På Vesterbro venter københavnerne op til to timer i den bidende kulde på at blive lyntestet: »Jeg synes ikke, at man skal stå og glo i to timer«

Som frygtet hober københavnerne sig op i Tietgensgade på Vesterbro, der nu er det eneste faste lynteststed i Københavns Kommune. Det møder kritik fra borgere og en ekspert, der håber på bedring i takt med, at de mobile enheder bliver rullet ud. I Region Hovedstaden sætter man også spørgsmålstegn ved antallet af faste lynteststeder.

Mere end en time lang kø ved det nye covid-19-lyntestcenter, der ligger ved DGI-byen. Køen strakte sig hele vejen ned ad Kvægtorvsgade til Halmtorvet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er fredag eftermiddag, og kulden har sat sig godt og grundigt i københavnernes kinder. Det er minusgrader, selvom solen står skarpt over byen.

En ung mand i 20erne griber fat i sin cykel nær DGI-byen i København. Han er netop blevet lyntestet i Tietgensgade, men han vil med al sikkerhed ikke anbefale andre at gøre det samme:

»Find jer hellere et andet sted at blive testet. Jeg ventede to timer på at komme ind. Så hvis jeg var jer, ville jeg betale mig fra det,« siger han og kigger på et par, der netop er ankommet til stedet.

Den unge mand, der er på vej op på sin cykel, peger samtidig på køen, der strækker sig fra teststedet og ned til rundkørslen ved Halmtorvet på Vesterbro. Den er godt og vel 150 meter lang – eksklusiv den kø, der snor sig som en slange foran indgangen.

Parret kigger opgivende på hinanden og bliver enige om at finde en anden løsning.

»Jeg synes ikke, at det er i orden, at man skal stå og glo i to timer,« siger Peter Michael, som besøger stedet sammen med sin kæreste, Vibeke Thorsteinsson.

Peter Michael og Vibeke Thorsteinsson opgav at stille sig i kø, da de så, hvor lang den var. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

I Tietgensgade 67 ligger København Kommunes eneste faste lynteststed. Her kan man få sit testresultat cirka 15 minutter efter, at man har taget testen.

For blot en uge siden havde københavnerne en del flere kort på hånden, hvis de ønskede at finde et lynteststed med fast beliggenhed. Her kunne byens borgere blandt andet blive testet i Valby Hallen, i Østerbrohuset og i Vestamagerhallen – ud over det store testcenter i Parken.

Nu er der i stedet ét fast lynteststed og vel at mærke en række mobile testenheder som supplement til de almindelige pcr-test. Sådan forholder det sig, efter regeringen og regionerne mandag 1. februar implementerede en ny strategi for lyntest.

Strategien indebærer, at antallet af faste testcentre for lyntest reduceres markant, mens der i stedet i større udstrækning satses på mobile beredskaber.

Med den strategi kan man i højere grad flytte testenhederne rundt efter behov og politiske prioriteringer i forhold til for eksempel at teste på plejehjem, i børnehaver og på private arbejdspladser.

På rådhuset i Københavns Kommune har den nye strategi imidlertid fået hård kritik. Her frygter blandt andre Dansk Folkeparti, at den nye strategi vil betyde, at færre vil lade sig teste, og at smitten dermed spreder sig til arbejdspladser.

»Jeg kan være bekymret for, at folk ikke kan få de test, de gerne vil have, og der opstår alenlange køer til et færre antal teststeder. Vi skal ikke gøre det sværere at blive testet; tværtimod skal det være lettere,« sagde DFs medlem af Sundhedsudvalget i Københavns Kommune, Carl Christian Ebbesen, forleden.

En tur i køen

Går man en tur langs den lange kø, bliver dele af Carl Christian Ebbesens bekymring bekræftet. Her møder man flere skeptiske borgere, der har ventet en time på at blive testet. De skal formentlig vente en time mere, hvis man tager køens længde i betragtning.

