Se politikernes gamle skolebilleder: »Min mor kendte ikke til photoshop«

En række offentlige personligheder har delt sine gamle skolefotos som reaktion på historien om, at skolefotografer oplever at skulle redigere skæve tænder ud af skolefotos på forældres opfordring.

Torsdag har en række politikere og offentlige personer delt sine gamle – ofte ømme – skolebilleder på de sociale medier.

Det sker efter, at DR bragte historien om, at flere skole- eller institutions-fotografer oplever opkald fra forældre, der ønsker et retoucheret skolebillede af sit barn.

Først og fremmest optræder landets statsminister på det sociale medie Instagram med en klar besked:

»Redigerede børnebilleder. Nej vel! Vi er, som vi er. Skæve tænder eller noget andet eller tredje,« efterfulgt af en hjerte-emoji.

Også formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen har fundet sit gamle skolebillede frem.

Tidligere justitsminister og nuværende leder for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har også været på internettet og aflevere et pragteksemplar af et skolefoto.

»Hvis jeg aldrig havde mistet mit leverpostejsfarvede hår, havde jeg da nok foretrukket det. Og netop derfor er dette billede et skønt minde fra min skoletid. Tænk, hvis jeg havde fået retoucheret min grydefrisure, de sprækkede læber eller fået gjort kinderne smallere. Det havde været helt forkert,« skriver han:

»Når flere forældre vil have deres børns skolefotos redigeret, så gør forældrene i virkeligheden børnene en bjørnetjeneste.«

Også tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har været på Instagram med beskeden om, at hendes mor i hvert fald ikke kendte til photoshop, da Venstre-politikeren var barn.

Dertil også hasttag som #minmorelskedevelour og #tandbøjlegjordeunderværker.

Det er heller ikke gået SFs gruppeformand, Jacob Mark, forbi, at debatten om skolefotos har taget internettets opmærksomhed de seneste 24 timer.

Vis dette opslag på Instagram

Flere forældre vil have redigeret deres børns skolebilleder. “Fotograf, Edyta Sørensen, der tager billeder af børn i vuggestuer og børnehaver i København og omegn siger til DR: - Jeg redigerer hele tiden. Nogle forældre kan jeg overbevise om at lade være med at ændre for meget, men nogle forældre vil absolut have, at det skal ligne et maleri Hun oplever, at omtrent halvdelen af alle forældre vil have ændret et eller andet ved deres børns billede.” Jeg kan ikke lide, når politikere blander sig i, hvordan man er en forælder på den rigtige måde, men jeg vil alligevel sige dette: Jeg synes, at man skal tænke sig godt om. I 0.klasse og 1. klasse gjorde jeg alt hvad jeg kunne for at undgå at få taget billeder. Så jeg havde opsvulmede og røde øjne. I 2. klasse, 3.klasse og 4.klasse nægtede jeg at tage andet end mine fodboldtrøjer på. Og jeg havde lige puttet lidt gelé forrest i håret, så jeg lignede en mærkelig forpjusket kombination af Tintin og Louis Figo. I 5.klasse havde jeg taget en karryfarvet t-shirt på og mine første stramme jeans. Og en meget tætsiddende halskæde. Mit hår lignede en dårlig hybrid mellem at være kort og langt. Brandon Walsh-look-a-like-hår i den dårligste udgave, man kan forestille sig. I 6.klasse havde jeg hår ned til skuldrene og en kasket på og bumser i hovedet. Og alle billeder symboliserer nogle af de faser, jeg var i igennem som barn. Fasen hvor jeg var så genert at jeg gik en klasse om. Fasen hvor jeg kun tænkte på fodbold. Fasen hvor jeg begyndte at tænke på piger og ville se godt ud. Fasen hvor jeg troede, jeg så godt ud. Jeg var et barn. Og jeg var ikke perfekt. Og jeg skulle ikke være perfekt, for børn er børn. De er ikke glansbilleder. De er smukke, grimme, generte, energiske, snottede, glade, syge, friske, larmende, stille, grædende, smilende, poserende, ligeglade. De er lige hvad de vil. Nogle gange kan der måske være noget, man gerne vil have væk fra billedet. Men så er det jo væk næste år. Og hvis det ikke går væk skal det have lov til at blive der. Så lad nu være med at bilde dem ind, at de skal have filter på. Børn skal have lov til at være børn uden filter.

Et opslag delt af Jacob Mark (@jacobmarkfolketinget) den

En anden – ikke politiker men stadig hurtig på tasterne – komikeren Jonatan Spang har også delt et skolefoto af ældre dato.

Også tidligere særlig rådgiver for Mogens Jensen (S) og nuværende adm. direktør i Aidsfondet, Andreas Gylling Æbelø, har lagt et skolebillede på Instagram.

»LIGE inden man fandt ud af, at jeg skulle have bøjle og først have fjernet de sidste togskinner som 22-årig,« skriver han.