I en nær fremtid kan vi teste os selv for coronavirus: »Det vil være et kæmpe skridt fremad«

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have testet langt mere, så vi kan undgå flere store nedlukninger af samfundet, og nævner blandt andet hjemmetest som et nyt våben. Allerede i marts kommer en række hjemmetest på markedet, og forskere er optimistiske.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi i en ikke så fjern fremtid booker bord på en restaurant, tager til koncert eller skal en tur til frisøren, så kan vores adgang være betinget af, at vi forinden har testet os selv for coronavirus.

I hvert fald hvis man skal tro en gruppe forskere i Tyskland – og tiltaget er også højaktuelt herhjemme, hvor flere såkaldte hjemmetest inden længe kan være på vej.

Søndag siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et stort interview med Berlingske, at hun vil undgå flere nedlukninger af samfundet. Et vigtigt våben – sammen med vaccinerne – er massiv testning af befolkningen, lyder budskabet. Hun peger blandt andet på, at en række nye spyttest – også kaldet hjemmetest – med korte svartider er i gang med at blive udviklet.

Men hvornår kan den type test tages i brug?

Allerede i begyndelsen af marts vil op mod 30 forskellige typer coronatest, hvor man kan teste sig selv og få svar inden for 15 minutter, komme på markedet, skriver Frankfurter Allgemeine.

Den tyske avis beskriver, hvordan en forsker foreslår et digitalt system, hvor borgerne kan teste sig selv inden eksempelvis restaurantbesøg, og en negativ test bliver altså en adgangsbillet.

Også i Danmark er den slags hjemmetest på vej, siger eksperter til Berlingske.

Det er dog endnu uvist, præcis hvornår hjemmetest kan udrulles bredt i samfundet.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kan vi »inden for en nær fremtid« forvente, at hjemmetest bliver en mulighed i Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at det vil være et kæmpe skridt fremad, hvis man kan teste sig selv derhjemme, eksempelvis inden man tager på arbejde. Der er en række forskellige test på markedet, hvor man tester spyt, og det vil gøre testningen meget nemmere,« siger Allan Randrup Thomsen.

Allerede nu har flere virksomheder lanceret en spyttest, der kan foretages derhjemme. Derudover viser foreløbige forskningsresultater lovende takter, forklarer Allan Randrup Thomsen.

»De foreløbige resultater viser, at spyttest skulle være lige så sensitive som næsepodningerne.«

Næsepodningerne er den type test, der populært kaldes kviktest, hvor en vatpind føres ind i næsen. Samtidig er det vigtigt at understrege, at de såkaldte pcr-test – hvor der foretages en podning i svælget – stadig er mere præcise.

Flere steder i verden eksperimenter man med selvtest i kampen mod coronavirus. Her modtager en borger en hjemmetest i den hollandske by Tilburg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Koen Van Weel/EPA/Ritzau Scanpix.

Vejen frem

Mette Frederiksen har pointeret, at det bedste vil være en spyttest, som kan foretages derhjemme, og at tiltaget skal ses som et supplement til vaccinerne, der stadig er »supervåbnet«.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, er enig i, at hjemmetest er vejen frem.

»Jeg er helt overbevist om, at den nuværende teststruktur bliver lavet radikalt om, for det er alt for besværligt i dag. Det er vejen frem med spyttest og det eneste fornuftige, fordi alle kan foretage sådan en test uden problemer,« siger Jens Lundgren:

»Lige nu handler det mest om, hvorvidt videnskaben og teknologien kan følge med. Det er bare et spørgsmål om tid, før den type test er klar til at blive taget i brug.«

I januar beskrev videnskab.dk en gennemgang af 16 studier foretaget af tidsskriftet Jama Internal Medicine med i alt 5.922 patienter, hvor man målte effekten af spyttest i forhold til de hurtigtest, vi allerede kender i dag. Konklusionen var, at spyttest var lige så effektive.

En række endnu ikke publicerede forskningsprojekter omhandlende spyttest – der også kaldes en antigentest – viser lovende takter, siger Jens Lundgren fra Rigshospitalet.

»Det viser sig, at ny nanoteknologi er i stand til at opfange meget, meget lidt antigen i spyt og stadig vise et positivt testresultat. Hvornår undersøgelserne bliver færdiggjort, tør jeg ikke sige, men jeg regner med, at det bliver inden for de næste par måneder,« siger Jens Lundgren:

»Man skal ikke erklære sejr, inden man har set resultaterne, men det er mit indtryk, at spyttest er vejen frem.«