Skandalesag kan ramme danskernes lyntest fra på mandag

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Medicals Nordics testcenter ved Kongevejscentret i Hørsholm. Efter sagen om mangelfuld datasikkerhed skal virksomheden nu garantere for sikkerheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen derude til en dag, der kommer til at stå i snevejret og håndboldens tegn. Begge dele ruller nemlig ind over det ganske land i dagens løb – begge dele forhåbentlig uden for mange skader til følge.

Her kan du få morgenens overblik over de store nyhedsdagsordener.

Men først en tur forbi coronatallene, der tirsdag rundede endnu en trist milepæl:

Nu er der samlet set registreret over 100.000.000 – et hundrede millioner – smittede med coronavirus på verdensplan.

Dagens coronatal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 195.948

Indlagte: 684 (-54)
Indlagte på intensiv: 119 (-4)
Antal døde: 2.030 (+20)
Bekræftede smittede på verdensplan: 100.063.707
Døde på verdensplan: 2.248.229
Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Brostrøm: Kun vaccine til ældre

Vi begynder rundturen i coronavirussens nyhedslandskab i Politiken. Avisen har interviewet Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, der er klar med en markant udmelding om vaccineplanerne:

Personale på sygehuse eller i ældreplejen bliver alligevel ikke vaccineret i de kommende uger. Alle nyankomne vacciner skal den kommende tid alene prioriteres til de ældste borgere over 85 år – og til færdigvaccination af alle dem, der allerede har fået første vaccinationsstik.

»Det betyder konkret, at frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente«, siger Søren Brostrøm.

Den melding mødes ikke med glæde i Lægeforeningen, der i Politiken kalder udmeldingen »et drastisk skridt«.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tvivl om kommende vaccine

Dagens store Berlingske-historie retter kritisk lys mod en af de kommende coronavacciner, som Danmark efter planen vil modtage fra februar.

Spørgsmålene hober sig nemlig op om den længe ventede Oxford-vaccine fra selskabet AstraZeneca.

»Hvor effektiv er den? Hvor lang tid holder den? Og hvorfor har vaccinen indtil nu levet et så tumultarisk liv?« spørger eksperter og undrer sig blandt andet over tallene for vaccinens effektivitet.

For mens den ifølge de foreløbige tal har en effektivitet på 62 procent, ligger effektiviteten for vaccinerne fra konkurrenterne Pfizer/BioNTech og Moderna på omkring 95 procent.

Det kan du læse mere om her i Berlingske.

Mærsk overvejer eget vaccineprogram

Og til en anden opsigtsvækkende sidevinkel om coronapandemien:

En af landets største virksomheder, rederiet Mærsk, undersøger ifølge Dagbladet Børsen, om selskabet kan blive nødt til at lave sit eget vaccineprogram mod covid-19 rettet mod udvalgte medarbejdere.

Overvejelserne skyldes ikke et ønske om at anfægte myndighedernes beslutninger, få forrang eller betale sig til kortere ventetid til de sparsomme vaccinedoser.

Men store, globale virksomheder med mange rejsende eller udsendte ansatte har i praksis svært ved at bruge hjemlandets vaccinetilbud, siger Executive Vice President Henriette Hallberg Thygesen til Børsen.

»Det kan for eksempel være søfolk, der er ude på skibe – eller det kan være udstationerede, der ikke er berettigede til vacciner i de lande, hvor de bor og arbejder,« forklarer hun.

Usikkerhed om lyntest

Skandalen om den lemfældige omgang med personfølsomme oplysninger hos en privat udbyder af lyntest risikerer nu at få en yderst uheldig bivirkning:

Firmaet Medicals Nordic, der stod bag den problematiske databehandling, er nemlig underleverandør til SOS International, der fra på mandag overtager opgaven med at lave lyntest i fire ud af landets fem regioner. Det svarer til en kapacitet på 83.000 daglige lyntest.

Men sagen har skabt stor bekymring hos regionerne, skriver DR. Ansvaret for lyntest i hele landet ligger hos Region Midtjylland. Og vicedirektør for Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland Dorte Christensen vil have garantier for sikkerheden, før aftalen bliver ført ud i livet.

»Jeg har bedt om en redegørelse for deres data-setup, fordi der har været det her datalæk hos deres underleverandør,« siger Dorte Christensen, hvis kolleger netop nu gransker redegørelsen.

»Hvis vi ikke kan indgå den aftale på lørdag, som der er lagt op til, kan vi komme i den situation, at vi må annullere udbuddet,« siger hun.

Læs mere om de mulige konsekvenser af sagen hos DR.

Succes hos Skat

Der skal også være plads til en enkelt historie, som ikke handler om pandemien. Efter mange år med skandalesager kan Skat nu også fejre en triumf, skriver Finans.dk.

I en sag om snyd med olieafgifter har Skattestyrelsen nemlig fået en tiltrængt succesoplevelse og sat en stopper for den formodede svindel.

En større aktion i samarbejde med EUs politienhed, Europol, og en række europæiske lande har medført skatteopkrævninger for knap 240 millioner kroner.

Læs mere om sagen her.

Dagens havdyr

Navnet er aplidium albicans, og det ligner egentlig mest af alt en lille flydende hjerne. Men trods det ydmyge ydre har forskerne enorme forventninger til det lille havdyr, der lever i Middelhavet.

Det hvirvelløse dyr indeholder nemlig et potent stof, som muligvis kan udgøre et decideret vendepunkt i kampen mod coronavirussen.

For at dømme efter laboratorieforsøg har stoffet næsten 30 gange stærkere effekt mod coronavirus end lægemidlet Remdesivir, der efterhånden er standardmiddel verden over i behandlingen af indlagte coronapatienter.

Læs mere om aplidium albicans her.

Dagens kamp

Vi slutter dagens rundtur med en servicemeddelelse til de sportsinteresserede (hvis de da ikke allerede skulle vide det):

Klokken 17.30 er det håndboldtid.

De danske håndboldherrer har nået kvartfinalen ved VM, hvor værtsnationen Egypten venter.

Herfra skal lyde et »knæk og bræk« – med både bold og sne.