Aftale om erstatning til minkavlere på plads: Staten betaler gigantisk beløb

Staten betaler op mod 18,5 milliarder kroner i erstatning til de minkavlere, som blev tvunget til at aflive deres dyr, og som måtte se deres erhverv blive afviklet som følge af, at coronavirus var muteret i mink.

Døde mink, der blev aflivet i november. Nu er der penge på vej til minkavlerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften blev der indgået en aftale om erstatning til de minkavlere, der i november blev tvunget til at aflive mange millioner mink som følge af en mutation i coronavirus.

»Vi har indgået en bred aftale, som sikrer minkavlerne og de berørte følgeerhverv fuld og fair erstatning. Nu kan avlere, ansatte og lokalsamfund begynde at se fremad. Det er jeg meget glad for, for ingen kan være i tvivl om, at situationen for de berørte har været helt ekstraordinær, hvilket aftalen afspejler,«  siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde mandag aften.

Aftalen betyder, at der bliver udbetalt op mod 18,5 milliarder kroner i erstatning.

»Det er et erhverv, hvor man har haft muligheder for at tjene penge over en længere periode, og det er klart, at når man yder erstatning, så har man det grundlag at beregne erstatningen på,« siger Morten Bødskov.

Bag aftalen med regeringen er SF, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og De Konservative forlod forhandlingerne tidligere mandag aften.

»Det en aftale, der giver erstatning til et erhverv, som de facto er lukket. Det går til familier, der i generationer har arbejdet med det her og nu må opgive deres erhverv. De kan nu komme videre,« siger Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre.

De danske minkbesætninger blev slået ned efter et pressemøde i begyndelsen af november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at dyrene skulle aflives på grund af fund af en muteret coronavariant i mink. I alt blev der aflivet op mod 17 millioner mink.

Sagen om mink har fået enorm opmærksomhed, fordi regeringen ikke havde lovgrundlaget på plads, før statsminister Mette Frederiksen meddelte, at alle landets mink skulle aflives.

Daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) måtte trække sig som minister, ligesom der er nedsat en granskningskommission, der blandt andet skal undersøge Mette Frederiksens rolle i sagen.

Med aftalen forventes der at blive udbetalt mellem 10,9 og 11,9 milliarder kroner i direkte erstatning til minkavlerne. Hvor stort et beløb de enkelte avlere vil modtage, afgøres på baggrund af en individuel vurdering.

Erstatningen skal ses i lyset af, at minkavlerne skønnes at have gæld for cirka 8,6 milliarder kroner

Hertil kommer en erstatning på mellem 3,1 og 4,1 milliarder kroner til følgeerhverv og omstilling. Endelig ventes der udgifter mellem 1,9 og 3,1 milliarder kroner til nedrivning af anlæg med videre.

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, er tilfreds med, at regeringen og Folketinget anerkender, at erhvervet er blevet eksproprieret.

»Der er foretaget et særdeles voldsomt indgreb mod erhvervet og ikke mindst mod den enkelte minkavler, som har fået trukket hele sit eksistensgrundlag væk. Når staten iværksætter et så omfattende indgreb – og i dette tilfælde endog uden et gennemarbejdet fagligt grundlag – så kommer der selvfølgelig en regning,« hedder det i en udtalelse fra Tage Pedersen.

Han siger, at minkavlerne nu vil gennemgå aftalen.

»Vi vil nu sammen med vores økonomiske og juridiske rådgivere vurdere, om vi synes, at de enkelte elementer i partiernes aftale vil resultere i en retvisende og tilfredsstillende fuld erstatning, eller om sagen på nogle punkter eventuelt skal have et retligt efterspil,« hedder det fra Tage Pedersen.

Han siger, at beløbet på cirka 18,5 milliarder kroner kan lyde af meget, men understreger, at minkavlerne langtfra får alle pengene.

»Med i regnestykket hører for eksempel også statens enorme omkostninger til nedrivning og bortskaffelse af et gigantisk produktionsapparat i verdensklasse. Det er et kæmpearbejde, og det bliver meget dyrt. Derudover er en stor del af det samlede beløb øremærket til ekspropriationen af de mange nu helt eller delvist lukkede virksomheder i erhvervets følgeindustri,« siger Tage Pedersen.

Ifølge Fødevarestyrelsen var der før indgrebet 1.139 minkfarme i Danmark.

Forhandlingerne om kompensation har været kompliceret af, at EU skulle give en tilbagemelding om, hvor stor en erstatning det er muligt at tildele minkavlerne.

Derudover blev forhandlingerne på grund af sygdom hos erhvervsminister Simon Kollerup (S) flyttet fra Erhvervsministeriet til Finansministeriet, hvor skatteminister Morten Bødskov (S) lige nu er barselsvikar for finansminister Nicolai Wammen (S).