Regeringen spurgte ikke Lægemiddelstyrelsen inden masseaflivninger: Frygter ikke for vaccines effekt

En muteret variant af coronavirussen kunne udgøre en risiko for en kommende vaccine. Men regeringen har aldrig forhørt sig hos den centrale styrelse, Lægemiddelstyrelsen, om den formodning, fremgår det af programmet »Detektor«.

På pressemødet 4. november blev det meddelt, at en muteret virus, cluster 5, kunne skade effekterne af en kommende vaccine. Regeringen har dog ikke rådført sig hos den styrelse, der beskæftiger sig med netop vacciner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et pressemøde 4. november fik befolkningen at vide, at det nu reelt var slut med minkavl i Danmark. En ny muteret virus var fundet, og det kunne gå ud over virkningen af en kommende vaccine.

Men den udlægning er der senere sået tvivl om, og nu viser det sig, at regeringen forud for udmeldingen ikke havde forhørt sig hos Lægemiddelstyrelsen – netop den styrelse, der følger udviklingen og indkøbene af den kommende vaccine til Danmark. Det skriver DRs »Detektor«.

I en aktindsigt, som »Detektor« har fået, står der, at det ikke er sandsynligt, at den muterede virusvariant, cluster 5, vil have negativ effekt på en vaccine.

Men det vidste statsminister Mette Frederiksen (S) ikke, da hun på pressemødet i starten af november meddelte, at den danske minkbestand skulle slås ned.

1. oktober oplyste faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak, at det nu med sikkerhed kunne slås fast, at virussen kunne sprede sig mellem mink og mennesker.

På et pressemøde 4. november navngav Kåre Mølbak den nye muterede virus hos mink cluster 5, og nu stod det også klart, at den muterede variant kunne skade effekten af en eventuel coronavaccine. Ved samme pressemøde gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) det klart, at alle mink skulle aflives.

»Det er regeringens valg ikke at vente på Lægemiddelstyrelsens vurdering. Hvis du spørger mig, skulle de have ventet,« siger Rune Hartmann, professor i molekylær biologi, Aarhus Universitet til »Detektor«.

Flere problemer i minksagen

Der har været flere problemer i forløbet omkring aflivningen af den danske minkbestand.

8. november kunne Berlingske fortælle, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at beordre alle mink i Danmark aflivet. Der kan være tale om ekspropriation, og uden lovhjemmel er det i strid med Grundlovens paragraf 73, der fastslår, at ejendomsretten er ukrænkelig.

Alle venter nu på en intern redegørelse, som lander i dag, om fødevareminister Mogens Jensens (S) ageren i minksagen.

Flere eksperter udtaler sig til »Detektor«, og ikke alle er uenige i regeringens beslutning.

Tidligere administrerende direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen siger til DR, at han stadig vurderer, at aflivningerne var den rigtige beslutning, da cluster 5 ikke var det eneste grundlag for aflivningerne.

Faglig direktør i SSI Kåre Mølbak har siden pressemødet 4. november sagt, at det, der vejede tungest, var de såkaldte »reservoirer« af smittede mink rundt om i landet. På samme pressemøde sagde han imidlertid også:

»Dét, der i særdeleshed har bekymret os, er den her cluster 5.«