Populær julekalender var for stødende – men TV 2s erstatning holder sig ikke ligefrem tilbage

TV 2 har fjernet den tredje julekalender i Pyrus-serien fra sendefladen, fordi indholdet kan virke stødende – og erstattet den med sæson fire, som blandt andet indeholder nedenstående scene.

 
»I Kina siger de pingeling, hver gang at de får ris,« lyder første strofe i denne scene fra julekalenderen »Pyrus i Alletiders Eventyr«. Video: TV 2, Pyrus i Alletiders Eventyr Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med blot en uge til december har TV 2 aflyst en Pyrus-julekalender, fordi den indeholder »skildringer af mennesker og kulturer, der i 2022 kan virke stødende«.

Som erstatning for den upassende julekalender, »Alletiders Julemand«, har kanalen valgt en anden – og, må man formode, mere passende – Pyrus-julekalender: »Alletiders Eventyr«.

Men denne sæson holder sig heller ikke ligefrem tilbage, når det gælder skildringer af andre kulturer.

Tag teksten til sangen »I Kina bor en kejser«, som har vakt opsigt på Twitter.

Den synges af nissen Kandis, mens to børn iført kegleformede stråhatte danser til, og begynder således:

»I Kina siger de pingeling, hver gang at de får ris

En flagstang er en »langtyndting«

Det læste jeg i min ber-ling

Det er en Kin-avis.«

Flødeboller med blackface og drenge dyppet i blæk

»Alletiders Julemand«, oprindeligt vist i 1997, er blevet skrottet, efter TV 2 har genset den med nye øjne. Det fortæller Mette Nelund, konstitueret fiktionschef hos TV 2, til Juleweb.dk:

»I vores gennemsyn mener vi, at »Alletiders Julemand« indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst. Beslutningen er truffet på baggrund af en længerevarende periode med grundige overvejelser og drøftelser.«

Juleklassikeren har tidligere fået kritik for scener, der kan virke stødende.

Blandt andet er en scene til sangen »Gi' mig guf og gi' mig godter«, som viser en gruppe dansere klædt ud som flødeboller med blackface, i 2014 blevet beskyldt for at være en racistisk karikatur.

I en anden episode ser Pyrus en historie af »Den Store Bastian«, hvor tre drenge bliver skældt ud og efterfølgende dyppet i blæk, da de angiveligt driller en, som i julekalenderen bliver kaldt »neger«. Denne scene er også blevet kritiseret.

Scener som de to ovenstående kommer TV 2s seere ikke til at se i år. I stedet kan de altså høre om kinesiske kvinder, der »har en lille fod, langt mindre end en gulerod«. Hele teksten kan du læse nedenfor.

Berlingske har rakt ud til TV 2 for en kommentar.