S kræver redegørelse fra minister: Bloggere skal stilles til ansvar

Socialdemokratiet vil stille bloggere til ansvar for deres delinger af deres delinger af informationer om kost og sundhed, som ofte ikke er korrekte.

Fødevareordfører Simon Kollerup (S) vil kræve en redegørelse af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for, hvordan bloggere kan stilles til ansvar for deres delinger af usande informationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Bloggere skal stilles til ansvar for at dele informationer om kost og ernæring, som ikke er sande, mener Socialdemokratiet.

Derfor vil partiet nu kræve en redegørelse fra Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) om mulighederne for at stille bloggerne til ansvar.

»Man bærer et særligt ansvar, når man tjener penge på sin evne til at påvirke andre. Der findes et hav af eksempler, hvor bloggere og influencers deler råd om kost og sundhed, som ikke er sande, og det hviler på den bølge af fake news, der i øjeblikket strømmer ind over Danmark,« siger socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup.

Kravet om en redegørelse kommer, efter at flere eksperter i Berlingske har fortalt om en stigende tendens til, at bloggere og influencers deler usande råd om kost og ernæring til deres ofte mange tusinde følgere.

»Det her er en samfundsudfordring. Fødevarestyrelsen vil begynde at blande sig mere i debatten med bloggerne på de sociale medier fremover, men det er ikke kun myndighederne, der skal tage ansvar. Det skal bloggerne også, og i dag kan vi ikke stille dem til ansvar. Hvordan, de helt præcist skal stilles til ansvar, er for tidligt at sige lige nu. Det er derfor, at vi beder om en redegørelse fra ministeren,« siger Simon Kollerup.

Skal bloggere ikke have lov til at dele deres egne oplevelser med en fødevare?

»Man vender det blinde øje til, hvis man siger, at bloggere bare deler ud af egne erfaringer. De har stor indflydelse på, hvad mange tænker og gør som forbrugere og mennesker. Det er ikke så uskyldigt,« siger han.

Simon Kollerup vil kæmpe for, at der bliver gjort noget ved problemet, også efter det kommende valg.

»Der skal gøres noget ved det. Enten af denne regering eller af en kommende socialdemokratisk regering,« siger han.