Ligesom man kender fra eksempelvis en graviditetstest, vises resultatet gennem nogle striber på testkittet. Hvis striberne ikke vises, er man ikke smittet med covid-19.

Det er endnu uvist, om og hvornår testen sættes i produktion, men virksomhedens test bliver i disse dage afprøvet i Californien, forklarer Jan Kuhlmann, COO for Bioporto, til Berlingske.

»Vi er øjeblikket i gang med et klinisk forsøg i USA med vores testsystem. Vi afventer de kliniske resultater, og hvis resultaterne er gode nok, går de ind i en fast track-proces med FDA (den amerikanske lægemiddelmyndighed, red.) med henblik på godkendelse af testen,« siger Jan Kuhlmann.

»Vi taler nok nærmere om måneder end uger, inden den kan godkendes.«

Det er endnu uvist, hvad Bioportos test kommer til at koste, såfremt den bliver godkendt, men Jan Kuhlmann vurderer, at den »nok skal ligge et sted mellem 100 og 200 kroner« pr. test.

Flere steder i verden eksperimenter man med selvtest i kampen mod coronavirus. Her modtager en borger en hjemmetest i den hollandske by Tilburg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Koen Van Weel/EPA/Ritzau Scanpix.

Også det danske selskab Genomic Expression, der er baseret i New York, er klar med en hjemmetest, som også foretages ved at analysere spyt, skrev nichemediet MedWatch i midten af januar.

Testen kan bestilles online, kan foretages derhjemme og sendes efterfølgende til analyse til et laboratorium, hvorefter testsvaret kommer på e-mail.

Testen har åbenlyse fordele, har Gitte Pedersen, der står i spidsen for selskabet, forklaret.

»Dels udføres spyttesten pr. definition ved selvopsamling, hvilket betyder, at der er mindre risiko for sundhedspersonalet. Dels er den mindre invasiv for personen, som bliver testet, end de såkaldte nasopharyngeale test, der går meget langt tilbage i næsehulen, og da den er så simpel at bruge, bliver det også muligt at teste folk i langt større skala,« sagde Gitte Pedersen til MedWatch i januar.

Foreløbige forskningsresultater viser, at spyttest er lige så effektive som de såkaldte kviktest, som man kan få foretaget på flere teststeder i Danmark. Dog er de såkaldte pcr-test, hvor man foretager en podning af svælget, fortsat den mest retvisende testtype – men også langsomste.