Regeringen ville skaffe 1.000 sygeplejersker til trængte afdelinger, men mange er havnet et helt andet sted

Der er afsat 900 millioner kroner til regeringens store sundhedssatsning, og de ekstra medarbejdere er også blevet ansat. Men det løser slet ikke de alvorlige problemer med sygeplejerskemangel nu og fremover, lyder det fra sygeplejerskerne i hovedstaden.

Der er stadig alvorlige problemer med mangel på sygeplejersker, selvom regeringen lovede at skaffe 1.000 ekstra sygeplejersker. Det ekstra personale er nemlig havnet et helt andet sted end på de trængte afdelinger. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omkring 1.000 ekstra sygeplejersker, der er blevet ansat efter regeringens stort anlagte og dyre kampagne, er langtfra blevet den store gevinst for patienterne på de trængte og fortravlede sygehusafdelinger, som det var forventet.

En stor del af sygeplejerskerne er nemlig ikke havnet ude på afdelingerne, men er i stedet blevet ansat i den enorme vaccinations- og testindsats, der er opbygget for at håndtere covid-19-epidemien.

Det fremgår af tal fra Region Hovedstaden, hvor hver tredje nyansat sygeplejerske indgår i vaccinationsindsatsen.

Blandt sygeplejersker er der en betydelig skuffelse over, at satsningen ikke har ført til nyansættelser af sygeplejersker i for eksempel akutmodtagelser og på medicinske afdelinger i det omfang, man havde håbet på.

»Resultatet viser mest af alt, at sygeplejersker, der i forvejen løber stærkt, bare slider endnu mere og tager endnu flere vagter. Det løser slet ikke de alvorlige problemer med sygeplejerskemangel nu og fremover,« siger formanden for Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.

Bestræbelserne på at sikre flere medarbejdere har været en af de store sundhedssatsninger fra regeringen, som i valgkampen i 2019 – ligesom andre partier – kom med et højt profileret løfte om at ansætte 1.000 ekstra sygeplejersker.

Efterfølgende har regionerne fået bevilget et beløb på 900 millioner kroner til at indfri løfterne i løbet af 2020 og 2021.

Da aftalen blev præsenteret, fremhævede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der blev løbet »rigtigt stærkt ude på de danske sygehuse«, og at der var brug for flere sygeplejersker til det stigende antal patienter for at sikre den ønskede kvalitet.

Satsningen fulgte i kølvandet på beretninger om store problemer med massiv overbelægning på sygehusene, hvor mange afdelinger nærmest konstant havde flere patienter, end der var normeringer til.

Tilsvarende problemer viser sig nu på ny med fuld styrke.

De seneste uger er der kommet fokus på den omfattende mangel på især sygeplejersker, som har ført til et stort antal sengelukninger på sygehusene, titusinder af aflyste behandlinger og problemer med at yde en ordentlig pleje af patienterne.

Nu tyder tal fra Region Hovedstaden også på, at mange af de ekstra sygeplejersker, der er ansat, slet ikke befinder sig på hospitalerne.

Regionen oplyser til Berlingske, at man siden starten af 2020 har øget antallet af sygeplejersker med 271 »årsværk« og dermed i realiteten har opfyldt sin »kvote« af aftalen om de ekstra sygeplejersker, som er på godt 300.

Væksten i antal årsværk i foråret i år er især sket i regionens akutberedskab, som steg med 102 årsværk sammenlignet med kvartalet før.

Ifølge regionen hænger det formentlig sammen med driften af vaccineorganisationen, som er forankret her, og som beskæftiger en del sygeplejersker, oplyses det.

Ifølge sygeplejerskerne i hovedstaden er der brug for både at tiltrække nye og at holde på de sygeplejersker, der allerede er ansat.

»Ellers kan vi ikke sikre en stabil og fagligt forsvarlig bemanding til gavn for patientsikkerheden og for sygeplejerskernes arbejdsliv,« siger Kristina Robins.

De seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der på landsplan er 1.127 flere fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker i 1. kvartal 2021 end i 4. kvartal 2019.

I opgørelsen indgår der også medicinstuderende, der arbejder som sygeplejevikarer eller ventilatører, der passer patienter i respirator.

Minister: »Vanskelig opgave«

I en skriftlig kommentar til Berlingske fremhæver sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det er regionerne, der som arbejdsgivere har til opgave at sikre tilstrækkelige ansættelser. Heri ligger også at sikre, »at den interne fordeling mellem afdelingerne er hensigtsmæssig«.

»Regeringen har med aftalen om 1.000 flere sygeplejersker bidraget til at løfte den opgave. Men der er ingen tvivl om, at det er en vanskelig opgave for regionerne i den nuværende situation,« siger han.

I regionerne peger man på, at det også har været en betydelig udfordring – under et stort tidspres – at skaffe de fornødne medarbejdere til covid-19-indsatsen, hvilket har haft topprioritet.

Det understreges, at der aldrig har været så mange sygeplejersker ansat som nu. Men man erkender også, at resultatet af den ekstraordinære indsats ikke har levet helt op til forhåbningerne.

»Meningen var, at de skulle ud og være omkring patienterne og give dem den behandling og pleje, som de har brug for. Hvis for få af dem er kommet derud, er det ikke godt nok,« siger medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden Leila Lindén (S).