Stram Kurs har samlet nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget

Stram Kurs og Rasmus Paludan er nu næsten klar til at stille op til folketingsvalget, da han har indsamlet alle de nødvendige vælgererklæringer.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen har lørdag morgen indsamlet 20.981 vælgererklæringer.

Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet til Berlingske.

Partiet har endnu ikke anmeldt sig som opstillingsberettiget og skal nu igennem en godkendelsesproces, hvor ministeriet gennemgår vælgererklæringerne for at vurdere, om de alle er gyldige.

Stram Kurs havde fredag eftermiddag indsamlet 18.755 vælgererklæringer, og har dermed indsamlet de resterende 2.000 erklæringer på under et døgn.

Indsamlingen er dog sket stik imod reglerne, da alle, der vil afgive støtte til, at et parti kan stille op til Folketinget, efter syv dage skal bekræfte med NemID, at man fortsat vil støtte partiet. Men det har Stram Kurs undgået ved at sikre sig, at vælgerne med det samme skulle benytte NemID for at give sin støtte.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har flere gange bedt partiet om at overholde reglerne uden held.

»Vi har ikke fået nogen indholdsmæssige svar tilbage. Vi har fået bekræftelse på, at partiet har modtaget henvendelsen, og at Stram Kurs selvfølgelig vil overholde reglerne. Partiet skrev, at vi senere ville høre nærmere fra en af partiets sekretærer, men vi hørte aldrig noget, og partiet overholder fortsat ikke reglerne,« fortalte valgkonsulent i ministeriet Christine Boeskov til Berlingske fredag.

Samme finte brugte Partiet Klaus Riskær Pedersen, da frontmanden skulle samle stemmer nok til stille op til folketingsvalget. Det ser dog ud til hverken at få konsekvenser for Stram Kurs eller Partiet Klaus Riskær Pedersen.

»Vi havde ikke grundlag i loven for at erklære Klaus Riskær Pedersens vælgererklæringer for ugyldige. Der er ikke tale om falske vælgererklæringer, men proceduren har ikke været fulgt,« forklarede Christine Boeskov.

I marts blev alle Folketingets partier enige om en aftale, som lukker hullet i loven, men aftalen når ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) ikke at falde på plads før det kommende folketingsvalg. Derfor får regelbruddet højst sandsynligt ingen konsekvenser for Stram Kurs.