Restauranter i opråb: Én ekstra times åbent »har en kæmpe forskel for os«

En ekspert mener, at smitten ikke bliver påvirket af, at restauranterne holder åbent en time ekstra. Én time ekstra ville ifølge flere restauranter være en stor hjælp, da mange er hårdt ramt af restriktionerne under coronakrisen.

David Fischer ejer den populære Østerbro-restaurant Hos Fischer. Han er frustreret over de nye retningslinjer og bakkes op af restaurantindehaver Merete Holst i kølvandet på, at en ekspert vurderer, at en times længere åbningstid ikke ville udgøre en større smittefare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Hvilken forskel gør én lille time?

En kæmpe forskel, lyder det fra københavnske restauranter.

Ifølge formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi Torben Mogensen, betyder én ekstra time samtidig intet for smitten.

»Men jeg tror ikke, det har nogen som helst betydning for coronasmitten, om man går fra restauranten klokken 22 eller 23,« sagde han tirsdag til Berlingske.

En kæmpe forskel

Derfor kan han ikke lade være med kalde det »lidt underligt«, at restauranter i forbindelse med coronarestriktionerne skal lukke klokken 22 for siddende og spisende gæster.

Merete Holst er adm. direktør og indehaver af Almanak, Studio og Mission på The Standard samt restaurant Radio, og hun kunne godt bruge den ekstra time, som ifølge Torben Mogensen ikke har nogen indflydelse på smitten.

»Det har en kæmpe forskel for os. Vi har nogle afstandsregler, som betyder, at vi nogle steder er nødt til at halvere pladserne. På Radio har vi halveret antallet af pladser. Når vi skal lukke klokken 22, kan vi ikke sælge stolene to gange, og betyder at vi kun har 25 procent tilbage af vores potentielle omsætningsmulighed,« siger hun:

»Hvis vi skal sælge stolene, kan klokken 23 - eller endnu bedre klokken 24 - betyde en mega forskel for os. Det betyder, at vi kan sælge stolen to gange frem for én gang.«

Meldingen fra Torben Mogensen kom i går på baggrund at tirsdagens tal for coronasmitte, som Statens Serum Institut (SSI) offentliggør.

Tallene afslører, at der er registreret 392 nye smittetilfælde med coronavirus, mens der nu er 107 indlagte med covid-19 og yderligere et dødsfald forbundet med coronavirus siden mandag.

I den anledning sagde han, at det for ham at se lignede, at der et »reelt, langsomt knæk på kurven«.

Reglerne er »latterlige«

David Fischer ejer den populære Østerbro-restaurant Hos Fischer, og han mener, at nogle af retningslinjerne er modstridende og til tider direkte »latterlige«. En time ekstra kunne han godt bruge, siger han, men slår fast, at de dyrere restauranter er endnu hårdere ramt.

»Hvis man går ud og spiser på restauranter i den høje prisklasse og lægger 3.000 eller 4.000 kroner per kuvert, vil man måske også gerne slutte af med en cognac, og tjeneren vil selvfølgelig gerne lave noget mersalg uden at presse for meget på. Det kan man ikke nu,« siger han.

»Vi skal jo allerede 21.30 begynde at forberede vores gæster og sige, at nu skal de ud af klappen. Selvfølgelig skal man følge reglerne, men reglerne begynder ærligt talt at blive latterlige.«

Restaurant- og hotelbranchen har i flere måneder råbt højt for at få regeringens opmærksomhed med pointerne om, at de er presset i bund på indtjeningen. 15. september kom de nye retningslinjer for bl.a. restauranter og nattelivet, der betød at de skulle lukke og slukke klokken 22. I samme ombæring kom kravet om mundbind på restauranter, når man står op og for eksempel skal ud på toilettet.

»Der er ingen gæster eller i hvert fald ikke mange, der vil komme klokken 17 og spise, så det gør en verden til forskel, hvis vi kan få en time eller endnu bedre to i den anden ende,« siger Merete Holst.

David Fischer er enig i, at to timer klart ville være at foretrække:

»Jeg synes lige så godt, at man kunne sige to timer ekstra, for de ekstra to timer giver os væsentligt mere. Da der blev lukket ned klokken 24, kunne vi mærke, at gæsterne blev og købte mere,« siger han.