Sandra er en sand »engel« for Vivi, der ikke tør forlade sin lejlighed

I en tid, hvor de fleste danskere befinder sig inden døre, er det særligt vigtigt at huske på dem, der ikke kan forlade deres hjem, lyder det fra 48-årige Sandra Rasmussen, som har oprettet en hjælpegruppe på Facebook.

 
Myndighederne skærper tonen til danskerne. Her er baggrunden for anbefalingerne. Video: Mads Joakim Rimer/Ritzau Fold sammen
Læs mere

Inden Sandra Rasmussen når at ringe på dørtelefonen, har Vivi Jensen allerede trykket hende ind. På første sal står hun klar med døren åben, men er trådt en meter bagud for en god ordens skyld.

»Der kommer min engel,« udbryder hun, da hun ser Sandra Rasmussen og spærrer øjnene op ved synet af jordbæryoghurten fra Tusindfryd.

»Åh, hvor godt. Jeg skal bruge den til at tage min hjertemedicin,« siger hun.

Sandra Rasmussen har startet Facebook-gruppen »Hjælp din nabo på vores ø«, hvor beboere på Amager har mulighed for at hjælpe hinanden gennem krisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Vivi Jensen har ikke bevæget sig udenfor i fem dage.

Hun er en af dem, som risikerer mere end de fleste, hvis hun smittes med coronavirussen, der nu har lammet Danmark og det meste af verden. 67-årige Vivi Jensen har KOL og problemer med hjertet, og lige nu er hun, ligesom mange andre, bange.

Men på grund af sin sygdomme står hun over for en ekstra udfordring: Hvordan skal hun få produkter som toiletpapir og håndsprit, når hun ikke kan aflægge besøg i supermarkederne, og når hjemmesider som Nemlig.com har udsolgt?

Før panikken for alvor nåede at melde sig hos Vivi Jensen i sidste uge, fik hun en hjælpende hånd fra den kvinde, hun nu kalder »en engel«. 48-årige Sandra Rasmussen tilbød at hente og levere varer for Vivi Jensen. De fik kontakt til hinanden gennem Facebook-gruppen Hjælp en nabo på vores Ø. Her har utallige beboere på Amager tilbudt deres hjælp til forskellige gøremål.

For Vivi Jensen er langtfra alene. Lige nu sidder folk overalt i landet i deres lejligheder og huse og venter. Måske er de selv blevet syge og sidder i karantæne, eller måske er de ligesom Vivi Jensen en del af den gruppe af danskere, som er særligt udsatte på grund af deres alder eller helbred. Derfor er der oprettet lignende grupper overalt i Danmark. I Espergærde tilbyder gymnasieelever at passe børn, i Helsinge tilbyder universitetsstuderende fjernundervisning af folkeskoleelever, og i Esbjerg tilbyder en ung mand med en ladcykel at hente og bringe varer.

»Jeg er meget glad for, at sådanne folk findes. Jeg tør i hvert fald ikke at stå nede i en butik,« siger Vivi Jensen og fortsætter:

»Nu har jeg KOL og hjerteproblemer, men det skal fandeme ikke være en virus, der får mig til at stille træskoene,« lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

67-årige Vivi Jensen og 48-årige Sandra Rasmussen holder afstand til hinanden, da Vivi Jensen har KOL og er særligt udsat, hvis hun smittes med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

»Det er ikke for sjov«

Det første, Sandra Rasmussen gør, efter at hun har åbnet døren til sin opgang på Amager, er, at forsikre om, at alt er sprittet af. Håndtag, gelændere og fladerne i hendes egen lejlighed. Hun har lagt et rent håndklæde frem ved vasken på toilettet, hvis det skulle blive relevant.

Hendes to franske bulldogs, Cæsar og Buster, render rundt om fødderne på hende. De to hunde sørger for, at Sandra Rasmussen ikke føler sig ensom i en tid, hvor hele verden er vendt på hovedet, og de færreste helt ved, hvad der foregår.

Sandra Rasmussen kalder sig selv heldig. Hun er heldig i den forstand, at hun stadig har mulighed for at bevæge sig udenfor. Hun kan gå tur med Cæsar og Buster, hun kan købe ind, og hvis hun endelig har lyst, kan hun går tur med en veninde, så længe de holder afstand.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften bad Danmark om »at stå sammen ved at holde afstand« oprettede Sandra Rasmussen Facebook-gruppen, der på nuværende tidspunkt har over 1200 medlemmer. Det er på grund af folk som 48-årige Sandra, at vi kan stå sammen ved at holde afstand.

»Det kan ikke være for sjov, at regeringen lukker landet ned,« siger Sandra Rasmussen og fortæller, at hun også har lukket sin egen forretning.

Fredag kørte Sandra Rasmussen hen for at købe ind til Vivi Jensen, som hun ikke kendte på forhånd. Nu er det mandag eftermiddag, og Sandra Rasmussen skal igen købe ind til Vivi Jensen, for sidst var der hverken toiletpapir eller yoghurt.

Hun kører i Rema 1000, for her har hun lavet en aftale med de ansatte. Borgere på Amager kan sende butikken en indkøbsliste på mail, så pakker de ansatte varerne, hvorefter folk som Sandra Rasmussen henter og leverer dem næste dag. Butikskæden har i længere tid haft appen Vigo, hvor kunder kunne bestille varer, men lige nu har den lokale butik valgt en e-mailløsning, mens der er pres på appen.

Men hvorfor er det nødvendigt, at borgere skal hente og levere varer, når der findes virksomheder som Nemlig.com, der selv leverer?

For at redde forretningslivet, lyder det fra Sandra Rasmussen:

»Hvis alle bestiller varer på nettet, går det ud over vores lokale købmænd, og det er vi heller ikke interesserede i,« siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

48-årige Sandra Rasmussen køber ind til Vivi Jensen i Rema 1000 mandag eftermiddag. De to kvinder bor kun ti minutter fra hinanden på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Foran Vivi Jensens hoveddør har Sandra Rasmussen netop sat toiletpapiret og yoghurten. De to kvinder taler om »den skøre verden«, vi lever i, og de taler om manglen på håndsprit. Vivi Jensen spritter – på grund af sit helbred – hænder mange gange om dagen og har gjort det i flere år. Lige nu har hun kun nok til den kommende uge. Bagefter ved hun ikke, hvad hun skal stille op.

»Jeg har lige købt fem liter på nettet,« siger Sandra Rasmussen og foreslår, at hun kun hælde noget ned i en mindre flaske til Vivi Jensen.

Efter Sandra Rasmussens besøg fortæller Vivi Jensen, at hun er meget stolt over, at folk på Amager ser ud til at stå sammen i krisetiden.

»Jeg er i hvert fald Sandra meget, meget taknemmelig,« siger hun.

Lige nu er efterspørgslen på Facebook-gruppen ikke massiv. De fleste mennesker har stadig mulighed for at købe ind selv og gå ture med deres hunde, men ifølge myndighederne vil flere og flere formentlig skulle I karantæne i de kommende døgn og uger. Ikke alle danskere er på Facebook, så derfor opfordrer Sandra Rasmussen danskerne til at henvende sig til ældre beboere i deres opgange eller i deres nabolag, der potentielt kunne bruge en hånd.

»Vi bliver nødt til at stå sammen og åbne vores øjne nu,« siger Sandra Rasmussen.