Socialdemokratiets overborgmesterkandidat vil tage et klasseopgør i København: Byen skal ikke kun være for de rige

Med flere tiltag skal københavnske boliger gøres mere tilgængelige for den helt almindelige beboer, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Overborgmesterkandidaten Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at der skal tages et opgør med udviklingen i København, for at de mindrebemidlede ikke bliver presset ud af byen. Blandt andet er der behov for langt flere almene boliger, siger hun. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

København skal ikke kun være forbeholdt overklassen, mener Socialdemokratiets overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, men udviklingen er i øjeblikket »meget, meget bekymrende«, siger hun i Information.

Informations snak med borgmesterkandidaten tager sit afsæt i konklusionerne i bogen »Rige børn leger bedst« af Lars Olsen, Lars Andersen, Sune Caspersen, Jørgen Goul Andersen og Niels Ploug.

Bogen beskriver, hvordan Danmark er et klassedelt samfund, der er fedtet ind i socioøkonomiske, kulturelle og politiske forskelligheder, og det gælder ikke mindst København.

Det er Sophie Hæstorp Andersen sådan set enig i, og det skal der for Københavns vedkommende gøres noget ved, lyder det.

»En af grundene er, at den boligpolitik, som har været overordnet for Danmark, ikke har fået os i retning af flere billige boliger. Dels har man ikke altid prioriteret, at der skulle bygges flere almene boliger, og dels har man samtidig gjort det muligt at spekulere i andelsboliger,« siger hun i Information.

De almene boliger skal der være flere af, og der skal ændres på aftalerne, så det bliver gjort mere »åbent« at anvise for de eksisterende lejere.

For at det kan lykkes, siger hun, bliver man formentlig nødt til at skrue bissen på over for bygherrerne og dem, der ejer områderne. De skal være villige til at prioritere de almene boliger.

København solgte en del af de almene boliger tilbage i de kriseramte 1980ere, og skønt der var et behov dengang, kan det godt tage sig »dumt« ud, lyder det fra Sophie Hæstorp, der siger, at der nu er behov for at få lappet hullet.

De synspunkter lægger sig i tråd af, hvad bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) har talt for. Flere almene boliger skal der til, har han udtalt, også i Information, hvor han siger, at »der er noget galt i den måde, kapitalismen har fungeret på de sidste 20 år«.

I det seneste år er priserne på ejerlejligheder i Region Hovedstaden steget 17,8 procent til og med april måned i år. Fra marts til april steg kvadratmeterprisen med 1,8 procent, som Berlingske har beskrevet.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hovedstaden var i april i år 44.847 kroner – med længder den højeste i landet. I den næstdyreste region, Region Midtjylland, lå prisen for en enkelt kvadratmeter på 26.770 kroner.