Partiet Stram Kurs er endeligt godkendt som opstillingsberettiget

Alle partiets vælgererklæringer er blevet erklæret gyldige, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

(ARKIV) Rasmus Paludan demonstrerer i Fælledparken i København, onsdag den 1. maj 2019. Partiet med den indvandringskritiske Rasmus Paludan i spidsen står til at blive valgt ind i Folketinget. Det skriver Ritzau, mandag den 6. maj 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig kunne Berlingske fortælle, at partiet Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen havde samlet vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget.

Et parti kan dog ikke blive endeligt opstillingsberettiget, før myndighederne har erklæret det krævede antal vælgererklæringer for gyldige.

Mandag eftermiddag er Stram Kurs blevet endeligt godkendt af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det bekræfter både ministeriet og Rasmus Paludan over for Berlingske.

»Min første reaktion var at kramme de tre personer, der var i nærheden af mig, og bestille en salat,« fortæller en glad Rasmus Paludan.

»Det er jo en glædens dag, og jeg er glad for, at en så god nyhed overskygger, at pressen kører flere historier om mig i dag, hvor man prøver at desavouere mig angående privatlivsforhold,« siger Rasmus Paludan med henvisning til i hvert fald Ekstra Bladets historie om hans mentale helbred.

For at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget kræves mindst 20.109 vælgererklæringer. Partiet havde indsamlet 21.612 vælgererklæringer. Alle blev erklæret gyldige, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet over for Berlingske.

Partiets listebogstav bliver P som ønsket, »fordi P er til højre for O, som er Dansk Folkepartis listebogstav,« siger Rasmus Paudan, der direkte adspurgt siger, at »etnonationalistisk utilitarisme« og »libertarianer« er passende politiske mærkater at sætte på partiet.

Mandag sen eftermiddag har partiet planlagt demonstration på Sankt Hans’ Torv på Nørrebro i København.

»Det er første gang, at vi vender tilbage til Nørrebro siden 14. april, hvor vi blev overfaldet og angrebet groft. Og det er jo kun et stenkast fra Blågårds Plads. Jeg håber, at de fremmede fjender, som ikke skal være i landet, at de anerkender deres nederlag ved slet ikke at dukke op, sådan at det kan blive en rolig oplevelse,« siger han.

To ting kan hindre Stram Kurs i at blive repræsenteret i Folketinget. Hvis Folketinget efter valget skulle erklære ham for ikke valgbar. Her er sandsynligheden lav, har professor i jura ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter vurderet ifølge Jyllands-Posten.

Det andet er naturligvis vælgerne. En Voxmeter-måling tildelte partiet 2,4 procent af stemmerne. Målingen er afsluttet 5. maj.

I en meningsmåling foretaget af YouGov, som er afsluttet 3. maj, er Stram Kurs blevet målt til 3,9 procent af stemmerne.

Usikkerheden ligger på plus/minus 0,9 procentpoint i begge målinger.