Direkte
Samfund

Mette Frederiksen: På den anden side af påsken vil vi langsomt åbne Danmark igen, medmindre ...

Statsministeren fortæller, at myndighederne ser grund til forsigtig optimisme. Hvis alt går, som det skal, kan Danmark langsomt begynde at åbne sig igen efter påsken.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Statsministeren siger på et pressemøde mandag eftermiddag, at regeringen så småt vil begynde at åbne Danmark igen efter påsken – hvis danskerne vel at mærke sørger for at holde afstand to uger endnu.

»Vi har handlet i fælleskab i tide og meget tyder på, at det nytter,« siger Mette Frederiksen (S) efter at have redegjort for, at det er myndighedernes opfattelse, at Danmark tilsyneladende undgår en pludselig stigning i covid-19-smitte, som det er set i Italien.

»Dermed er tiden også kommet til, at vi forsigtigt begynder at se lidt længere frem. Det vil jeg appelere til, at vi også gør i fælleskab,« siger statsministeren og tilføjer, at hun er »dybt imponeret« over at se, hvordan den danske befolkning på forskellig vis håndterer situationen.

Hun understreger, at den lovende situation i Danmark er et resultat af, at befolkningen i stor udstrækning har fulgt myndighedernes opfordringer og påbud om at holde afstand.

»Vores fælles indsats er helt afgørende, og derfor tør jeg næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag. Men nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de næste to uger, henover påsken, fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen,« siger Mette Frederiksen:

»Når jeg var nervøs for at sige det her, er det fordi, det værste, der kan ske efter det her pressemøde, er, at vi alle tænker, at det lysner, og vi kan begynde at slække på kravene til os selv og andre – nej , vi skal holde i og holde ved og holde ud, for så kan vi se lyset forude ... Jeg vil også være ærlig og sige, at hvis vi ikke lykkes de næste to uger – hvis tallene stiger voldsomt, og vi kan se danskerne begynde at samle sig uden at holde afstand – så kan vi ikke åbne Danmark stille og roligt op igen.«

Mette Frederiksen gør på pressemødet en del ud af at forklare, at hendes udmelding langt fra betyder, at Danmarks covid-19-problemer er forsvundet. Virussen hærger stadig, og antallet af indlæggelser og dødsfald stiger fortsat.

»Vi følger hver dag og hver uge nøje udviklingen. I dag er 530 indlagte, 130 på intensiv. Bag hvert tal er der et menneske og pårørende, og det gør dybt indtryk på mig og os alle sammen. Størst indtryk gør naturligvis tallet for, hvor mange der er afgået ved døden som følge af corona. Vi har nu 77 dødsfald,« siger statsministeren.

Hun tilføjer, at når tallene alligevel giver anledning til »forsigtig optimisme«, er det fordi, at »smitten breder sig langsommere end frygtet«. Tallene stiger altså ikke med samme hastighed, som det er set i visse andre europæiske lande. I Danmark kan sundhedsvæsenet fortsat følge med, og nedlukningen af Danmark har sågar nærmest udryddet influenza i landet, bemærker statsministeren:

»Vi har handlet i fælleskab i tide og meget tyder på, at det nytter.«

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tager også ordet på pressemødet. Her tager han endnu en gang en planche med to kurver frem. Den ene kurve er rød og indikerer en situation som i Italien, hvor alt for mange er blevet syge af covid-19 på for kort tid, så sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Den anden kurve er grøn og indikerer en situation, hvor sundhedsvæsenet kan følge med, fordi smitten er blevet bremset.

»Nu er vi i en situation, hvor vi kan se, hvordan udviklingen går, og antallet af daglige nyindlæggelser er det bedste at måle på her. Vi er stadig tidligt i epidemien, men antallet er langt mere på den grønne kurve end den røde. Det betyder, at det, vi gør, virker,« siger Magnus Heunicke:

»Hvis vi stopper, så kommer vi på den røde kurve, men lige nu...«

Da statsministeren efterfølgende tager imod spørgsmål afviser Mette Frederiksen at gå i detaljer med, hvor den gradvise åbning af Danmark først vil ske.

