TV 2 fjerner julekalender: »Kan misforstås for især børn«

TV 2 har besluttet at fjerne den tredje sæson af Pyrus »Alletiders Julemand« fra årets udbud af julekalendere. Den indeholder elementer med en forældet skildring af både mennesker og kulturer, hedder det.

Julekaldenderen »Alletiders Julemand« er blevet fjernet fra TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: NILS MEILVANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juleræset er for alvor i gang.

Med blot en uge til december har TV 2 rykket rundt i kanen.

Den tredje sæson af Pyrus-kalenderen »Alletiders Julemand« vil alligevel ikke blive en del af TV 2s udbud af julekalendere.

Det skriver Juleweb.dk.

»Alletiders Julemand«, der er fra 1997, indeholder nemlig skildringer af mennesker og kulturer, der for særligt børn kan virke stødende.

Marie Nelund, der er konstitueret fiktionschef for TV 2, siger til Juleweb.dk, at tv-stationen har fjernet serien, da de ikke ønsker, at børn skal sidde tilbage med en følelse af at være ekskluderet.

»‘Alletiders Julemand’ har vi netop genset med et fornyet blik. I vores gennemsyn mener vi, at ‘Alletiders Julemand’ indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst. Beslutningen er truffet på baggrund af en længerevarende periode med grundige overvejelser og drøftelser,« lyder det fra fiktionschefen.

Klager

Det er ikke første gang, »Alletiders Julemand« har fået kritik for scener og kommentarer, der kan være stødende.

I et indlæg fra seernes redaktør i 2014, Lars Bennike, fremgår et citat fra en seer, der på dette tidspunkt mente, at særligt scenen til sangen »Gi’ mig guf og gi’ mig godter« var stødende.

»Jeg har en klage i forhold til racisme i jeres Julekalender 2014. I det første afsnit blev der vist en gruppe dansere med »blackface«. Hvorfor synes TV 2, det er acceptabelt at inkludere en racistisk karikatur af sorte mennesker i deres udsendelser? Jeg ser frem til at høre jeres vurdering,« skrev seeren.

Men det er ikke den eneste scene, der er blevet klaget over.

I julekalenderens ottende episode ser Pyrus en historie af »Den Store Bastian«, hvor tre drenge bliver skældt ud og efterfølgende dyppet i blæk, da de angiveligt driller en, som i julekalenderen bliver kaldt »neger«. Denne scene er også blevet kritiseret.

I 2014 var den daværende fiktionschef Katrine Vogelsang dog ude at afvise kritikken om racisme.

»I det konkrete tilfælde, mener jeg, at konteksten meget tydeligt er ufarlig, hyggelig og sjov. Det er for mig tydeligt, at Pyrus ikke er ude på at støde nogen, men jeg anerkender, at sprog og billedvalget ikke passer med vores samtid,« skrev hun til TV 2.