Red Barnet kommer med opsang til forældre: »Lad være med at skælde barnet ud«

Antallet af henvendelser til Red Barnet om digitale sexkrænkelser er tredoblet på et år. Henvendelserne kommer fra skoler, børn og forældre, og netop forældre bør undgå at forfalde til en bestemt reaktion, mener psykolog i Red Barnet: »Den gavner på ingen måde.«

TDC har sammen med Danske Skoleelever udviklet et undervisningsmateriale, der skal bidrage til skoleelevers digitale dannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Er du barn eller ung, og er et portrætbillede af dig blevet anvendt på en anden persons datingprofil? Er et nøgenbillede af dig blevet delt? Eller er det billede, hvor du under festen i fredags kastede op, via SMS sendt til alle de andre fra gymnasiet?

Så kan du, hvis du finder forløbet grænseoverskridende, henvende dig til Red Barnets SletDet-rådgivning for at få hjælp.

Det vælger mange at gøre.

Nye tal viser, at antallet af henvendelser til rådgivningskanalen er mere end tredoblet i 2019 sammenlignet med året forinden. Mens der sidste år indløb i alt 803 henvendelser, var der i 2018 tale om 263 henvendelser.

»Vi får primært henvendelser fra unge, der har oplevet, at et billede, de selv har taget, eller et billede taget af dem, mens de var nøgne eller delvis nøgne, er blevet delt mod deres vilje,« oplyser Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet med speciale i digitale overgreb.

Per Frederiksen, psykolog, Red Barnet

»»Jeg er kommet til det her, jeg har dummet mig,« er ofte en reaktion, vi hører. Den eneste, der burde skamme sig, er den, der videredeler et billede uden samtykke. «


Red Barnet modtager også henvendelser fra skoler og forældre, som har været vidne til en digital sexkrænkelse, ligesom der også kommer henvendelser fra unge, der har været med til at krænke andre.

»Der kan være unge, som ringer og forklarer, at de har delt et nøgenbillede af ekskæresten med en ven, som efterfølgende har delt billedet med andre. Nu ringer den unge så for at få hjælp til, hvad han skal gøre. Det, at krænkeren kontakter os, er en type henvendelser, vi har set flere af i 2019,« siger Per Frederiksen.

Psykologen vurderer, at stigningen i antallet af henvendelser bunder i, at Red Barnet har ført en SletDet-kampagne, som har skabt opmærksomhed om rådgivningskanalen.

»Det er positivt, at flere ved, hvordan de skal håndtere dette, og at de tager det alvorligt. Digitale sexkrænkelser forsvinder ikke bare, for konsekvenserne bliver ved med at være der. Derfor er det vigtigt, at man sætter tidligt ind for at stoppe spredningen,« siger Per Frederiksen.

De seneste år har store sager om digitale sexkrænkelser vakt opsigt i medierne.

I 2018 blev flere end tusind unge i forbindelse med Umbrella-sagen sigtet for at have delt seksuelle optagelser af to 15-årige. I 2019 blev flere hundrede piger via e-boks informeret om, at der var blevet delt intime billeder af dem i et onlinekatalog.

Tendens til at bebrejde barnet

Når unge, der er blevet krænket, kontakter Red Barnet, er de typisk meget undskyldende, fortæller Per Frederiksen.

»De er pinlige over det, og de føler sig skyldige. »Jeg er kommet til det her, jeg har dummet mig,« er ofte en reaktion, vi hører. Den eneste, der burde skamme sig, er den, der videredeler et billede uden samtykke,« siger psykologen.

Per Frederiksen, psykolog, Red Barnet

»De er pinlige over det, og de føler sig skyldige.«


Når forældre til et barn, der har fået delt et krænkende billede, kontakter Red Barnet, kan de have en tendens til at bebrejde barnet. »Dette gavner på ingen måde,« mener Per Frederiksen.

»Forældre skal huske at trække vejret og lade være med at skælde barnet ud som en straksreaktion i forsøget på at stoppe en ulykke. De skal i stedet lytte til barnet og få en forståelse for, hvad der er sket. Der kan være mange nuancer, som kan være relevante i forhold til, hvordan man løser det bedst,« siger Per Frederiksen og fortsætter:

»Vi har rigelige udfordringer med, at børnene bebrejder sig selv.«

Per Frederiksen opfordrer forældre, der står i en lignende situation, til at søge råd og vejledning ved Red Barnet eller ved politiet.