Pia Olsen Dyhr går i rette med statsministeren: Afvis Ellemanns krav om skattestop

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Pia Olsen Dyhr (SF) vil have statsministeren til at afvise Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens krav om et skattestop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God-lørdag-morgen og velkommen til dit nyhedsoverblik, der igen i dag handler om coronavirus.

Dagen i dag byder på alt fra en madguide til restaurantbesøgs-hungrende københavnere, over en farlig skattedebat i rød blok, til en historie om at ledigheden eksploderer, mens antallet af jobopslag gør det samme.

Alt det vender vi tilbage til – først skal vi se nærmere på dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 10.791
Indlagte i alt i Danmark: 137
Indlagte på intensiv i Danmark: 32
I respirator i Danmark: 26
Antal døde i Danmark: 537
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 4.543.297
Antal døde på verdensplan: 307.705

Mere om de danske tal her og de internationale tal her. Og så til dagens historier:

Intet nyt i den nye rapport

Både Statens Serum Institut og flere professorer i virologi modsiger nu direkte det grundlag, statsminister Mette Frederiksen torsdag aften brugte til at legitimere en ekstra udvidelse af aftalen om genåbningens fase to.

Statsministerens kovending kom efter hård kritik af, at den genåbning, der blev aftalt på Marienborg 7. maj, havde været for forsigtig, og blot få dage efter, at Mette Frederiksen havde forsvaret sig med, at en udvidelse ifølge hende ville have været uforsvarlig.

Til partilederne og til torsdagens partilederduel forklarede Mette Frederiksen, at en ny rapport fra SSI nu har gjort hende mere optimistisk i forhold til at udvide genåbningen.

Men stik imod Mette Frederiksens forklaring til partilederne, er der ikke nogen nye tal eller andet afgørende nyt i gårsdagens rapport fra SSI i forhold til den oprindelige rapport otte dage tidligere, den 6. maj, som politikerne traf deres beslutning på baggrund af.

Læs hele historien her.

Spis her på mandag

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal spise, når restauranterne åbner igen fra på mandag, så har Berlingske AOK lavet en guide til dig.

Den beskriver alt fra koreanske »combo meals« og nye vinbarer til genåbningsmenuer. For når Københavns restaurantscene genåbner, er der flere steder justeret på koncepterne. Du kan blandt andet læse om Nomas toer, som blandt andet byder på en koreansk inspireret fadservering af først ni kolde småretter og siden tre varme ting til 399 kroner.

Læs guiden her.

Hvide telte er halvtomme

De hvide telte, som danskerne kan blive testet for coronavirus i, er efterhånden begyndt at være halvtomme, selv om de danske myndigheder flere gange har sagt, at der skal testes mange tusind danskere dagligt.

Det skriver Jyllands-Posten.

Christian Wejse, der er afdelingslæge og lektor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, siger til avisen, at »det er et problem«.

Jyllands-Posten skriver, at selv om målsætningen for daglige tests er nedjusteret, er den stadig ikke indfriet. Fra den 7.-13. maj blev der i gennemsnit testet 1.944 borgere dagligt, hvillket er færre end for to uger siden.

Læs hele historien her.

Sprængfarligt skatteslagsmål

Vi fortsætter til Politiken, som kan fortælle, at SF-formand Pia Olsen Dyhr vil have statsminister Mette Frederiksen (S) til at afvise V-formand Jakob Ellemann-Jensens krav om skattestop.

»Vi har brug for, at partierne bag regeringen og forståelsespapiret mødes, og at vi genbekræfter, at det bliver rettesnoren. Også i det fremadrettede arbejde og den økonomiske genopretningsplan«, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken og fastslår, at det »vil være en meget alvorlig sag«, hvis ikke statsministeren vil »genbekræfte« forståelsespapiret.

Læs artiklen i Politiken her.

Høj ledighed, men masser af job

Coronakrisen har sendt over 50.000 danskere ud i ledighed, og yderligere 150.000 er på offentlig lønkompensation. Og man kunne da fristes til at tro, at den høje ledighed også betyder, at antallet af ubesatte stillinger må være i bund.

Men det er ikke tilfældet.

Danmark befinder sig nemlig i lidt af et paradoks. For mens ledigheden under coronakrisen eksploderer, er der tusindvis af arbejdsgivere, der manger folk. Den 9. maj i år var der således 16.254 ledige stillinger på Jobnet, som er de kommunale jobcentres jobbank, hvilket kun er en smule mindre end gennemsnittet for de seneste fede fem år.

Læs artiklen her

Dagens debatindlæg

Lørdagens måske mest opsigtsvækkende debatindlæg ser ud til at komme fra forfatteren Knud Romer.

I Politiken langer den prisbelønnede forfatter således hårdt ud efter kulturminister Joy Mogensen (S), som han – i lighed med mange andre – mener har svigtet kulturlivet. Men indlægget indledes dog på en noget anden måde, end nærværende skribent hidtil har set:

»Forleden dag ringede jeg til Denice Klarskov – den tidligere pornomodel. Hun sidder nede i Lundby med sin søster Pernille og driver en virksomhed, DK Production, der tilbyder livesex på internettet med webcams i pay per view-format.

Jeg ville høre, om hun mon kunne overtales til at stille sin netside til rådighed for det danske kulturliv?«

Læs hele indlægget i Politiken her.

... gg så er der vist ikke andet end at sige god weekend!