En af de borgere er Phillip Rasmussen. Han skal testes, fordi han går på arbejde til daglig. Så for ham er der ingen vej udenom. Også selvom han synes, at han efterhånden har ventet i lang tid:

»Jeg har stået her i en time, og jeg har brugt tiden på at tælle, hvor mange der er foran mig i køen. Der er cirka 67 personer, så jeg har formentlig en time endnu,« siger han og fortsætter:

»Men jeg kunne godt forestille mig, at nogle ville droppe at blive testet, når de ser, hvor lang køen er. Nu skal jeg testes i forbindelse med mit arbejde, men havde det bare været en frivillig test, kunne jeg godt have fundet en anden dag i stedet.«

Forrest i billedet står Phillip Rasmussen, der havde godt en time tilbage i køen, da han mødte Berlingskes udsendte. For ham var der ingen vej udenom end at blive i køen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Berlingske taler undervejs med flere borgere, der har ventet lang tid i køen.

Berlingskes udsendte møder desuden Janna Lund, da vi besøger stedet sent torsdag eftermiddag, hvor køen også er lang. Dog en anelse kortere. Janna Lund bliver testet jævnligt på grund af sin alder. Hun blev bekymret, da hun så køens længde:

»Det nytter ikke noget, at man skal vente så lang tid, når de siger, at vi skal testes hele tiden,« siger hun.

Janna Lund synes desuden, at det er ærgerligt, at testcentret i Parken er blevet nedlagt.

»Nu havde de lige fået det til at fungere rigtig godt i Parken. Så jeg synes da, det er ærgerligt, at det nu er blevet nedlagt.«

»Utilfredsstillende«

Den nye teststrategi er kommet på plads efter, at Region Midtjylland på vegne af landets regioner har afholdt et udbud, hvor private firmaer kunne byde på opgaven med at udføre lyntest.

Her stod SOS International og Carelink tilbage som vinderne, mens Falck og Copenhagen Medical blev sorteret fra.

Kravet har været, at en større del af testene – 60 procent – skal udføres via mobile enheder, mens 40 procent skal foregå fra faste teststeder.

»Jeg har ikke overvejet at smutte, men jeg skulle helt klart have taget noget mere tøj på,« siger Maria Viller, der også havde indfundet sig i køen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

For nogle uger siden var meldingen fra justitsminister Nick Hækkerup (S), at folk, der går på arbejde, skal sørge for at blive testet minimum en gang om ugen, så man ikke bringer smitten med ind på arbejdspladser og rundt i resten af samfundet.

Set i det lys mener Lars Bjerrum, der underviser i infektionssygdomme på Københavns Universitet, at det er problematisk, at folk skal vente i lang tid på at blive testet.

»Det er utilfredsstillende, hvis det ikke kan gennemføres, fordi folk skal vente så lang tid, at de måske undlader at blive testet,« siger han.

Han mener samtidig, at et enkelt lynteststed er utilstrækkeligt, når man tager Københavns størrelse i betragtning. Han håber dog på bedring i takt med, at københavnerne får øjnene op for de mobile testenheder.

»Ét fast lynteststed er måske lige i underkanten, når man tænker på, hvad der er behov for i denne tid. Så en storby som København bør have flere faste steder ud over de mobile testenheder.«

»Sparsomt«

I Region Hovedstaden er man opmærksom på problematikken. Leila Lindén (S), der er medlem af Forretningsudvalget i regionen, peger på, at de nye testcentre generelt har haft en svær start.

Så sent som i fredags afdækkede Berlingske, hvordan SOS Internationals medarbejdere ifølge flere kilder genbruger hinandens visirer, ligesom en række andre retningslinjer ikke bliver overholdt.

Hun frygter også, at københavnerne dropper at blive testet, hvis de skal stå i kø i for lang tid.

Hun er heller ikke sikker på, at ét fast lynteststed er tilstrækkeligt i en tid, hvor det er afgørende, at folk jævnligt bliver testet for covid-19.

»Det forekommer mig at være en smule sparsomt med et sted. Men når regeringen bestemmer, at der skal være 60 procent mobile testenheder, er det svært at gøre oprør mod det,« siger Leila Lindén.

Skal man have flere faste lyntestcentre i København?

»Det synes jeg, at man skal prøve at finde frem til. For jeg synes også, at det skal være nemt at blive testet,« siger hun og fortsætter:

»Men jeg synes dog, at man skal overveje med sig selv, om man virkelig har brug for en hurtigtest. For hvis det ikke er akut, kan man klare det med en almindelig pcr-test. På den måde undgår vi, at der opstår et stort pres på de enkelte steder.«

Berlingske har henvendt sig til SOS International, som henviser til Medicals Nordic, der er ansvarlig for lyntestcentret i Tietgensgade 67. Firmaet er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.