Restriktioner er på vej mod københavnerkommuner, men fortvivlede borgmestre ved intet

Borgmestre i københavnerkommuner aner tirsdag formiddag ikke, hvad restriktionerne, der efter alt at dømme rammer dem om mindre end en uge, byder på. Det er for dårligt og utilfredsstillende, lyder det fra flere borgmestre.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), kalder det utilfredsstillende, at han ikke får mulighed for i god tid at oplyse borgerne om, hvad de kommende restriktioner vil indebære. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Restriktionerne for København og omegn er længe ventet, men mandag kunne Berlingske og TV 2 erfare, at de efter alt at dømme er på vej mod 17 kommuner og rammer næste mandag, 7. december.

For smitten i København og flere københavnerkommuner er høj. Den højeste i landet. Og selv om flere borgmestre erklærer sig enige i, at der må gøres noget, er de fortvivlede, for de har på nuværende tidspunkt intet hørt.

»Vi har ikke hørt noget som helst. Det er besynderligt. Det er klodset håndteret, men det er også enormt utilfredsstillende for borgerne. Det er klart, når der går en melding ud, som der gjorde i går (mandag, red.), og man har kunnet se smitten stige over en længere periode,« siger Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune.

Frederiksberg har et antal smittede pr. 100.000 – også kaldet incidens – på 217,8, hvilket sætter kommunen på en 16.-plads på Statens Serum Instituts kort over smitte i kommuner.

Borgmester: Vi kan ikke svare borgerne

Ifølge TV 2s oplysninger vil tiltagene, der kan komme i spil fra på mandag, blandt andet byde på følgende:

Øget fokus på test, mere hjemmearbejde, fokus på detailhandlens åbningstider, gågader og trafik, der skal indrettes anderledes, målrettet fokus på at undgå smitte blandt unge i alderen 15-25 år og klasser i grundskolen, der ikke må blandes sammen.

»Fra tidspunkter, hvor der går en melding ud om, at der skal indføres restriktioner, sidder vores borgere jo i Frederiksberg Kommune og stiller sig selv spørgsmålet om, hvad det kommer til at betyde for deres børns skolegang og for muligheder for at besøge pårørende på plejehjem, og der må vi som kommune sige, at det kan vi ikke svare dem på, for vi ved ingenting,« siger Simon Aggesen.

Regeringen nedsatte i begyndelsen af november en taskforce, der skal arbejde med muligheder for yderligere restriktioner og løsninger på smitteudfordringerne, som Vestegnens kommuner står med. Siden er flere kommuner kommet med i arbejdet, heriblandt flere københavnerkommuner, der ikke ligger på Vestegnen, men hvor smitten er høj.

»Det virker ulogisk«

Det er blandt andet Lyngby-Taarbæk Kommune, hvis borgmester, Sofia Osmani (K), heller ikke har hørt noget. Det er der imidlertid intet nyt i.

»De andre gange, hvor der har været restriktioner i hele landet, er vi heller ikke blevet orienteret i forvejen. Vi har fået informationerne samtidig med de pressemøder, der har været, og af samme kanaler som alle andre,« siger hun:

»At det har været sådan hele tiden, gør det jo ikke rimeligt. Jeg synes, at det har været en kæmpe frustration i foråret, at vi intet fik at vide. Borgerne har en forventning om, at vi er klar til at handle på det, når der bliver meldt noget ud. Men det er vi ikke, for der er ikke noget klar til os.«

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser tirsdag morgen, at svaret er på vej. Det skriver han i et opslag på Facebook.

Regeringen og sundhedsmyndighederne vil i dag fortælle om de skærpede tiltag, og der er ifølge ministeren tale om »skræddersyede tiltag«, der sætter ind over for aldersgrupper, aktiviteter og geografiske områder.

»Det virker ulogisk, for enhver sund fornuft ville sige, at vi vidste, præcis hvad vi skulle gøre, når noget bliver meldt ud, men det gør vi altså ikke,« siger Sofia Osmani, der havde håbet på, at meldingen kunne komme tidligere.

Især skoleområdet bliver en stor udfordring for Lyngby-Taarbæk Kommune, fortæller borgmesteren, hvis klasser ikke må blandes, som man så det i foråret.

»Det kan ikke håndteres, uden at vi fraviger folkeskoleloven. Vi kan ikke leve op til vores undervisningsforpligtelser over for eleverne, hvis vi ikke må blande dem på tværs af klasser på en årgang. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Vi kan ikke undervise dem i deres valgfag, og vi kan ikke undervise dem i idræt, og det kræver, at vi fraviger folkeskoleloven,« siger hun:

»Der er heller ikke noget, som tyder på, at vi kommer til at indhente de tabte timer med det timetal, eleverne ligger på i forvejen. Der er samtidig et efterslæb fra nedlukninger i foråret.«

Dagevis at gøre med

John Engelhardt (V), der er borgmester i Glostrup, er en af de borgmestre, der har ventet længe på udmeldinger fra regeringen og myndighederne. Han kan dog til dels forstå, hvis de skal bruge lidt ekstra betænkningstid.

»Det er selvfølgelig trist at sidde her på sidelinjen. Omvendt kan jeg måske til nød forstå, at med den blæst, man har haft med mink og andet, er man blevet mere opmærksom på at sørge for at inddrage Folketinget lidt dybere, inden man går ud med noget konkret,« siger han.

Ifølge oplysningerne kan restriktionerne komme i spil fra på mandag den 7. december – er under en uge nok til, at I kan leve op til dem?

»Mange af de tiltag er ting, som foregår i andet end kommuneregi. Det er klart, at gader og stræder ligger på vores bord, men hvis det er ungdomsuddannelser, der skal lukkes ned, er det ikke kommunalt. Det er klart, at hvis det er folkeskolen, vil vi meget gerne vide det meget hurtigt,« siger han:

»Jeg vil meget gerne snart vide det. Når man ser på, hvad vi har måttet håndtere i foråret så ... ork, der er jo dagevis at gøre med nu.«