Overblik: Syv sager om digitale sexkrænkelser i Forsvaret

Nøgenbilleder af kvinder uden deres samtykke og uopfordrede penisfotos har nu for alvor fundet vej til Forsvaret. Berlingske har samlet syv sager fra Forsvarsministeriets Auditørkorps.

Arkivfoto: Livgardens 4. kompagni fotograferet på øvelse i Høvelte. Soldaten på fotoet har ikke forbindelse til de omtalte sager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sager om såkaldte digitale sexkrænkelser er for alvor begyndt at lande på Auditørkorpsets bord. Som Berlingske skriver i dag, følger Forsvaret således nogle år efter resten af samfundet, hvor en række sager har skabt fokus på problemet med især deling af nøgenbilleder af kvinder uden deres samtykke. Berlingske har her samlet de i alt syv sager om digitale sexkrænkelser fra Auditørkorpsets arkiver.

Sagerne om digitale sexkrænkelser udgør en del af de problemer med seksuelle krænkelser og overgreb i Forsvaret, som Berlingske over de seneste uger har beskrevet i en række artikler.

Digitale sexkrænkelser dækker dels over deling af billeder eller video med krænkende indhold af en person uden vedkommendes samtykke, hvilket er ulovligt ifølge straffelovens § 264d. Digitale krænkelser kan også være uopfordret tilsendte nøgenbilleder, eksempelvis såkaldte dickpics, som efter straffelovens § 232 udgør blufærdighedskrænkelse.

Auditørkorpset er landets militære anklagemyndighed, så der er vel at mærke kun tale om de sager i Forsvaret, som er så grove, at de kan udløse strafferetlige sager. Dertil kommer de sager, som kun bliver behandlet som disciplinære eller ansættelsesmæssige sager. Eller som aldrig bliver anmeldt.

2016: Nærbilleder af sovende kvindes kønsdele

I den groveste af Auditørkorpsets sager fik en kvindelig værnepligtig taget nærbilleder af sine blottede bryster, bagdel og kønsdele, mens hun sov nøgen på sit værelse på Skive Kaserne. Billederne blev taget af en af kasernens konstabler. Fra sin telefon sendte konstablen efterfølgende kvinden »dels de fotos, tiltalte tidligere havde optaget af hende, dels fotos af sit eget erigerede lem, hvilket krænkede hendes blufærdighed«.

Konstablen blev idømt ti dagbøder på i alt 7.500 kroner, hvilket gør sagen til den alvorligste, målt på bødestørrelserne. Afgørelsen i sagen faldt sidste år, men episoden fandt sted i 2016.

2018: Fotos af nøgne kønsdele i fladjern og pizzabakker

I en anden sag fik en konstabelelev ved Aalborg Kaserne en bøde på 2.500 kroner for at have »klemt et fladjern tilhørende [en konstabelelev] omkring sin nøgne penis og derefter taget et billede, som han lagde ud på stuens Messenger-chat,« som der står i Auditørkorpsets afgørelse fra 2018.

En anden konstabelelev ved Aalborg Kaserne fik bøde for at »have lagt sit nøgne lem i en pizzabakke«, hvorefter han lod sig fotografere og rundsendte billedet til flere af stuens mandlige konstabelelever via Snapchat. Konstabeleleven fik sidste år en bøde på 2.500 kroner i sagen, som også indebar, at han ved en anden lejlighed blottede sin bagdel, mens han lå i en anden konstabelelevs seng.

En tredje konstabelelev ved Aalborg Kaserne fik sidste år en bøde på 2.500 kroner for, at han under tilstedeværelse af flere andre konstabelelever optog en video, hvori han »udførte bevægelser med seksuelt præg«, og at han i flere tilfælde også udtalte sig hånligt over for en anden konstabelelev.

2005: Fotograferede kvinde i trusser trods protester

I en sag fra 2005 opsøgte to menige om natten en konstabelelev på hendes værelse, hvor de tog billeder af hende iført natskjorte og trusser, »mens de trak op i natskjorten og tog billeder af hendes underkrop og delvis blottede bagdel«. Både konstabeleleven og de to menige forklarede over for Auditørkorpset, at episoden til at begynde med foregik »for sjov«. Men da konstabeleleven efter et stykke tid begyndte at protestere højlydt, var de to menige fortsat med fotograferingen.

Auditøren vurderede, at der ikke var grundlag for at indbringe sagen for retten med henblik på fængselsstraf, »idet der var tale om en hændelse mellem i øvrigt gode kammerater, og at de to menige efterfølgende havde undskyldt deres opførsel«. Auditøren gav de to menige bøder på hver 2.500 kroner.

2004: SMS med seksuelt indhold fra hustru

I 2004 blev en sergent idømt en bøde for at krænke en kvindelig værnepligtig ombord på et inspektionsskib, hvilket blandt andet indebar, at han viste hende en SMS fra sin kone med seksuelt indhold.

Episoden var en del af et tre uger langt forløb, hvori sergenten havde optrådt krænkende over for den værnepligtige ombord på et inspektionsskib. Sergenten havde blandt andet spurgt til hendes parfume og forklaret, at han ville give hende sådan en parfume og »tænke på hende«. Ved en episode i et gangareal havde sergenten ført hænderne inden for den værnepligtiges bukselinning og vist hende den pågældende SMS fra sin kone med seksuelt indhold. Auditøren gav sergenten en bøde på 2.000 kroner for kønskrænkende adfærd.

2004: Krænkende beskeder til overordnet

Samme år sendte en værnepligtig menig to SMS-beskeder med kønskrænkende indhold til en kvindelig løjtnant. Indholdet af beskederne fremgår ikke af Auditørkorpsets beretning. Episoden kostede den værnepligtige en bøde på 1.500 kroner for pligtforsømmelse og respektstridig opførsel efter militær straffelov.