Retsordførere: Rimeligt at danske betjente og deres familier granskes af PET

Selv om retsordførere fra flere partier udtrykker forståelse for familiemedlemmers skepsis, er det rimeligt, at betjente og deres familier bliver gransket af PET. Set i lyset af terrortruslen og kriminelle netværk, er det et naturligt skridt, lyder det fra flere partier.

Rigspolitiet skruer op for sikkerheden, og derfor skal politiansattes ægtefæller og hjemmeboende børn over 18 år granskes af PET. Det har givet anledning til kritik, men flere Christiansborgpolitikere mener, at det er et nødvendigt skridt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er rimeligt, at politibetjente og deres ægtefæller, kærester eller hjemmeboende børn over 18 år skal granskes af PET.

Det mener retsordførere fra flere partier på Christiansborg.

»Hvis arbejdsgiveren vil have et sikkerhedstjek, må vi forlange, at medarbejderen skal lytte til det,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup

»I det franske sikkerhedspoliti oplevede de for nyligt et terrorangreb indefra. Der har i Danmark for nyligt været en sag om en betjent, der havde lidt for tætte bånd til en syrisk klub. Der er brug for rettidig omhu,« siger han.

Udmeldingen kommer efter, at Berlingske lørdag og søndag kunne fortælle, at 16.900 ansatte i dansk politi skal sikkerhedsgodkendes til et højere niveau end tidligere.

Dette kræver, at medarbejdernes kærester, ægtefæller og hjemmeboende børn over 18 år skriver under på, at PET må gå dem efter i sømmene. Skriver ægtefæller, børn eller betjente ikke under på dette, kan betjentene miste arbejdet.

Beslutningen om at granske de politiansatte og deres nærmeste er truffet af Rigspolitiet med henblik på at højne sikkerheden i dansk politi. Berlingske kunne i weekenden også fortælle, at en betjent igennem 37 år er blevet fyret, fordi hans kone ikke ville lade sig sikkerhedsgodkende.

Peter Skaarup, er det fair, at betjente bliver fyret, hvis deres ægtefælle ikke vil give samtykke til, at PET må undersøge dem?

»Ja, det mener jeg i princippet. Jeg ved, der har været kritik af måden, det er foregået på. Der kan Rigspolitiet sikkert gøre noget bedre.«

Peter Skaarup forstår de utilfredse betjente, som finder det kritisabelt, at de kan blive fyret, fordi deres ægtefælle ikke vil skrive under. Samtidig mener han, man skal erkende, at det er nødvendigt med skærpede sikkerhedskrav – især når der bliver lukket mange nye betjente ind i systemet.

Et naturligt skridt

Set i lyset af terrortruslen, og at kriminelle netværk bliver mere og mere avancerede, mener retsordfører for de Konservative Naser Khader, at det er et naturligt skridt at gå, når Rigspolitiet skruer op for sikkerheden blandt de danske betjente og deres familier.

»Nogle af de ting, der fylder mest på politiets dagsorden er terror og bandekriminalitet, og man kan jo blive udsat for pres. Der er også blevet nævnt eksempler på, at der er nogen, der har haft hjemmeboende børn, som kan være involveret i eller afpresset af bander,« siger han.

I 37 år har Bjarne Petersen været politibetjent. I sidste uge, da han var på vej på skydebanen, blev han kaldt ind på chefens kontor. Ikke for at tale om Bjarne Petersen, men for at tale om Bjarne Petersens hustru. Dagen efter modtog Bjarne Petersen besked om, at han var indstillet til afskedigelse. Årsagen var, at Bjarne Petersens kone ikke vil skrive under på en blanket, som samtlige betjente og politiansatte har fået tilsendt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Naser Khader understreger dog, at han har forståelse for, at familiemedlemmer er modvillige i forhold til at lade sig undersøge af PET.

»Jeg kan godt forstå, at ægtefællerne undrer sig over, hvad det har med dem at gøre. Det kan være, at man har en ægtefælle, som arbejder med noget helt andet og ikke vil blandes ind i det.«

Også SFs retsordfører, Karina Lorentzen, siger, at »der må være en god grund til, at Rigspolitiet indfører dette.«

»Man har været ansat i politiet i 37 år uden anmærkninger, og et familiemedlem, som ikke har lyst til at lade sig undersøge af PET, skal være afgørende for, om man kan blive i politiet eller ej. Dét er svært at forstå,« siger hun.

Svært at vurdere

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger, at han forventer at blive informeret om, hvad der ligger til grund for Rigspolitiets beslutning om, at alle ansatte i dansk politi skal sikkerhedsgodkendes til et højere niveau.

»Det er mange tusind personer, man undersøger, og det skal der være en god grund til,« siger han.

Er det OK, at betjente mister deres arbejde, hvis deres nærmeste pårørende ikke vil skrive under?

»Vi mangler betjente i Danmark, og det er ærgerligt, hvis dette medfører, at nogle må stoppe pga. sikkerhedsgodkendelsen. Men når jeg ikke kender den nærmere baggrund for, hvorfor man indfører det, kan jeg ikke sige, om det er okay, at de bliver fyret.«

Så hvis grunden til den skærpede sikkerhed er god, så er det okay principielt?

»Hvis det er til mulig sikkerhedsfare, at vedkommende fortsat er ansat, så skal politiet vurdere det. Det skal jeg ikke tage politisk stilling til. Men hvis der viser sig en tendens,, og flere hundrede betjente stopper som følge af den nye ordning, må det være uhensigtsmæssigt. Det er dog for tidligt at vurdere.«