SSIs data er forsinkede: Allerede mandag rundede smittetallet 10.000

Der er tre til fire dages forsinkelse i smittetallene fra Statens Serum Institut. Det kan have afgørende betydning for forståelsen af, hvornår bølgen af omikronsmitte rammer, påpeger professor.

SSIs direktør, Henrik Ullum, har i Berlingske meddelt, at det bliver nødvendigt med flere restriktioner. Her ses han under pressemødet om coronasituationen i Spejlsalen i Statsministeriet i København onsdag 8. december, hvor han forklarer, at når omikronsmitten vokser eksponentielt, så vil selv halvt så stor en risiko for indlæggelser føre til voldsomme indlæggelsestal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag 13. december ødelagde Statens Serum Institut julefreden med en nedslående meddelelse.

»Et stigende smittetal med over 10.000 daglige tilfælde inden for kort tid,« advarede SSI.

Dette var dog allerede en realitet.

I de dagligt opgjorte smittetal var der ingen alarm. Mandag havde 7.799 danskere modtaget et positivt testsvar, men fordi de daglige smittetal bliver opgjort efter, hvornår testresultaterne foreligger, viser smittetallene ikke, hvor mange der på et givent tidspunkt er smittet og dermed kan smitte andre.

For at finde dette tal, må man downloade SSIs filer med overvågningsdata, og her kan man med tre dages forsinkelse finde ud af, hvor mange smittede der var på et givent tidspunkt, opgjort efter prøvetagningstidspunkt.

Mandag 13. december var der 10.012 smittede, da SSI opgjorde tallene onsdag. Torsdag var flere prøver blevet analyseret, og smittetallet for mandag 13. december er nu vokset til i alt 10.334 smittede.

»Vi er konstant på bagkant med epidemien. Vi har tre til fire dages forsinkelse i tallene, og det skal vi være meget opmærksomme på,« forklarer Viggo Andreasen, som forsker i matematisk virologi ved Roskilde Universitet.

»Derudover skal vi indregne, at der jo nok går nogle dage, fra folk bliver smittet, til de vælger at lade sig teste. Desuden går der så op til 14 dage, før de restriktioner, man nu måtte vælge at bekæmpe smitten med, virker. Så vi er virkeligt på bagkant. Det er et vilkår, vi må leve med, og som vi skal være meget opmærksomme på,« siger han.

Fire dage lig med en firedobling

Ifølge Viggo Andreasen er dette noget, som virologer hele tiden har været opmærksomme på. Han er dog i tvivl om, i hvilken grad Folketingets politikere, som skal vedtage eventuelle restriktioner, er klar over forsinkelsen i data.

»Der, hvor forsinkelsen virkelig er bekymrende, er i de daglige tal for omikron, som har en meget stejl smittekurve og en fordoblingstid på cirka to dage,« begrunder Viggo Andreasen.

»Når man ser på de daglige rapporter for omikronsmitten, er forsinkelsen på tre til fire dage, og det kan virkelig gøre en forskel,« siger han.

Hvor stor forskel?

»Med en fordoblingstid på to dage, betyder fire dage en firedobling,« konstaterer Viggo Andreasen og siger så igen:

»Vi er virkeligt meget på bagkant i forhold til udviklingen lige nu.«

Til gengæld er der ifølge Viggo Andreasen noget, der tyder på, at omikrons smittekurve flader en anelse ud.

»Sådan ser det ud, når man ser på de seneste dage. Vi nærmer os en fordoblingstid på tre dage, og det er en god nyhed, hvis det holder,« siger han.

»Jeg vil dog ikke sige noget som helst med sikkerhed, for dels er det inden for den statistiske usikkerhed, og dels kommer der hele tiden lidt dryppende til i tallene bagudrettet. Der er en forsinkelse i den variant-pcr-test, som SSI bruger,« forklarer Viggo Andreasen.

Berlingske har spurgt Statens Serum Institut, hvad forsinkelserne i tallene skyldes, og hvilken betydning forsinkelserne har for smitteovervågningen.

Statens Serum Institut har endnu ikke svaret på spørgsmålene.

Til gengæld afholder Statens Serum Institut pressebriefing torsdag klokken 17.30, og allerede inden har SSIs direktør, Henrik Ullum, i Berlingske meddelt, at det bliver nødvendigt med flere restriktioner.

Noget tyder da også på, at politikerne tager smitteudviklingen alvorligt.

»Smitten er – desværre som forventet – meget, meget høj. Myndighederne vil senere i dag give en status. Og jeg er ikke i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder,« skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook torsdag eftermiddag.