Social kontrol plager stor dansk by – nu indkalder borgmester til hastemøde

Mandag indkalder borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), aktører fra kommunen, politiet og civilsamfundet i Odense til hastemøde for at finde en løsning på den negative sociale kontrol, som religiøse autoriteter underlægger flere af byens borgere.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), indkalder nu til hastemøde for at sætte en stopper for negativ social kontrol i Odense Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

Mandag indkalder Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) repræsentanter fra Odense Kommune, Fyns Politi og civilsamfundet i Odense til hastemøde, skriver TV 2 Fyn.

Det sker efter artikler i Berlingske, som beskriver en parallel retsinstans i landets tredjestørste by, hvor religiøse autoriteter – et såkaldt »religiøst råd« – håndterer konflikter, skilsmissesager og kriminelle forhold.

Ifølge Peter Rahbæk Juel er langt over tusind unge, hovedsageligt kvinder, underlagt negativ social kontrol i Odense Kommune. Og det vil borgmesteren nu sætte en stopper for.

»Det er vi meget optaget af at få gjort op med, for det skal ikke være sådan, at der er nogen, der laver et selvbestaltet råd og etablerer en parallel retsinstans eller begynder at styre menneskers liv,« siger Peter Rahbæk Juel til TV 2 Fyn og tilføjer:

»Der er kun ét sæt regler i Danmark, og det er dem, vi alle sammen skal leve efter. Så det er vi nødt til at gøre op med.«

Styrket indsats mod social kontrol

Ifølge Berlingskes oplysninger findes der eksempler på, at de religiøse autoriteter i Odense blandt andet kræver penge for at lade kvinder skille fra deres mænd, belærer om børneopdragelse og agerer mægler i konflikter mellem rivaliserende kriminelle familieklaner.

I august i år udarbejdede en ekspertgruppe en undersøgelse for kommunen, som havde til formål at kortlægge omfanget af negativ social kontrol i Odense. Her vurderede man, at op mod 1.200 unge i Odense føler sig begrænset af deres familie, hvad angår valg af partner.

Dertil fandt man en lang række eksempler, hvor kvinder bliver overvåget, piger ikke selv må vælge uddannelse, og børn og unge nægtes at deltage i fritidsaktiviteter.

Odense Kommune agter nu at styrke indsatsen mod negativ social kontrol, og man har afsat to millioner kroner til formålet i det netop vedtagne budget for 2021. Forhåbningen er, at man kan få implementeret en række tiltag, som man har fået anbefalet fra ekspertgruppen på baggrund af undersøgelsen.