Ruslandekspert om den nye vaccine: »Med det kendskab, jeg har til Rusland, er jeg skeptisk«

Kender man Ruslands historik med bombastiske udmeldinger, er der grund til at tage en dyb indånding, før man glæder sig til den nye vaccine. Sådan lyder det fra ruslandsekspert Flemming Splidsboel, der personligt er skeptisk.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en coronavaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Det var »breaking news« for medier verden over, da det stod klart, at Rusland anført af præsident Vladimir Putin nu har udviklet en vaccine mod covid-19.

Det har landet gjort som de første i verden – en pointe som naturligvis ikke er gået russiske statsmediers næser forbi.

Det er den heller ikke for os andre, og når Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), bliver præsenteret for nyheden, lyder det da positivt.

»Min udlægning er, at det synes jeg da lyder rigtig dejligt. Super positivt for russerne først og fremmest, som får adgang til det her, men også efterfølgende for alle os andre,« slår han an:

»Og så er jeg samtidig skeptisk. Jeg har ikke forstand på, om vaccinen overhovedet virker, men med det kendskab, jeg har til Rusland, er jeg skeptisk.«

Rusland har godt 890.000 bekræftede smittetilfælde, hvilket gør det til det land med fjerdeflest smittede i verden.

Smitten tog for alvor fart i Rusland i slutningen af marts og begyndelsen af april og nåede sit højdepunkt 11. maj med 11.656 nye smittede.

»Det er en stor sag i Rusland, det er klart. Når jeg kigger på nyhedsbureauet Tass, som er statsejet, så skriver de »først i verden«. Det er måske naturligt, men det har været undervejs i et stykke tid, og der er i de seneste uger blevet talt om det som et nyt Sputnik-øjeblik, hvor de vinder over resten af verden i et globalt kapløb,« siger Flemming Splidsboel.

Et andet punkt, hvor Flemming Splidsboels skepsis vokser, er, at Rusland er ikke kendt for sin farmaceutiske industri. På trods af at de producerer forskellige præparater, har de ifølge Flemming Splidsboel »ikke nogen som helst førerrolle« inden for den farmaceutiske industri.

Skepsis vokser

Den nye vaccine er lavet af et institut ved navn Gamaleya Instituttet, der hører under det russiske sundhedsministerium. Et andet ministerium har imidlertid også været inde over, da vaccinen er udviklet i samarbejde med det russiske forsvarsministerium.

»Og det får min skepsis til at vokse,« siger Flemming Splidsboel.

»Det forstærker indtrykket af, at det er et kapløb. Forsvarsministeriet har været inde over, fordi man har afprøvet det på et stort antal værnepligtige. Jeg har set tal nævnt – op til 800 – og hvor de siger, at det fungerede rigtig fint, og at alle har udviklet antistoffer. Men et farmaceutisk samarbejde mellem en statsejet russisk institution og det russiske forsvarsministerium lyder på mig som et uforeneligt udviklingsarbejde.«

Ville det ikke være for risikabelt for Rusland og Putin, hvis det viste sig, at vaccinen ikke virkede?
»Det kan man sige, og med den seneste udmelding her, har de optrappet. Men det, man nogle gange oplever i Rusland med store projekter, er, at de giver den fuld gas og fuld fanfare, men når det så går lidt i stå, taler man helst ikke om det,« siger han.

Undrer du dig over, at et land, som har haft en mistro til coronavirussen, formentligt sideløbende har arbejdet på en vaccine?
»Jeg har ikke set tidsplaner for, hvor længe de har arbejdet på den, men det er da en god pointe. Man kunne måske regne med, at der i hvert fald ikke er blevet forsket i vaccinen før februar eller marts, og så må man sige, at det er gået utroligt hurtigt,« siger han.

Udmeldingen om den nye vaccine kom frem på et pressemøde, der blev sendt i russisk stats-TV. Ikke alene er vaccinen fremstillet, men den er også blevet givet til en af præsident Putins døtre.

Sammenligningerne med det Den Kolde Krigs rumkapløb har ligget lige for, og ifølge Flemming Splidsboel er det ikke unormalt for Rusland, at den slags landvindinger bliver præsenteret med fanfarer. Budskabet er dog, at vi alle må vente og se.

»Når man ser på, hvordan det russiske samfund fungerer, og hvor meget det russiske styre kontrollerer medier, så må man sige, at det positive i dag er, at der måske er en vaccine lige rundt om hjørnet. Men lad os lige tage en dyb indånding, inden vi begynder at forberede os på det,« siger han.