Regeringen vil holde coronavirussen i ave – og har fokus på miljøer med ikke-etniske danskere

Regeringen opfordrer borgerne til at overholde regler for håndvask og afstand, og kursen ligger fast: Målet er at holde smitten nede, indtil en vaccine er klar. Imens kommer der nyt frem om den seneste uges smittetal: Syv ud af ti smittede i sidste uge havde anden etnisk herkomst end dansk.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

»Ja, der er grund til bekymring ...«

Efter en længere sommerferie stod myndighederne med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i spidsen mandag frem for at give deres vurdering af coronasituationen i Danmark.

Mens flere af ministrene har været på sommerferie, er smitten med covid-19 steget i Danmark – trukket frem af lokale udbrud i Ringsted og især i Aarhus. Hver gang i sidste uge, at to blev smittet med covid-19 i Danmark, boede en af dem i den jyske hovedstad.

»Og der er ikke mindst grund til handling hurtigt,« afsluttede Magnus Heunicke da også sætningen.

Det pibler imidlertid også andre steder.

Hvis Danmark skal undgå, at smitten løber løbsk, må befolkningen tilbage til forårets dyder: Håndvask, afstand og selvisolation, lød det sammenfattende fra myndighederne, der ikke længere blot har fokus på slagteriet i Ringsted og den markante stigning i Aarhus.

I Ringsted blev der konstateret 27 nye smittede i sidste uge, mens der i Aarhus var tale om hele 341.

I Silkeborg Kommune blev der noteret 42 nye smittede, og faktisk har myndighederne et særligt fokus på fem kommuner, hvor smitten stiger: Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø.

Situationen er flere steder af så kedelig karat, at borgere i visse situationer nu bliver mødt af påbud om at bære mundbind, ligesom det er tilfældet i Aarhus, hvor det fra tirsdag er påbudt at benytte mundbind i den offentlige transport. Et påbud, der nu vil blive udvidet til at omfatte Horsens, Skanderborg, Favrskov, Silkeborg og Odder kommuner.

»Derudover kommer en konkret anbefaling om brug af mundbind i indkøbscentre og supermarkeder,« oplyste sundhedsministeren på pressemødet med henvisning til Silkeborg Kommune.

Hvad er strategien?

Pressemødet blev annonceret et halvt døgn efter, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Facebook havde adresseret en af sommerens store debatter: Kravet til regeringen om at indføre objektive kriterier for, hvornår man lemper eller skærper nedlukning af samfundet.

»Danskerne har krav på at vide, hvilket kompas Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og Kåre Mølbak pejler efter,« lod Ellemann-Jensen forstå.

Direkte adspurgt om kravet om en plan sendte sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet bolden videre til faglig direktør for SSI Kåre Mølbak, men blev på ny spurgt om det samme og måtte da svare.

Det såkaldte kontakttal er lige nu på 1,4 i Danmark. Det vil sige, at en smittet person smitter 1,4 andre. Dermed stiger smitten med covid-19 i Danmark, hvilket vi også har set i de seneste uger.

Kontakttallet er tilmed på et niveau, som det var, da regeringen tidligt på foråret lukkede landet ned.

Men er sundhedsminister Magnus Heunicke så ultimativt klar til at lukke landet ned på ny?

Til dette svarede Magnus Heunicke.

»Vi er parate til at gøre det, der skal til for at holde epidemien og virus under kontrol. I dag har vi et meget mere fintmasket net og mere viden om, hvilken sygdom vi står over for. Vi har en testkapacitet og en befolkning, der kender til situationen.«

»Det står og falder med befolkningen,« sagde sundhedsministeren og fortsatte:

»Vores strategi er at holde smitten så langt nede, at vi kan holde samfundet så åbent som muligt, så vi ikke skal ud i en nedlukning igen. Det, tror vi på, kan lade sig gøre, men det vil være meget uklogt fuldstændig at udelukke en nedlukning,« sagde Heunicke.

Også Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut, lod forstå, at strategien er at holde smitten nede, indtil vaccinen kommer.

Mølbak forventer, at smitten kan holdes i ave i de kolde måneder.

»I 2021 tror vi, at der kommer en vaccine. Den første vaccine er måske ikke så god, men så kommer der en anden og tredje generation, og så vil vi få styr på virus,« lød det fra Kåre Mølbak.

Den etniske vinkel

For første gang i seks dage var der faktisk under 100 nye smittede i Danmark, idet »kun« 76 nye smittetilfælde kom til fra søndag til mandag.

Netop som pressemødet var slut, udkom SSI med en nyhed om smittetallene lokalt. Heri fremgik det, at syv ud af ti smittede i sidste uge havde anden etnisk herkomst end dansk.

Ifølge Berlingskes oplysninger gjaldt dette også ugen forinden, hvilket partiernes sundhedsordførere blev briefet om tidligere på mandagen.

Stigningen i smitten med covid-19 i Danmark er som beskrevet i flere medier trukket frem af somaliere i Aarhus.

»Stigningen i uge 32 er således i høj grad drevet af smittespredning i Aarhus Kommune, hvor der er mange mindre udbrud og to større smittekæder i somaliske og libanesiske kredse,« skriver SSI.

I alt er 179 af 756 nye smittetilfælde i uge 32 af somalisk herkomst fra Aarhus Kommune.

Ifølge dagbladet B.T. afslører et nyt notat, hvordan smitten »muligvis« har spredt sig blandt personer fra Somalia og Libanon i og omkring Aarhus.

Eller i hvert fald, at styrelsen har fokus på sammenkomster, hvor mange somaliere eller libanesere har deltaget.

»Der har været nogle større eidfester i blandt andet Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen,« skriver Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge B.T. i notatet.

Af et notat fra samme styrelse, som Berlingske er i besiddelse af, fra 4. august fremgår det, at styrelsen undersøger mulige fællesarrangementer:

»Der er tale om en større gruppe somaliere, og muligvis er en del af forklaringen en fælles begivenhed; en begravelse med flere hundrede deltagere. Der er husstande spredt rundt i kommunen, men en eventuel fællesnævner for dem, er foreløbig ikke fundet,« står der.

På pressemødet kom det frem, at udbruddet i Aarhus og Silkeborg hænger sammen.

»Udbruddet i Silkeborg hænger med meget stor sandsynlighed sammen med udbruddet i Aarhus. Der er en fælles smittekilde,« forklarede konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri på pressemødet.

»I Silkeborg er det afgrænset, i Aarhus er smitten spredt i kommunen. Den er opstået til private fester, på arbejdspladser og så videre,« sagde Anette Lykke Petri og fortsatte:

»Vi er i meget, meget nær kontakt med de kommuner, hvor der er et problem, som vedrører ikke-etniske danskere. Vi skal skaffe en kontakt til de miljøer, så vi sikrer os, at de generelle retningslinjer, som vi alle kender, også bruges,« lød det fra styrelsesdirektøren.