Partier kræver sundhedsministeren på banen – vil redde julen for ældre

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på din lørdag i velinformeret tilstand.

Flere partier vil lempe besøgsrestriktionerne på plejehjem frem mod julen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

God lørdag morgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Inden vi når til dagens større nyheder, skal vi lige runde en af gårdagens store ditto.

Fredag eftermiddag kunne finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) præsentere en stor grøn aftale, der vil få betydning for alle bilejere.

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blevet enige om at sigte efter en million grønne biler på de danske veje i 2030. I alt investeres der 2,5 milliarder kroner i at få flere elbiler ud på vejene. I første omgang er ambitionen – og dertil afsat finansiering som en del af aftalen – at få 775.000 grønne biler på vejene.

Den nye aftale skal desuden være med til at reducere CO2-udledningen med to millioner ton.

Og så de nyeste coronatal.

Dagens tal

Bekræftede smittede i alt i Danmark: 86.743 (+1603)
Indlagte: 293 (+26)
Indlagte på intensiv: 40 (+2)
Antal døde: 867 (+9)
Bekræftede smittede på verdensplan: 65.435.151
Døde på verdensplan: 1.510.313

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og nu videre til dagens andre store historier.

En værdig jul for plejehjemsbeboere

Vi indleder med den artikel fra DR, der gemmer sig bag overskriften.

Partier fra begge fløje øger presset på sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at sikre en værdig og god jul for de mange ældre rundt om på landets plejehjem.

»Vi skal sørge for, at de ældre kan få besøg af deres nærmeste. Det gælder ikke kun til jul, men det gælder i særdeleshed, fordi julen står for døren,« siger sundhedsordfører i SF Kirsten Normann Andersen til DR.

Et politiske flertal vil sikre, at der frem mod højtiden udformes nye retningslinjer, der skal gøre det muligt for flere pårørende at besøge ældre på plejehjemmene.

Når der er stigende risiko for smitte, kan kommuner og regioner få påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud på plejehjem.

Blandt andet foreslås det, at antallet af ansatte, der har kontakt til ældre, skal nedjusteres til gavn for, at flere pårørende kan komme på besøge.

»Vi har erfaringer fra foråret på plejehjemmene, og dem er vi nødt til at bruge, så vi undgår de samme hjerteskærende historier hen over juletiden,« siger Kristian Thulesen Dahl (DF) til DR.

Myndigheder forberedte masseaflivning af mink måneder i forvejen

Allerede i midten af september - halvanden måned inden regeringen på et pressemøde meddelte, at alle mink skulle aflives - begyndte Fødevarestyrelsen at ringe til leverandører af aflivningsvogne til mink

Det skriver Politiken.

Den 14. september modtog 2M Group, der bygger vogne med kasser til gasning af mink, ifølge firmaets logbog det første opkald fra styrelsen, skriver avisen.

På tidspunktet for opkaldene i september var strategien offentligt fortsat inddæmning af virusset på minkfarme.

Fødevarestyrelsen oplyser til Politiken, at der i oktober blev indkøbt i alt 48 aflivningsvogne.

Styrelsen oplyser, at arbejdet med finde vognene blev indledt i august og kalder det »rettidig omhu«.

Nyt risikoniveau får ekspert til at undre sig

Næste nyhed finder vi i egen avis.

Berlingske har talt med virolog Allan Randrup Thomsen oven på gårdagens nyhed om, at Region Hovedstaden som den første region rykker op i risikoniveau fire i det nye covid-19 varslingssystem.

Allan Randrup Thomsen undrer sig over, hvorfor regeringen ikke har valgt at tage hårdere coronarestriktioner i brug i hovedstadsområdet.

»De restriktioner, man præsenterede, kom for sent, og de var alt for milde. Vi har over den seneste periode kunnet se, at det gik den forkerte vej med smitten i hovedstadsområdet, og det billede er ikke anderledes nu,« siger Allan Randrup Thomsen til Berlingske.

Han peger på, at myndighederne formentlig allerede var bevidste om, at Region Hovedstaden befandt sig på niveau fire i risikovurderingen, da de i tirsdags præsenterede de nye tiltag.

»Præmisserne for de nye restriktioner er for mig at se utilstrækkelige, hvis man skal stoppe smittespredningen på nuværende tidspunkt, hvor vi ser ind i julen. Jeg synes simpelthen ikke, at man har taget det alvorligt nok,« lyder vurderingen.

Stadig flere danskere rammes af minksmitten

Vi snupper endnu en vigtig nyhed bragt i egen avis, idet Berlingskes faste journalist på sundhedsområdet, Flemming Steen Pedersen, har set nærmere på antallet af danskere, der er ramt af coronasmitte med de særlige mutationer, som udspringer fra minkfarme.

Antallet nærmer sig 2.700 personer og har bidraget »betydeligt« til smittespredningen herhjemme, vurderer SSI.

Professor Hans Jørn Kolmos, der forsker i klinisk mikrobiologi og har fulgt minksagen tæt, er ikke i tvivl om, at der blandt de anslået cirka 2.700 smittede danskere med minkvarianter vil være nogen, som er blevet »rigtigt syge«.

»Kombinationen af denne virus og disse mink er en rigtig farlig cocktail, som udgør en reel trussel mod folkesundheden og har påvirket mange menneskers helbred,« siger han til Berlingske.

Samtidig lyder der stigende kritik af regeringen for at have reageret alt for sent på en alvorlig sundhedstrussel.

»Det er helt tydeligt, at det løb løbsk for dem (regeringen, red.) og udviklede sig til en brand, man ikke kunne få slukket, før man til sidst måtte ud i beslutningen om at aflive alle mink,« siger Hans Jørn Kolmos.

Kritiseret konservativpolitiker forlader de Konservative

Orla Østerby fra de Konservative kom ud i lidt af et stormvejr i efteråret, hvor han blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd over for en kollega.

Som konsekvens blev han frataget alle ordførerskaber. Orla Østerby har nu valgt at forlade sit parti for i stedet at blive løsgænger.

»Det gør jeg som en konsekvens af partiets håndtering af sagen, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd over for en kollega,« siger han til TV Midtvest.

Den grænseoverskridende adfærd skulle have fundet sted i 2017 ifølge en nu tidligere partifælle, Brigitte Klintskov Jerkel.

Dagens citat

Ordene bag dagens citat faldt under fredagens pressemøde, hvor aftalen for flere grønne biler blev annonceret.

Nicolai Wammen, finansminister (S)

»I sidste uge var der rigtigt mange, der oplevede black friday. I dag tror jeg, man kan sige, at det er green friday.«