Sag om overgreb fra domkirke er formentlig forældet

Selvom overgrebssag fra Københavns domkirke for anden gang blev politianmeldt i sidste uge, vil sagen næppe føre til sigtelse: Sagen er én gang for alle forældet, vurderer forening for ofre.

Vor Frue Kirke – Københavns domkirke – midt i København, hvor den pågældende ansatte har arbejdet i årevis. Han er nu fritaget for tjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En overgreb på et barn i 1990erne begået af en centralt ansat i Københavns Domkirke blev i sidste uge meldt til politiet i kølvandet på Berlingskes afdækning af sagen.

Men sagen er efter al sandsynlighed forældet, og politiet kan dermed ikke gå videre med sagen, vurderer man i Landsforeningen Spor – en forening, der sætter fokus på senfølger hos voksne, der var udsat for overgreb i barndommen.

Sagen om overgrebet på barnet blev – som Berlingske har beskrevet – allerede politianmeldt i 2014, hvor den efter daværende regler var forældet og derfor blev henlagt. Den pågældende beholdt sit job i domkirken – til stor bekymring for ansatte med kendskab til sagen.

I 2018 blev straffeloven imidlertid ændret, så overgreb på børn i dag ikke længere forældes. Lovændringen havde dog et vigtig forbehold: Den var ikke med tilbagevirkende kraft. Det fortæller Helle Borrowman, der er forperson i Landsforeningen Spor.

»Det betød, at hvis en sag var forældet, da lovændringen trådte i kraft 1. april 2018, så vil den for altid være forældet. Medmindre man så ændrer loven igen, men det er der ikke tegn på, at der er politisk vilje til,« siger Helle Borrowman.

Argumentet var dengang, at det ville stride imod menneskerettighederne, hvis man lavede lovændringen med tilbagevirkende kraft, fortæller hun. Men det er ikke et godt argument, mener man i Landsforeningen Spor:

»Vores argument er, at det afgørende må være, at gerningen var ulovlig, da den fandt sted, og i så fald kan man godt håndhæve med tilbagevirkende kraft, mener vi,« siger Helle Borrowman.

»Vi er ikke eksperter«

Berlingske har forelagt vurderingen for menighedsrådets næstformand og talsperson, Hanne Sundin, der i torsdags udsendte pressemeddelelsen på vegne af menighedsrådet, hvoraf det fremgik, at man »anmelder personen til politiet på baggrund af de anklager, vi har fået kendskab til via Berlingske Tidendes artikler.«

Forinden var menighedsrådet blevet kontaktet af Kirkeministeriet, der – ifølge brevet, Berlingske er i besiddelse af – ønskede at få at vide, om menighedsrådet »på ny agter at foretage politianmeldelse«.

Forelagt de nye oplysninger siger Hanne Sundin til Berlingske:

»Vi er et helt almindeligt menighedsråd og ikke eksperter i strafferet, og vi har læst os til, at sagen var forældet i 2014, og at der kom nye regler i 2018, der ændrede reglerne for forældelse. Om denne sag er omfattet af det, vil politiet tage stilling til. De er rette myndighed – den vurdering kan vi ikke tage. Politiet tager enten sagen op eller henlægger den. Det er vi trygge ved.«

Ofre er blevet skuffede

Lovændringen i 2018 gav ellers håb til mange, der havde været ofre for overgreb i barndommen, fortæller Helle Borrowman fra Landsforeningen Spor.

»Der er rigtig mange ofre for overgreb i barndommen, der troede, at lovændringen betød, at deres sag ikke længere var forældet. Dermed øjnede de en chance for at få sagen prøvet. De er blevet frygteligt skuffede.«

»Man skal huske, at for rigtig mange ofre er det først længe efter, at overgrebet har fundet sted, at de har modenheden til at indse, at sagen bør politianmeldes. Følelser og erindringer kan være gemt væk i årevis, og for rigtig mange er det først sent i livet, at de er klar til at komme i kontakt med de seksuelle overgreb. Alle disse mennesker har man på en måde svigtet,« siger hun.

Den pågældende ansatte i domkirken er tjenestefritaget, og der er indledt en personalesag mod ham. Udover overgrebet på barnet har den pågældende mand udsat to unge mænd med tilknytning til kirken for grænseoverskridende adfærd, fortæller to ofre.

Den pågældende ønsker ikke at udtale sig. Berlingske er bekendt med hans identitet, men har valgt at anonymisere ham.

Lyt til dette afsnit af »Pilestræde«, der handler om sagen i Københavns Domkirke.