Regningen for opgravede mink blev billigere end forventet

Det har vist sig at koste mindre at grave døde mink op af jorden ved Holstebro og Karup, end man havde regnet med. Dog vil det fremadrettet koste millioner at overvåge grundvandet i områderne.

De mange millioner døde mink blev gravet ned – og senere også op – i Nørre Felding og ved Karup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skulle alle mink aflives, brændes af eller graves ned.

Efter at der opstod bekymring om, at nedgravede mink kunne forurene grundvandet, måtte man på ny i gang med gravemaskinerne i Nørre Felding ved Holstebro og i Kølvrå ved Karup.

Den manøvre skulle koste statskassen 72 millioner kroner – med mulighed for at øge budgetrammen yderligere til i alt 150 millioner kroner.

Nu, hvor arbejdet er afsluttet, viser det sig, at opgravningen var billigere end forventet. Således har den fejlagtige nedgravning – og efterfølgende opgravning – i alt kostet samfundet 55 millioner kroner.

Det viser et folketingssvar fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

De i alt 13.000 ton mink blev gravet ned på militære arealer nær de to byer i slutningen af 2020, fordi der ikke var kapacitet på forbrændingsanlæggene til at brænde så mange døde mink.

Grundvandet skal stadig overvåges

Miljøstyrelsen har tidligere konkluderet, at det med opgravningen lykkedes at fjerne forureningskilden. Områderne skal dog stadig overvåges, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i folketingssvaret.

»Miljøstyrelsen anbefaler, at grundvandet under og omkring minkgravene overvåges for at kunne vurdere, om den lille rest forurening, der er tilbage, som forventet nedbrydes naturligt,« lyder det.

Overvågningen skønnes at koste mellem halvanden og to millioner kroner om året.

Flere end 15 millioner danske pelsdyr i bure måtte lade livet før tid, da regeringen besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives. En beslutning, der kommer til at koste noget mere end ned- og opgravningen alene.

I  januar sidste år blev et bredt flertal i Folketinget enige om økonomisk kompensation til minkavlerne på op mod 18,8 milliarder kroner.