Sexkrænkelser på universitetet: Jeg blev voldtaget, men han fik lov at blive, mens jeg blev flyttet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

689 forskere har tilkendegivet, at de oplever sexistisk adfærd i universitetsverdenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen og velkommen til dit daglige nyhedsoverblik, hvor vi efter bedste evne vil guide dig igennem nogle af de vigtigste historier i dag.

Vi kommer omkring de Radikales situation efter Morten Østergaards afgang som partileder, kaster lys over mørklægning af seksuelle krænkelser på arbejdspladser og kan også levere en ny granskning af forløbet omkring Jeppe Kofods sexsag fra 2008.

Vi begynder dog dagens nyhedsoverblik med den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut over coronasmitten i Danmark.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 31.156
Antal indlagte: 115
Antal indlagte på intensiv: 17 (14 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 665
Antal bekræftet overstået infektion: 24.899
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 36.444.284
Antal døde på verdensplan: 1.060.929

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Ellers er coronasituationen trådt lidt i baggrunden, om end vi dog vil nævne, at flere regioner nu indfører krav om, at man bærer mundbind, når man skal testes.

En aften i 2008, der stadig vækker vrede og forundring

Der hersker den dag i dag fortsat uenighed om afgørende detaljer i sagen om Jeppe Kofods samkvem med en 15-årig pige tilbage i 2008, og der hersker uenighed om, hvorvidt Jeppe Kofod reelt har udstået nogen straf. Berlingske har talt med flere end 30 personer, som var tæt på sagen, og genbesøgt en aften og et forløb, som stadig vækker vrede og forundring.

Historien om Jeppe Kofod og den 15-årige pige er også historien om en debat, en kultur og en opinion, som har flyttet sig uendelig meget i løbet af de senere år.

#Metoo-bevægelsen har lært os, at grænser kan være forskellige, at en situation kan opleves vidt forskelligt af de implicerede, og selv om juraen pensionerer ældre sager, kender ofrenes smerter ikke samme forældelsesfrist.

Senest har en hånd på et lår for ni år siden kostet Morten Østergaard pladsen som politisk leder hos de Radikale.

Læs historien her

Ny R-leder starter på »en stor løgn«

Morten Østergaards exit som radikal leder som følge af håndteringsproblemer i forbindelse med en sag om krænkelse af hans partifælle Lotte Rod – og følgerne af den – fylder også i mediebilledet i dag.

I en analyse peger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på, at Sofie Carsten Nielsen starter som radikal leder på »en stor løgn«, og at hun også er sluppet elendigt fra sin håndtering af den sag, som onsdag aften førte til Morten Østergaards ydmygende fald fra tinderne.

Sofie Carsten Nielsen tiltrådte som politisk leder i Radikale Venstre, efter at partiet holdt krisemøde onsdag som følge af Morten Østergaards krænkelsessag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det ligger således fast, at Sofie Carsten Nielsen tidligt vidste, at Morten Østergaard var hovedpersonen i den krænkelsessag, som partifællen Lotte Rod gjorde offentligheden opmærksom på – og tav om det.

»Det dur ganske enkelt ikke at profilere sig på, at man vil tage et heroisk opgør med sexismen, hvis man samtidig agerer kujonagtigt indadtil og forsøger at feje de pinlige sager langt ind under gulvtæppet,« vurderer Thomas Larsen.

Tavsheden er ikke pengene værd

Der er også fokus på sager om grove seksuelle krænkelser på arbejdspladser, som ofte ender med forlig, hvor der følger en mundkurv med erstatningen.

Berlingske beretter om Kamilla Maachs sag, der blev mørklagt, og det fortryder hun nu. For tavsheden er ikke pengene værd. Derfor står hun nu frem med sin historie og en fortælling om, hvor svært det er at opnå en følelse af retfærdighed, når man har været udsat for seksuelle krænkelser.

Sexisme står også centralt i Politikens tophistorie, hvor 689 forskere tilkendegiver, at de oplever sexistisk adfærd i universitetsverdenen.

I et vidnesbyrd står der ligeud:

»Jeg er blevet voldtaget af en kollega med højere anciennitet end mig (...) Jeg blev flyttet til en anden afdeling, mens min kollega fortsat er i samme job,« fortæller hun ifølge Politiken.

Aftale på vej om seniorpension

Jyllands-Posten erfarer, at regeringen er tæt på at kunne lande en aftale om tidlig tilbagetrækning, som også ventes at udvide muligheden for at gå på seniorpension.

Der lægges op til at ændre på kriterierne for arbejdsevne, hvor seniorpension i dag ydes til folk, der vurderes at have en arbejdsevne på 15 timer eller mindre.

Ifølge avisen har regeringen tilbudt at hæve det til 17 timer i de politiske forhandlinger med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Det sker i dag

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Moskva, hvor han efter planen mødes med den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, og transportminister, Evgeny Dietrich. De to udenrigsministre ventes at drøfte den aktuelle verdenstilstand og udsigterne til russisk-danske relationer samt en række andre internationale og regionale emner, herunder spørgsmålet om sikkerhed i området omkring Østersøen.