Politikere: Ofre skal have mere hjælp

Regeringens hjælpepakke til ofre for kriminalitet bliver endeligt vedtaget tirsdag. Men allerede nu har partierne på Christiansborg flere ideer til, hvordan ofrene for grove forbrydelser skal hjælpes bedre.

Politikerne vil yde mere hjælp til voldtægtsofre og voldsramte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdet med at forbedre voldsofres vilkår slutter ikke, selv om Folketinget i dag endeligt vedtager det meste af regeringens og Enhedslistens såkaldte offerpakke, som indeholder flere former for hjælp til ofre for kriminalitet. Der er tværtimod bred enighed om, at der skal gøres endnu mere for ofrene:

»Vi har stadig større ambitioner om øget offerbeskyttelse,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Ud over strengere straffe til gerningsmændene støtter Venstre for eksempel et selvstændigt forslag fra Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance om en aconto-ordning, hvor ofre kan få en forhåndsudbetaling af deres eventuelle erstatning.

Strengere straffe er ikke Enhedslistens kop te, men partiets retsordfører, Pernille Skipper, er til gengæld klar til at se på andre tiltag, der kan hjælpe ofre. For eksempel er hun åben over for en form for mentorordning eller støtte/kontaktperson, der kan guide ofrene på deres ofte turbulente vej gennem behandlings- og retssystemet.

»Vi er bestemt ikke færdige med offerområdet endnu. Vi taler hele tiden med justitsministeren, og vi har en fælles forståelse for, at det er et område, vi skal gøre mere for,« siger Pernille Skipper.

Det bekræfter justitsminister Morten Bødskov (S):

»Det er et område, vi følger løbende. Jeg vil bestemt ikke afvise, at der kommer flere tiltag, som kan støtte ofres muligheder for at få fodfæste i hverdagen, i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet,« siger han.

»Men lige nu skal der ikke være tvivl om, at vi med offerpakken giver en historisk håndsrækning til ofre for kriminalitet og trafikulykker. Aldrig før er der givet så mange målrettede midler til at hjælpe og støtte ofrene,« tilføjer Bødskov.

Bilisterne skal fritages

Størstedelen af pakken får støtte fra VKO, herunder planerne om hurtigere behandling af erstatningssager og grundigere orientering af ofret, hvis gerningsmanden skal optræde på TV under sin afsoning.

Højrefløjen støtter egentlig også ideen om en offerfond, hvor penge fra forskellige gerningsmænd skal bruges til blandt andet offerrådgivning og forskning. Men alligevel stemmer VKO nej til det konkrete forslag. Det skyldes, at en del af pengene til fonden skal komme fra bilister, der får et klip i kørekortet – altså forbrydelser som ikke altid vil have et direkte offer.

»Man sidestiller bilister, der ryger i en fotofælde og får et klip, med forbrydere, der har begået alvorlig personfarlig kriminalitet ved også at lade dem betale til fonden. Det vil vi ikke være med til. De to forbrydelser er ikke lige alvorlige,« siger Karsten Lauritzen.

Men er det ikke vigtigere at skaffe nogle penge til at hjælpe ofrene?

»Jeg kan da godt forstå baggrunden for fonden, men regeringen bør få pengene i kassen på anden vis end ved at lade bilister, som får et klip i kortet, bidrage lige så meget som voldsmænd,« siger han.

De Konservative så gerne, at pengene fra offerfonden gik mere direkte til ofrene, end der er lagt op til – eksempelvis i form af mere psykologbistand, siger retsordfører Tom Behnke (K):

»Vi er ikke tilfredse endnu. Der skal gøres mere for at hjælpe ofrene direkte, og de forskellige foreninger for voldsofre skal styrkes med flere midler fra finansloven,« siger han.