SF stemmer nej til at genåbne skoler efter norsk forbillede: »Nogle partier har travlt med at blæse og have mel i munden«

I sidste uge lød det fra SF, at man skulle lade sig inspirere af Norge, når det kommer til at genåbne landets skoler. Fredag stemte partiet nej til at tage den norske skolemodel i brug.

Landets skoleelever i 5. til 8. klasse har med undtagelse af eleverne på Bornholm været hjemsendt siden december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Skolebørn, der sidder hjemme bag skærmene, må væbne sig med tålmodighed, for der er ikke politisk flertal for at genåbne skolerne efter norsk forbillede.

Det står klart, efter at det nye epidemiudvalg fredag stemte om, hvorvidt danske skoler skal tage den norske trafiklysmodel i brug.

Socialistisk Folkeparti var et af partierne, der på fredagens møde sagde nej til at implementere modellen. Og det selv om partiets uddannelsesordfører, Jacob Mark, i sidste uge mente, at Danmark bør »lade sig inspirere« af Norge i forhold til genåbningen af skolerne.

Sundhedsordfører Kirsten Normann (SF) sidder i udvalget og stemte fredag nej til at tage modellen i brug. Havde partiet stemt ja til modellen på mødet, ville det svare til at købe et hus uden at have set det forinden, mener Kirsten Normann.

»Vi har stemt nej til et forslag, der hedder ibrugtagning af den norske model for skoleåbninger. Vi ved ikke, om det overhovedet er muligt at tage modellen i brug, og så kan man jo ikke stemme for det.«

Man ville vel undersøge, om modellen er mulig, hvis der var et flertal for den?

»Ja, men så skulle Venstre (der stod bag forslaget, red.) have foreslået, at man skulle undersøge muligheden. Og det gjorde Venstre ikke.«

Blå blok for

Norge holder skolerne åbne efter trafiklysmodellen: Ved grønt lys er der normal skolegang. Ved gult lys skal klasserne holde sig for sig selv, mens lærere holder afstand til eleverne. Ved rødt lys inddeles eleverne i mindre grupper og møder eventuelt på forskellige tidspunkter.

SF mener dog fortsat, at den norske model er spændende, betoner sundhedsordføreren, men appellerer til, at modellen bliver undersøgt nærmere, inden den eventuelt implementeres i Danmark.

Flere blå partier stemte fredag for at tage den norske skolemodel i brug. Venstre bragte forslaget på bordet, og politisk ordfører Sophie Løhde (V) ærgrer sig over, at der ikke var flertal for forslaget.

»Nogle partier har travlt med at blæse og have mel i munden. Det kan man simpelthen ikke være bekendt over for børnene og deres forældre. Vi har så store problemer med mistrivsel og fagligt efterslæb, og derfor skylder vi at gøre, hvad der kan lade sig gøre i Norge,« siger Sophie Løhde.

Den norske model er ifølge SF på dagsordenen ved næste udvalgsmøde med oplæg fra danske og norske eksperter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev i går på sin Facebook-profil, at man kunne lade sig inspirere af Østrig, der har genåbnet skolerne ved, at børnene tester sig selv.

Landets skoleelever i 5. til 8. klasse – undtagen eleverne på Bornholm – har været hjemsendt siden december 2020.