SSI offentliggør ny liste: Nu kan alle følge smitten helt ned på sogneniveau

Det er nu muligt at følge incidensen i hvert af landets i omegnen af 2.000 sogne, efter at SSI offentliggør en opgørelse over de lokale smittetal. I flere tilfælde adskiller incidensen i et sogn sig markant fra kommunen, den ligger i.

 
Genåbningen af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens Serum Institut (SSI) er begyndt at offentliggøre smittetal for landets omtrent 2.000 sogne.

Det er nu muligt at se incidensen i små og langt mere specifikke lokalområder, end det tidligere har været muligt på Statens Serum Instituts kommuneliste.

Sogneinddelingen så først i går offentlighedens lys, skønt regeringen af flere omgange har forsøgt at indføre restriktioner ud fra opgørelsen, der er særdeles vigtig for både myndigheder og regeringen, idet den følger smittens udvikling ned på lokalniveau.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyste 11. marts på Twitter, at myndighederne følger smitten helt ned på sogneniveau. Det har dog ikke før nu været muligt for offentligheden at få listerne at se.

På SSIs nye liste er sognene kategoriseret efter incidensen i det enkelte sogn. Her skal det understreges, at der er markant forskel på de enkelte sogne alt efter, hvor mange indbyggere hvert sogn har. Jo færre indbyggere et sogn har, desto højere vil incidensen være, hvis blot en enkelt person registreres smittet med coronavirus.

Folketingets epidemiudvalg har udarbejdet en model for, hvornår en kommune skal indlede lokale nedlukninger, og her kommer netop sognene i spil.

Der er tre kriterier for, hvornår en kommune skal påbegynde nedlukninger af et sogn. Det ene er, når der mål hen over en uge er registreret det, der svarer til 400 positive test per 100.000 indbyggere i sognet. Det er det såkaldte incidenstal.

Derudover skal der være registreret flere end 20 smittede i alt målt over de seneste syv dage, ligesom positivprocenten skal være over to.

Blandt sognene med mere flest indbyggere, springer sogne fra velkendte smitterige kommuner i øjnene.

Ishøj Sogn huser eksempelvis 22.191 indbyggere, og står for en incidens på 406. Regeringens og myndighedernes bekymringsgrænse på 200 smittede pr. 100.000 indbyggere.

I Vollsmose Sogn i Odense, der har 10.944 indbyggere, er der p.t. en incidens på 247. Bydelen Vollsmose blev i begyndelsen af marts bragt i spil af regeringen, som ville undersøge muligheden for at indføre tvangstest af beboere i bydelen.

2. marts lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at man »ret hurtigt skal drøfte, om myndighederne mangler værktøjer – eksempelvis til, hvis der er områder, hvor alle ikke vil lade sig teste, at man så sikrer, at dem, der ikke vil lade sig teste, faktisk bliver testet alligevel«.

8. marts drøftede Epidemiudvalget så muligheden for at gå hårdt til værks og tvangsteste borgere i den odenseanske bydel på baggrund af de høje smittetal. Dette blev imidlertid ikke stemt igennem.

Inddelingen i sogne afslører også, at selvom smitten generelt er lav i flere kommuner, kan der være isolerede områder, hvor smitten er uforholdsmæssigt høj. I Horsens Kommune er smitte generelt under kontrol, og kommunen har som helhed en incidens på 82,7. I Brædstrup Sogn, der har et indbyggertal på 3.605, ligger incidensen imidlertid på 333 altså et godt stykke over myndighedernes bekymringsgrænse.

Samlet set har 132 af landets sogne en incidens på over 200.