Skulle Mette F. have ventet med sin store udmelding? Forskere er uenige

På mandagens pressemøde stillede statsminister Mette Frederiksen danskerne en langsom, gradvis åbning af samfundet i udsigt efter mandag 13. april. Præmaturt, mener en forsker. Vi skal lære at sameksistere med coronavirus, mener en anden.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de næste to uger, hen over påsken, fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på sit pressemøde mandag eftermiddag og fortsatte:

»Vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen.«

Men det var en postgang for tidligt, mener professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen.

Han synes, at statsministeren derimod burde have ventet med at give den opløftende melding om, at vi kan begynde at genåbne samfundet, hvis alle fortsætter med at følge de anbefalinger og restriktioner, der er på nuværende tidspunkt.

»Udfordringen er, hvor godt man kan styre folks opførsel, når der først bliver lukket op for muligheden af, at der skal lempes på reglerne,« siger han.

Professoren nævner hamstring som et eksempel, hvor statsministeren opfordrede danskerne til at lade være med at hamstre, men hvor flere alligevel tog i supermarkedet med det samme og storhandlede pasta og toiletpapir.

På samme måde frygter han, at mange danskere »tager forskud på glæderne i påsken« og tager i sommerhus og inviterer naboerne over til påskefrokost, når de ved, at vi er tæt på, at reglerne alligevel bliver lempet.

»Det fungerer ikke altid, sådan som præsten prædiker, og det er det, der bekymrer mig.«

Professor Søren Riis Paludan, der forsker i udviklingen af vira ved Aarhus Universitet, mener modsat, at det er helt i orden, at Mette Frederiksen har stillet danskerne en mulig begyndende genåbning af samfundet i udsigt, hvis de kan blive ved at overholde reglerne.

»Statsministeren gav befolkningen en gulerod, hvor hun sagde, hvis I holder jeres del, så holder jeg min del, så som sådan var det ikke dristigt,« konstaterer han.

Statsministeren »sælger skindet før bjørnen er skudt«

På mandagens pressemøde fortalte direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at smittetrykket i Danmark er på et niveau, hvor det er forsvarligt, at man begynder at se på en gradvis genåbning af landet. Og hvor det ser ud til, at vi har undgået en smittespredning, som den man ser i Italien og Spanien.

Men der var også et »men«.

Det kræver nemlig, at man holder fast i principperne om at holde afstand, hjemmearbejde, videomøder, god hygiejne og begrænsning af forsamlinger. På længere sigt, men særligt i de næste uger.

Det var på den baggrund, at statsministeren bebudede, at samfundet gradvis kan åbnes efter 13. april, men det er ifølge Allan Randrup Thomsen også for tidligt.

»Jeg er sådan set enig i hendes læsning af tallene, men jeg synes, at det er sælge skindet, før bjørnen er skudt,« siger han.

Og den tendens ville Allan Randrup Thomsen »ud fra et rent sundhedsfagligt perspektiv« gerne se fortsætte i en længere periode, inden vi åbner samfundet igen.

»Jeg ville gerne have været lidt længere henne og set en større afvigelse fra det værst tænkelige scenarie,« siger han og tilføjer, at han havde foretrukket, at Danmark fastholdt den nuværende strategi en til to uger længere, til slutningen af april, før vi begynder at lempe.

Søren Riis Paludan er enig i, at det er forbundet med en smittemæssig risiko, at regeringen nu lægger op til, at man går fra, at danskerne ikke møder hinanden, til at danskerne møder hinanden. Særligt, når det stadigvæk er så lille en del af befolkningen, der er immun.

»Det giver en risiko for, at smitten øges. Det er der slet ingen tvivl om,« fastslår han.

På den anden side, mener han også, at coronavirussen er så smitsom, at den er umulig helt at inddæmme, og derfor skal vi finde en måde, »hvor vi kan sameksistere med denne virus«. Derfor giver det mening nu at se på, hvordan vi langsomt åbner samfundet igen, mener han.

»Vi har lavet den ekstreme version, hvor vi lukker det hele ned, men det lukker også økonomien ned. Nu prøver vi så lige så stille at få gang i hjulene på en måde, hvor der på et hvert givent tidspunkt ikke er flere smittede, end sundhedssystemet kan være med,« vurderer han.