Smitten stiger i Gentofte: Hårdest ramte sogn omkranser Danmarks dyreste adresser

Gentofte ligger nu tredjehøjest i coronasmitte i landets kommuner. Det mest smitterige sogn i kommunen rummer nogle af landets mest mondæne kvarterer. Direktør i kommunen siger, at det ikke er hendes indtryk, at borgerne er sløve til at overholde reglerne.

Hambros Allé i Gentofte Kommune. Kommunen ligger tredjehøjest i smitte på landsplan. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Der er noget galt i Gentofte. Coronasmitten er på vej i den forkerte retning: opad.

For få dage siden skrev Berlingske, at kommunen ligger på en syvendeplads over de mest smitterige kommuner på Statens Serum Instituts Liste over smittede pr. 100.000 borgere. Syvendepladsen var ud fra »primære tal« og ikke ud fra de testkorrigerede tal.

Ser man på de testkorrigerede tal, som tager højde for, hvor mange test, der bliver foretaget i kommunen, ligger Gentofte Kommune nu nummer tre på listen over kommuner målt på incidensen. Gentofte har tirsdag en incidens på 160, hvor 200 er myndighedernes bekymringsgrænse.

Kun Billund og Brøndby ligger højere.

Tager man et kig på hvilke sogne i kommunen, der rummer den højeste smitte, er Maglegårds Sogn det mest smitterige.

I store træk er Maglegårds Sogn et mondænt område med store villaer, swimmingpool, tennisbaner og huse ud til vandet, der i udgangspunktet adskiller sig markant fra sogne, der under epidemien i Danmark ellers har vist sig at være særligt disponible for coronavirussen.

Sognet har tirsdag en incidens på 445.

Ofte har områder med høj koncentration af tosprogede og boligblokke været udsatte, som man så det i Ishøj Kommune, der i lang tid toppede listerne, men som på det seneste har haft held med at få smitten ned.

Hvorfor er smitten så høj?

Maglegårds Sogn strækker sig fra Messiaskirken i Hellerup et stykke ind over grænsen til Charlottenlund og ud til vandet ved Sundvænget, der i 2020 rummede landets absolut dyreste adresser.

Her har husene ifølge Boliga været udbudt til salg for kvadratmeterpriser på mellem 81.700 og lige knap 93.100 kroner med A.N. Hansens Allé og Hambros Allé helt i front.

Det betyder naturligvis ikke, at det er på disse adresser, at smitten hører hjemme. Men det uomgængelige spørgsmål er, hvorfor smitten er så høj i sognet såvel som resten af kommunen. Svaret bliver desværre af den kedelige slags: Kommunen ved det ikke.

»Vi er ikke blevet klogere på præcist, hvor smitten opstår. Vi kan se, at der er en generelt bred smitte i kommunen, og det er blandt børn og voksne,« siger Helene Rasmussen, der er direktør for Social og Sundhed i Gentofte Kommune.

Samme melding lød 1. maj til Berlingske fra Bente Frimodt-Møller (K), der er formand for Gentoftes Ældre-, Social- og Sundhedsudvalg:

»Vi kan ikke spore smitten tilbage til noget specifikt. Vi kan bare konstatere, at der er nogle områder, hvor smitten er steget inden for den seneste tid. Det er noget, vi er i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om,« sagde hun.

Gentofte arbejder på højtryk i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed for komme til bunds i smitteopsporingen, oplyser kommunen. Fra kommunen lyder stærke opfordringer til borgerne om at blive testet.

Den opfordring har kommunen sendt ud via Aula til forældre og gennem e-Boks til samtlige borgere. Desuden indsættes såkaldte »coronaguides«, som man også har set det i eksempelvis Ishøj og Albertslund. Det er medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der bliver synlige i gadebilledet iført farvede veste og information til borgerne på udvalgte steder i kommunen.

Afviser sløve borgere

Helene Rasmussen fortæller, at selvom der ikke er et klart svar på, hvor smitten opstår, kan man også godt bo tæt i Gentofte Kommune.

»Det er en kommune, der er tæt befolket. Det kan godt være, at der ikke er socialt boligbyggeri, men vi har også områder, hvor folk bor koncentreret. Det er klart, at vi ikke har problemer i samme omfang som Ishøj og Albertslund har haft,« siger hun.

Det mest smittede sogn, Maglegårds Sogn, er jo et sogn, der indkranser de mest mondæne boliger, der skulle man vel mene, at der var rimelig med plads i forhold til mange andre steder?

»Jeg kan kun gentage, at vi ikke ved præcist, hvor det kommer fra, vi ser bare en generel smitte i kommunen, og lige nu er der lidt flere i Maglegård end i nogle af de andre sogn. Det kan jo være tilfældigt,« siger hun.

Er borgerne for sløve til at overholde reglerne i Gentofte?

»Det er bestemt ikke min opfattelse, når man kigger på, hvor mange der bliver testet i Gentofte Kommune og er blevet det hele vejen igennem. Det er borgerne rigtig gode til.«