Radikale i Nordvest stoppede med at holde møder på restaurant, fordi Anahita Malakians blev bestyrer

Hærværk mod restauranten i Københavns nordvestkvarter er »helt grotesk«, lyder det fra formand for de Radikale på Nørrebro og Bispebjerg. Men de Radikale har også valgt at tage afstand fra Anahita Malakians ved at finde andre lokaler at holde møder i.

Anahita Malakians i sin lejlighed på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag kom det frem, at Anahita Malakians, der stillede op til folketingsvalget i år for Nye Borgerlige, arbejdede på burgerrestauranten »The Barn« i Københavns nordvestkvarter tæt ved grænsen til Nørrebro. I en artikel hos det venstreorienterede medie Konfront blev stedets burgere omtalt som »naziburger«. Få dage efter blev restauranten udsat for hærværk. Et angreb, som ifølge Anahita Malakians var politisk motiveret og begået af »utilstedelige venstrefløjsaktivister«. Hun har nu valgt at sige op på stedet.

Siden har en række politikere taget afstand fra sagen.

Dan Kreutzfeldt er formand for de Radikale på Nørrebro og Bispebjerg og 1. næstformand i Bispebjerg Lokaludvalg. Han mener også, at angrebet er uacceptabelt.

»Jeg synes, at det er helt grotesk, at man som individ ikke kan få lov at have en virksomhed kørende. Folk skal acceptere, at det står folk frit for at drive deres virksomhed. Så må man som borger lave være med at komme der, hvis man ikke kan lide nogle af personerne frem for at gå til ekstremer og lave hærværk,« siger han.

Formanden ærgrer sig over, at angrebet netop skete i Københavns nordvestkvarter, som han synes, er »det mest tolerante sted i København«.

Han fandt allerede i september måned ud, af Anahita Malakians var ansat på restauranten.

»Generelt er vi rigtig gode til at acceptere hinandens meninger og hinandens religioner og hinandens måder at leve på. Jeg er også uenig med Anahita i mange ting. Jeg har bare valgt at sige, at så kommer jeg der ikke,« siger Dan Kreutzfeldt.

Så du agerer faktisk som politisk forbruger og ønsker ikke sætte din ben i restauranten?

»Det har jeg valgt. Så jeg har bare valgt at lægge pengene et andet sted. Jeg fandt faktisk ud af, at hun var der, før det blev kendt. Der blev jeg lidt chokeret, men tænkte, at hun selvfølgelig skal have lov til at arbejde der.«

Hvad er det præcis, der gør, at du ikke ønsker at komme der selv?

»Pludselig fik jeg et chok over, at det var skiftet fra den tidligere ejer til den nye ledelse. Og når jeg hører Anahita snakke, så er det stort set altid det stik modsatte af, hvad jeg selv mener. Vi skulle faktisk have bestyrelsesmøde i den radikale forening, og jeg synes, at det var mærkeligt indirekte at støtte Nye Borgerlige. Så vi valgte at gå andre steder hen for at holde vores møder,« siger Dan Kreutzfeldt.

Dan Kreutzfeldt forklarer, at han og de Radikale plejede at bruge lokalerne til holde bestyrelsesmøder.

Hvornår stoppede I med at holde møder på restauranten?

»For det første kunne vi på grund af musikken ikke holde vores møde. Derefter så jeg hende stå bag baren. Og sidenhen fandt jeg ud af, at hun skulle være bestyrer. Og så tænkte jeg, at vi som politisk parti skulle lægge vores penge andre steder. Men jeg har ikke noget mod, at hun har startet det.«

Kan du forstå, hvis nogen undrer sig over, at de Radikale hylder mangfoldigheden, men dog ikke vil lægge penge hos folk, der stemmer på nationalkonservative partier?

»Når vi holder vores møder, så går pengene fra partikassen. Det er mere med det for øje, at vi tænker, hvordan vi bruger vores penge. Vi plejer eksempelvis også at købe økologisk. Som privatperson har jeg også været der.«

Okay, du har faktisk været der privat?

»Ja, jeg tror, at jeg har købt en kakao.«

Så det er ikke et totalt boykot?

»Overhovedet ikke. Jeg siger bare, at som partikasse, så er jeg lige nødt til at tænke over, hvad vi bruger vores penge på,« siger Dan Kreutzfeldt.

De Radikale slår sig op på at være et mangfoldigt parti. Burde det ikke være okay for jer at komme steder, hvor der arbejder folk fra fløjpartier?

»Jo, det kan man godt sige. Men så kan man diskutere, i hvor høj grad vi skal acceptere folk, der ikke selv går ind for mangfoldighed. Der går min grænse,« siger Dan Kreutzfeldt.