»Vi kommer ikke til at fortælle i dag – ikke engang at gisne om – hvor det kan være, og det er fordi, det kommer til at afhænge af, hvad der sker de næste to uger,« siger Mette Frederiksen. Hun tilføjer senere, at regeringen håber at kunne fremlægge delvise planer for åbningen af Danmark i slutningen af ugen.

Markant flere skal testes

Både Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, sundhedsminister Magnus Heunicke og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut siger på pressemødet, at myndighederne i næste fase af pandemien vil begynde at teste markant mere end tidligere.

»Vores retningslinjer er ikke fuldt implementeret. Regionerne har udmeldt, at de øgede kapaciteten til 5.000, og vi har sagt, at vi nok skal endnu højere op,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, med henvisning til retningslinjer, som tilsiger, at eksempelvis frontpersonale i sundheds- og ældresektoren skal testes for coronavirus for at finde ud af, om de skal i karantæne, eller om de kan gå på arbejde uden risiko for at smitte særligt sårbare.

Trods retningslinjerne er det imidlertid ikke sket – tilsyneladende har der ikke været testkit nok – men fremover begynder myndighederne altså at teste markant mere.

»Derudover er der også nogle perspektiver i forhold til yderligere testkapacitet og muligheder for at teste for eksempelvis antistoffer og undersøge, om folk har været smittet tidligere og er immune,« siger Søren Brostrøm.

Statsministeren bemærker også på pressemødet, endnu engang, at coronasituationen ikke kun er et problem for folkesundheden. Økonomien i både Danmark og udlandet kommer til at lide et knæk, ifølge Mette Frederiksen »med mindst samme dybde som under finanskrisen i 2008/2009«.

Hun siger også, at det er for tidligt at »sætte to streger under«, hvad krisen kommer til at koste Danmark. Det er en global krise stadig med for mange ubekendte, siger hun, og selv om der er grund til optimisme med hensyn til coronasituationen i Danmark, så betyder situationen i udlandet fortsat en hel del.

»Det kan godt være, flyene kan lette fra København, men hvor skal de lande? Og hvor skal virksomhederne sælge deres varer?« spørger statsministeren.

En journalist fra magasinet Zetland spørger på pressemødet, hvordan epidemien i Danmark ender. Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut svarer:

»Det her ender med, at virus går gennem den danske befolkning og skaber en immunitet. Det kunne man skabe med en vaccine, men det har vi ikke endnu, og der går mindst et år, før vi har en vaccine, der kan bruges til mennesker. Derfor bliver vi nødt til at vente på, at virus går gennem Danmarks befolkning, og det skal helst ske på en måde, så det især er unge og friske, som bliver smittet, så de sårbare skånes, og at sundhedsvæsenet ikke bliver belastet af situationen på en måde, så kapaciteten ikke er til stede til at klare udfordringerne.«

Nedlukning forlænget for en uge siden

Mødet lægger sig i kølvandet på en række møder, som har budt på adskillige tiltag. Det er præcis en uge siden, at statsministeren sidst holdt et pressemøde, hvor hun bekendtgjorde en forlængelse af den igangværende nedlukning af store dele af Danmark.

På det pressemøde gjorde Mette Frederiksen det klart, at regeringen ikke afviser, at der kan komme yderligere tiltag.

Fredag i sidste uge gav Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og WHOs regionale direktør i Europa, Hans Kluge, en kort status på coronavirussen.

Søren Brostrøm sagde, at de danske myndigheder i starten af januar ikke lagde den rette strategi. Man behandlede epidemien, som om der var tale om sars- og mersepidemier – og ikke som en influenzaepidemi, som der er tale om med coronavirussen. Flere andre lande har gjort det samme, sagde Søren Brostrøm.

Selv om de danske myndigheder har skiftet strategi i kampen mod coronasmitte undervejs, gav Hans Kluge udtryk for tillid til sundhedsmyndighederne og regeringens arbejde.