Sådan skal du opføre dig i bussen og toget for at mindske coronasmitte

Rejsende skal så vidt muligt undgå kollektiv trafik i myldretiden på grund af smittefaren fra coronavirus, lød det tirsdag formiddag på et pressemøde. Her får du fem råd til, hvordan du skal forholde dig i den offentlige trafik efter den seneste udmelding.

Mød tidligere eller senere på arbejde, hvis det er muligt, lyder opfordringen fra statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen opfordrer til, at rejsende så vidt muligt undgår kollektiv trafik i myldretiden for at inddæmme coronasmitte.

Sådan lyder det tirsdag i en pressemeddelelse fra Transportministeriet og fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag formiddag.

Rejsende bliver opfordret til at overveje, om der er mulighed for at rejse uden for myldretiden, ved for eksempel at møde tidligere eller senere på arbejde. Samtidig bør rejsende, som har mistanke om, at de er smittet, slet ikke benytte bus eller tog.

»For rigtig mange mennesker er den kollektive trafik en del af hverdagen, hvor man kan komme ud for at stå eller sidde tæt på andre mennesker,« lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

»I den aktuelle situation med coronavirusset opfordrer vi derfor de rejsende til at være hensynsfulde over for hinanden og særligt over for de ældre medrejsende.«

I den forbindelse har myndighederne på hjemmesiden coronasmitte.dk oplistet fem råd til, hvordan du som rejsende skal forholde dig i trafikken.

1. Gå eller tag cyklen ved kortere ture

Skal du blot en kort tur, overvej da, om det er muligt for dig at cykle eller gå. På den måde undgår du tæt kontakt under transporten, og du giver andre rejsende – som ikke har samme mulighed – bedre plads i den kollektive trafik.

2. Rejs uden for myldretiden

I myldretiden kan passagererne i den kollektive trafik komme ud for at skulle stå særligt tæt i busser, tog og metro. Overvej, om du har mulighed for at rejse uden for myldretiden ved for eksempel at flytte din aftale eller møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

3. Vis hensyn til andre rejsende

Host og nys ikke i retning af dine medrejsende. Skal du hoste eller nyse, gør det da i dit ærme eller i et medbragt engangslommetørklæde. Vær særlig opmærksom på ikke at hoste eller nyse i nærheden af ældre medrejsende.

4. Husk den gode håndhygiejne

I den kollektive trafik er det ofte nødvendigt at holde fast for at holde balancen. God og grundig håndhygiejne er effektiv i forhold til forebyggelse af coronavirus. Vær derfor opmærksom på det, når du er eller har været i direkte kontakt med de fælles berøringsflader (håndtag, stopknapper m.v.) med andre rejsende.

5. Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg eller formoder at være smittet

Er du syg eller formoder du, at du er smittet, så tag hensyn til andre ved ikke at rejse i den kollektive trafik.