Regioner i oprør efter kaos: Skift spor i udrulningen af vaccinerne

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står i coronavirussens tegn.

»Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok,« lyder kritikken af vaccinationsindsatsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luis Robayo/EPA/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til denne torsdags nyhedsoverblik på dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) rejser til Israel. Det er et besøg, der har været meget omdiskuteret de seneste dage, og vi kommer naturligvis til at følge op på besøget i løbet af dagen.

Og så er det også i dag, at København og Odense Zoo åbner efter nedlukningen. Husk, at det kræver en negativ coronatest, som maksimalt er 72 timer gammel, hvis du påtænker at sige hej til dyrene en af de næste dage.

I nyhedsoverblikket skal vi først runde en historie om, at Frederiksberg Kommune bestemt ikke har planer om at lukke barerne ved midnat ligesom i København. Vi skal forbi en historie om, at regionerne opfordrer regeringen til at skifte spor i udrulningen af vaccinerne. Og så skal vi runde en historie om, at ikkevestlige borgere udgør en betydelig procentdel af de smittede.

Men først skal vi se nærmere på dagens coronatal.

Og så til dagens historier.

Frederiksberg vil gå i »stik modsatte« retning af København

På Frederiksberg har man kigget på med forundring, mens Københavns Kommune har søsat et udspil, som lægger op til at begrænse festen i København. Og man har valgt ikke at gøre københavnerne kunsten efter.

Det fortæller Jan E. Jørgensen, folketingsmedlem for Venstre og 1. viceborgmester og rådmand i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

»Vi vil gå den stik modsatte vej af København,« siger han til Berlingske.

»Vi har simpelthen truffet beslutningen om at give lov til udeservering til klokken et om natten, og vi kommer til at skrive ud, at vi vil se meget positivt på at have udeservering om natten. Vi vil heller ikke tage penge for udeservering, for vi vil godt have det liv.«

Det var ved et møde i mandags, at Frederiksberg Kommune besluttede, at der modsat København skal skrues op for festen, og at blandt andre værtshusene skal have mere frie rammer for at have udeservering til sent. Det vil stadig bero på en individuel vurdering, men man vil se meget varmt på ansøgningerne. »Det er der behov for,« siger Jan E. Jørgensen.

»Der er også rigtig, rigtig mange borgere på Frederiksberg som i København, der hungrer efter at få en stor kold fadøl her til sommer og nyde de lyse nætter.«

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Regioner i oprør efter kaos: Gør det nemt, vacciner efter alder

Tag nu ved lære af det aktuelle kaos og skift spor i udrulningen af vacciner. Sådan lyder den kraftige appel fra Danske Regioner, som udfører regeringens plan for at prioritere coronavaccinerne ud fra 12 definerede målgrupper.

Det skriver Politiken i dag.

»Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok. Vores ønske er et sporskifte i vaccinationsindsatsen. Når vi er igennem de nuværende grupper – ned til gruppe 6 – så bør vi indføre et system, hvor du som borger ikke er i tvivl om, hvornår det er din tur«, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, til Politiken.

Regionerne appellerer til en udrulning, som vil være defineret ud fra borgernes alder. Begyndende med de ældste vil man således indkalde én til flere årgange ad gangen, afhængigt af tilgængelige doser.

Læs historien her.

Tanken om en dansk vaccinefabrik er tillokkende. Men realismen er svær at se

Det er – som skrevet – i dag, at Mette Frederiksen (S) rejser til Israel.

I den forbindelse er der ros til ideen, men tvivl om realismen, når Danmark nu kan ende sammen med Israel og Østrig om egen produktion af coronavacciner. Regningen for en fælles fabrik kan blive voldsom, og eksperter i Berlingske advarer samtidig om, at ingen kan være sikker på, at man kan få fingre i den nødvendige vaccineteknologi.

Selvom statsministeren har slået fast, at »alt er i spil«, når det gælder placeringen af en eventuel fælles fabrik, kan den israelske kopigigant Teva med en dansk direktør i spidsen ende med at blive den store vinder, hvis det lykkes at etablere et samarbejde, lyder en vurdering.

»Jeg er overbevist om, at Mette Frederiksen tager til Israel for at lave en aftale med Teva og Kåre Schultz. Så kan Teva stå for licensproduktion af coronavacciner fra for eksempel Pfizer og Moderna til for eksempel Danmark, Israel og Østrig, og selskabet kan så vælge, hvor de vil lægge deres produktion,« siger Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere mangeårig direktør for Statens Serum Institut og derfor har massiv erfaring med både indkøb og produktion af vacciner.

Hans vurdering er, at de tre lande sammen vil kunne garantere at indkøbe så store vaccinemængder de kommende år, at det vil være profitabelt for Teva at etablere licensproduktion af vaccinerne.

Læs hele historien i Berlingske her.

Knap hver fjerde coronasmittede har ikkevestlig baggrund

Mens Vollsmose-bydelen i Odense kæmper med høje smittetal i en dansk sammenhæng, og alle skoler og daginstitutioner i Kolding by er nedlukkede efter et smitteudbrud på en af byens skoler med mange tosprogede elever, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), at personer med ikkevestlig baggrund på landsplan er overrepræsenterede blandt coronasmittede, skriver Jyllands-Posten på forsiden i dag.

Ikkevestlige indvandrere og efterkommere udgør 8,9 procent af befolkningen, men 23 procent af de smittede indtil videre i år. Til sammenligning udgør personer med dansk herkomst 70 procent af de smittede i år, men 86,2 procent af befolkningen.

Der er flere grunde til overrepræsentationen, påpeger eksperter i indvandrermedicin over for Jyllands-Posten. Og nogle af dem er svære at ændre med et trylleslag. Det gælder blandt andet, at de etniske minoriteter ofte bor tættere i boliger og i tætbefolkede boligområder, ligesom de er mere udsatte på arbejdspladsen.

»Det, der kan ændres på, er kommunikationen, og det er også der, vi ikke har været gode nok,« siger Marie Nørredam, professor og forskningsleder ved Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Læs historien her.

Det sker i dag

  • København Kommunes borgerrepræsentation mødes i dag. Mødet finder sted på Københavns Rådhus. Det nye nattelivsudspil, som Berlingske har beskrevet de seneste dage, skal blandt andet diskuteres.
  • Musikprisen Gaffa-Prisen 2021 uddeles i dag ved et show, som løber af stablen i Musikhuset Aarhus. Der uddeles blandt andet priser til årets danske udgivelse, årets danske band og årets danske solist. Showet begynder klokken 21.
  • Kulturminister Joy Mogensen (S) er i dag kaldt i samråd om afvikling af festivaler og kompensationsmuligheder. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvad hun har gjort for at søge dialog med festivalerne om deres situation i forhold til afvikling af festivaler i sommeren under påvirkning af coronavirus.
  • Både København Zoo og Odense Zoo genåbner i dag efter nedlukningen. Haverne må kun åbne udendørs attraktioner, og der er krav om en negativ coronatest, som er maksimalt 72 timer gammel, til alle over 15 år.