Se videoen: 18-årige Sines anoreksi er blevet forværret under coronakrisen

Sine Bach Renleff har haft anoreksi i to år. På grund af coronakrisen er hendes spiseforstyrrelse blevet forværret, og samtidig er tanker om helt at forsvinde begyndt at dukke op hos den 18-årige pige.

 
I videoen kan du høre 18-årige Sine fortælle om, hvordan lockdown har forværret hendes spiseforstyrrelse. Produktion: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Coronapandemien har haft store konsekvenser for Sine Bach Renleff.

Hun er 18 år og har lidt af anoreksi, siden hun var 16. Det seneste år med nedlukninger og manglende struktur i hverdagen har betydet, at hendes spiseforstyrrelse er blevet forværret.

»Min spiseforstyrrelse næres af kontrol. Da hele lockdown blev en realitet, følte jeg mig meget begrænset. Jeg følte, at jeg havde mistet kontrollen,« siger hun.

»Det, min spiseforstyrrelse så kunne gøre, var at tage kontrollen. Hvor meget, jeg indtog, og hvad jeg indtog. Fordi jeg ikke bevægede mig så meget, fortjente jeg heller ikke at spise, følte jeg.«

Samtidig med, at anoreksien fik større kontrol, begyndte selvmordstanker at dukke op hos den 18-årige pige.

»Hele min normale struktur og hverdag var revet væk under mig. Jeg så ikke andre muligheder end at flygte væk. Enten ved ikke at spise eller i værste tilfælde at forsøge at tage mit eget liv,« lyder det fra Sine.

Hun fortæller sin historie i videoen i toppen af denne artikel.

Flere unge selvskader og har selvmordstanker

Berlingske skrev i weekenden, at personer, der lider eller tidligere har lidt af en spiseforstyrrelse, har fået det værre under coronapandemien.

Det er især unge kvinder, der er hårdt ramt i øjeblikket.

Det fortalte 19-årige Amalie Jensen om i en artikel lørdag. Hun har haft anoreksi, fra hun var 12 til 15 år, men var blevet erklæret rask efter årelange behandlingsforløb.

Da coronakrisen ramte, så hun sig selv falde tilbage i sine gamle spisemønstre. Hun har indtil videre tabt sig ti kilo og planlægger lige nu at kontakte sin læge, så hun kan få hjælp til at komme ud af spiseforstyrrelsen igen.

»Jeg kan ikke med sikkerhed sige, at jeg ikke ville have fået et tilbagefald, hvis corona ikke var sket. Men jeg ved, at der skete noget i mig, da hverdagen forandrede sig så markant, og jeg kan ikke forestille mig, at jeg havde været, hvor jeg er i dag, hvis ikke det var for nedlukningerne,« siger hun i artiklen.

Du kan læse hendes historie her.

Flere ungdomsrådgivninger fortæller også til Berlingske, at de i øjeblikket oplever en stigning i henvendelser fra unge, der gør skade på sig selv eller har selvmordstanker.

Det fortalte 18-årige Sine Christiansen om i en artikel søndag. Hun var i bedring for sin spiseforstyrrelse, da coronapandemien brød ud, men på grund af nedlukningerne begyndte hun igen at spise restriktivt. Samtidig begyndte hun at skade sig selv med et barberblad. Det gør hun stadig i dag – flere gange om ugen.

»Det giver mig en pause fra de negative følelser. Selvskaden er det eneste, jeg rigtigt kan kontrollere. Jeg ved godt, at det ikke er godt for mig, men jeg kan ikke stoppe med det lige nu,« lyder det fra Sine.

Hendes historie kan du læse her.