På landets intensivafdelinger er der stilhed før mulig storm. Nu viser nye tal vacciners afgørende betydning for coronapatienterne

Ny rapport viser, at landets intensivafdelinger har flere ledige sengepladser, og at halvdelen af de indlagte coronapatienter er uvaccinerede. »Det er et klokkeklart bevis på, at vaccinerne har en effekt,« lyder det fra overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling.

Mellem 1. november og 15. december har 219 personer været indlagt med corona på landets intensivafdelinger. Lige nu står 59 sengepladser ledige, men det kan potentielt komme til at ændre sig i løbet af de kommende uger, forklarer Nicolai Haase, overlæge ved Rigshospitalets intensivafdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring halvdelen af coronapatienterne på landets intensivafdelinger er uvaccinerede.

Det viser en ny rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som gør status over situationen med coronapatienter på landets intensivafdelinger.

Rapporten viser, at de uvaccinerede gennemsnitligt er 18 år yngre og har færre kroniske sygdomme end de vaccinerede intensivindlagte.

De uvaccinerede udgør halvdelen af sengepladserne på trods af, at hele 77 procent af den danske befolkning er fuldt vaccineret.

Derfor mener Nicolai Haase, som er overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling og hovedskriver på rapporten, at fordelingen er et klart bevis på vaccinernes effekt.

»Vi ved, at jo ældre man er, jo større er risikoen for et svært sygdomsforløb. Alligevel så fylder de yngre uvaccinerede meget inde på intensivafdelingen. Det er jo et klokkeklart bevis på, at vaccinerne har en beskyttende effekt,« siger han.

Nicolai Haase understreger, at det tredje stik – ud fra foreløbige tal – ligeledes ser ud til at have en betydelig effekt. Ifølge rapporten har få patienter været indlagt efter tredje stik, hvilket dels kan skyldes, at det endnu er et begrænset antal danskere, der har fået tredje stik tilbudt.

»Vi ved fra laboratorieforsøg, at det tredje stik ser ud til at være enormt effektivt. Der er jo altid en forsinkelse med sådan nogle tal, men hos den gruppe, der har været beskyttet i november og december, der ser vi meget få indlagte.«

Afgørende uger for omikron

Selvom omikronvarianten og det samlede smittetal har buldret afsted de seneste dage, står flere af landets intensivafdelingers sengepladser tomme.

Helt præcis er 59 sengepladser ledige, hvor der i begyndelsen af december kun var ti ledige, beskriver RKKP-rapporten.

Nicolaj Haase har, »så vidt han ved«, endnu ikke behandlet en patient på intensivafdelingen med omikronvarianten.

Men ifølge overlægen fra Rigshospitalet er der stor sandsynlighed for, at den kommende tid vil blive afgørende for at finde ud af, om omikronvarianten giver mildere sygdomsforløb end tidligere coronavarianter.

»Der går i gennemsnit ni dage, fra man bliver smittet, til man lander på intensivafdelingen. Hvis omikron er ligeså farlig som delta – så vil vi, i takt med at omikron stiger, se en stigning i indlæggelsestallene. Derfor bliver de kommende uger afgørende.«

Rapporten fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram understreger også, at det endnu er for tidligt at konkludere, om omikron giver mildere sygdomsforløb eller ej ud fra covid-19-patienterne på intensivafdelingen.

»Man kan ikke ud fra denne rapport udtale sig om effekten af omikronvarianten på intensivindlæggelserne, fordi der er forsinkelse fra smitte til udvikling af kritisk sygdom,« lyder det i rapporten.

Derfor er det med krydsede fingre, at Nicolaj Haase og hans kollegaer går julen i møde.

»Vi kommer til at følge nøje med i, hvordan indlæggelsestal og smitten med omikron udvikler sig. Vi er meget usikre på, hvad det er, vi går i møde. Der er potentiale for, at det kan være rigtig mange indlæggelser, og det er også det, seruminstituttet melder ud. Vi krydser fingre for, at det, vi kommer til at møde, ikke er så slemt, som man kan frygte.«